Türkiye'nin ilklerine imza atan kadınlar
Cumhuriyet tarihinden sonra toplumda aktif olarak yer alan Cumhuriyet kadınlarımızdan, ilk mesleki atılımları yapmış fakat çok az kişinin bildiği 13 tanesi hakkında ilginç bilgiler.
İlk Kadın Belediye Başkanı - Sadiye Hanım Daha Cumhuriyet devriminin ilk yıllarında, şu an Artvin-Yusufeli'ne bağlı Kılıçkaya beldesinde Belediye Başkanı seçilerek tarih kitaplarına adını yazdıran Sadiye Hanım 2 yıl boyunca bu görevi yürüttü. 1930 yılında çıkarılan yasa ile belediye seçimlerinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilince aynı yıl yapılan seçimlerde kasabaya belediye başkanı seçildi.
İlk Kadın Bakan - Türkan Akyol 928 doğumlu Akyol, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra Dahiliye ve Göğüs Hastalıkları uzmanlığını aldı. Kısa bir süre fakülte öğretim üyeliği ve rektörlüğü yaptı. Meşhur 12 Mart Muhtırası'nın ardından 19 Mart’ta Nihat Erim'in kurduğu 33. hükümette Sağlık Bakanı olarak görev aldı ve böylece kayıtlara ilk kadın bakan olarak adını yazdırdı. İnişli çıkışlı bir siyasi hayatı olan Akyol son olarak 93 yılında Tansu Çiller'in kurduğu 50. Hükümette DYP-SHP koalisyonundan SHP milletvekili olarak, bakanlık yaptı.
İlk Kadın Pilot - Bedriye Tahir Gökmen Bilinenin aksine çoğu kitapta ve kaynakta Sabiha Gökçen olarak yazılır ilk kadın pilotumuz fakat bu bilgi kısmi olarak yanlış. Sabiha Gökçen ilk kadın savaş pilotumuzdur (1937). İlk kadın pilotumuz ise Gökçen'den yaklaşık 4 sene evvel brövesini alan, Gökmen Bacı adı ile bilinen Bedriye Tahir Gökmen'di. 1932 yılında Vecihi Uçuş Okulu'nda havacılık eğitimine başlayan cesur kadın bir yandan memurluk yaparken bir yandan uçuş eğitimlerini sürdürdü. 1933'te bröve aldı. Abdurrahman Türkkuşu ona Gökmen lakabını takmıştı. Gökmen Bacı olarak tanınan Bedriye Tahir, 1934’te Soyadı Kanunu çıkınca Gökmen soyadını aldı. Klasik bir Türkiye hareketi olarak "kadın başına" havacılık ile uğraştığı için çok tepki alan Gökmen Bacı'nın önüne bir çok engel çıkarıldı. Memurluk yaptığı kamu kuruluşundan birçok kez ceza aldı ve en sonunda işinden kovuldu. İşin daha kötüsü ise kovulduktan sonra vuku buldu; 1934 yılında Vecihi Okulu, brövelerin onaylanması için öğrencilerin Hava Kuvvetleri Müsteşarlığı tarafından sınavdan geçirilmesini istedi. Ancak sınav heyeti geldiğinde okulun tek faal uçağı kırım geçirmiş olduğundan sınav yapılamadı, heyet yeniden gelmeyi kabul etmeyince okul kapandı ve Gökmen Bacı’nın pilotluğu onaylanmadı.
İlk Kadın Polis Memuru ve İlk Kadın Okçu - Betül Diker Cumhuriyet tarihimizin ilk kadın polis memuru ise Betül Diker'di. İlkler kategorisinde 2 farklı kategoriye adını yazdıran kadınlarımızdan olan Diker aynı zamanda İlk kadın okçumuz... İstanbul Beyoğlu Halkevi’nde, Ulu Önder Atatürk’ün direktifleri ile, milli sporumuz okçuluğu yeniden canlandırmak amacıyla 1937 yılında kurulan Okspor Kurumu, Atatürk’ün ölümünden sonra himayesiz kalarak dağıldı. İlk kadın okçumuz Betül Or (evlendikten sonra soyadı Diker oldu), o yıl yapılan 19 Mayıs gösterilerindeki atışları ile Atatürk’ün dikkatini dahi çekti. Ulu Önder'in, Halim Baki Kunter’e “bu kız ile ilgilenin!” talimatı verdiği resmi kayıtlara geçen bilgiler arasında.