BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,61
ALTIN 3.010,23
HABER /  EKONOMİ

Türkiye'nin IMF'de kotası artacak

IMF Türkiye Temsilcisi Mark White Lewis, IMF'de Kota sistemi ve oy paylaşımının devam ettiğini bellirtti.

Abone ol

IMF Türkiye Temsilcisi Mark White Lewis, IMF'de Kota sistemi ve oy paylaşımının devam ettiğini belirterek, "Bu önümüzdeki yıl tamamlanırsa Türkiye en çok fayda sağlayan ülkelerden biri olacak. Çünkü kota payında artış gözlemleyebilecek" dedi.

Lewis, Active Academy tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Finans Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, bir takım bir golü kaçırmışsa veya yediği bir gol varsa, takımın koçunun takımına "bu gol önemli değil, önemli olan bir sonraki goldür" dediğini, kendisinin de konuşmasında bu ruh anlayışı ile küresel ekonomik istikrarın önceliklerinden bahsedeceğini söyledi.

2008-2009 ekonomik krizini anlatan Lewis, bütün gelir gruplarının bu krizden etkilendiğini, bu kadar güçlü kriz olmasının sebebinin birbirinin içine geçmişlikten kaynaklandığını belirtti.

Küresel ekonomik istikrarı sağlamak için bir güvenlik ağı kurulması gerektiğini ifade eden Lewis, IMF olarak küresel seviyede özellikle daha etkin enstrümanlar geliştirerek, krizi önleyecek enstrümanları kullanmaya başladıklarını söyledi.

Lewis, "Şu anda küresel ekonomide risklerin neler olduğuna bakacak olursak, bu dengesizlik açısından gözlemlediğimiz nokta bir cari fazla söz konusu. Birkaç yıl öncesinde büyük olay yaşanmıştı, Çin'in cari fazlası, Amerika'nın açığı vardı. Bu hala devam ediyor. Bu küresel dengesizlik, aslında küresel istikrarsızlığın kaynağı" dedi.

Büyümekte olan ekonomilerin büyümelerinin devam ettiğini gördüklerini ifade eden Lewis, şunları kaydetti: "Küresel istikrar bakış açısından ele aldığımızda, büyümekte olan pazarların uluslararası karar alma mekanizmalarında daha iyi temsil edilmelerini sağlamak gerekiyor. Büyümekte olan pazarların buraya dahil edilmesi önemlidir. Bu koordinasyonun sağlanması gerekiyor. G-20 yükselişinde ekonomik forum işbirliği de bir anlamda bunu yansıtıyor. G-7'den G-20'ye geçmiştik ve G-20 aslında küresel GSMH'nın yüzde 20'sini temsil ediyor."

IMF'nin de devam eden reformları olduğunu söyleyen Lewis, "Kota sistemleri ve oy paylaşımı devam ediyor. Bu önümüzdeki yıl tamamlanırsa Türkiye en çok fayda sağlayan ülkelerden bir tanesi olacak. Çünkü kota payında artış gözlemleyebilecek" dedi.

Lewis, küresel ekonomik ve mali istikrarı yükseltmek için ekonomik yönetişimi güçlendirmek, ekonomik güvenlik ağları geliştirmek, ekonomik ve mali bağlantıları daha iyi anlamak gerektiğini belirtti.

Lewis, "Son derece zorlu sorunlarla karşı karşıyayız ama bunun başarılacağına inanıyorum. Bütün üye ülkelerle ortak bir çalışma yapılması gerekiyor" dedi.