BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'nin ilk sanal hastanesi kuruluyor

Sanal hastane uygulamasıyla sağlık çalışanları hata yapmalarına olanak tanınarak deneyim kazanmış olacak!

Abone ol

İstanbul Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, doktor ve sağlık çalışanlarının, gerçek vakalarla karşılaşmadan önce deneyim kazanmasını amaçlayan, sanal hastane İstanbul Medikal Eğitim Merkezinin, Üsküdar Koşuyolu'nda açılacağını söyledi.

1. Türkiye Medikal Simülasyon Sempozyumu kapsamında İstanbul WOW Otel'de başladı. Sempozyum öncesinde bir basın toplantısı düzenleyen İl Sağlık Müdürü Dokucu, doktor ve sağlık çalışanlarının gerçek hastalardan önce simülatörler üzerinde deneyim kazanmalarını amaçlayan medikal simülasyon eğitiminin, sanal hastane boyutuna taşınacağını söyledi.

HEKİM HATALARI MİNİMİZE EDİLECEK

Yapılan bir araştırmaya göre anesteziye bağlı komplikasyonların ana nedenlerinin yüzde 66 oranında insan faktörlü olduğunun anlaşıldığını vurgulayan Dokucu, hekim hatalarının telafisinin genelde mümkün olmadığına dikkati çekti.

Dokucu, ''Bundan sonra, tıpta, gerek hekimler gerekse diğer sağlık personeli açısından ilk eğitim materyali insan olmayacak. Dijital ortamda başlayan eğitim, en son aşamada insana ulaşacak'' dedi.

2007 yılında İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan simülasyon merkezinin, kapsamı genişletilerek ve mevcut konsepte yeni modaliteler eklenerek, yeni mekanında sanal hastane olarak hizmet vereceğini kaydetti. Dokucu, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulacak olan bu merkezin, kar amaçlı çalıştırılmayacağını da vurguladı.

AVRUPA'DAKİ BENZERLERİ GİBİ OLACAK

İstanbul Medikal Eğitim Merkezinin, tıp eğitimine önemli katkılar sağlarken, uzman hekimlerin kullanıma giren yeni teknikleri öğrenmesine de imkan vereceğini anlatan Dokucu, ''Bünyesinde tüm tıp branşlarını barındıracak olan merkezin, Avrupa'daki benzerleri arasında en büyük ve en kapsamlı multidisipliner merkez olması hedefleniyor. Sanal hastanede verilecek eğitimlere, yurt dışından da katılım olması bekleniyor'' şeklinde konuştu.

Doktor ve sağlık çalışanlarının gerçek vakalarla karşılaşmadan önce deneyim kazanmasını amaçlayan merkezde, 5 aşamalı eğitimin uygulanacağını belirten Dokucu, ''Kartal'a taşınan Koşuyolu Kalp Hastanesinin 5 yıl önce boşalttığı bina ve arazi, bu amaçla tahsis edildiğini ve merkezin 2013 yılının ilk yarısında Türk tıbbının hizmetine sunulması planlandı'' dedi.

5 AŞAMALI EĞİTİM

Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulacak olan bu merkez, tüm branşlara ait dernekleri ve özel sektörü de kapsayan bir yapıda olacağını ve kar amacı güdülmeyeceğini dile getiren Dokucu, burada 5 aşamalı eğitim verileceğini aktardı.

SANAL VAKALAR ÜZERİNDE ÇALIŞACAKLAR

İlk aşamada, tüm katılımcılara eğitim için hastaneye gelmeden internet aracılığıyla sanal vakalar üzerinden sorular yöneltileceğini, ikinci aşamada, senaryolar hakkında hazırlanan videoların katılımcılara seyrettirileceğini, üçüncü aşamada, katılımcıların, uzmanlık alanlarındaki modeller üzerinde simülasyon öncesi el becerilerini arttırmak için çeşitli uygulamalar yapacağını, dördüncü aşamada ise her uzmanın kendi branşına, özel olarak hazırlanan senaryoları, simülatörler üzerinde uygulayacağını ifade eden Dokucu, son aşamada cerrahi branşlarda hekimlere, denek hayvanları üzerinde el becerilerini daha da geliştirip, yeni cerrahi teknikleri uygulama olanağı sağlanacağını anlattı.

TÜM BRANŞLARDA EĞİTİM VERİLECEK

İstanbul Sağlık Müdürü Dokucu, ''Sanal hastanede, genel cerrahi, pediatrik cerrahi, ortopedi, kadın doğum, anestezi ve reanimasyon, acil tıp, pediatri, girişimsel radyoloji, kardiyoloji, gastroenteroloji, göğüs hastalıkları, göğüs cerrahisi, üroloji, göz, kulak-burun-boğaz, kardiyovasküler cerrahi, beyin cerrahi branşlarından doktorların yanı sıra paramediklere ve hemşirelere de eğitim verilecek'' dedi.

Dokucu, merkezin cihaz parkı için çıkarılan maliyetin 12 milyon lira olduğuna dikkati çekerek, ''Bu merkezin, kısa sürede markalaşacağına inanıyoruz. Merkez, sadece Türk hekimlerine değil, yakın coğrafyadaki tüm hekimler için çok önemli bir yer olacak. Eğitimler, ortalama 3'er gün olarak planlandı'' diye konuştu.