BIST 9.909
DOLAR 35,41
EURO 36,37
ALTIN 3.059,59
HABER /  EKONOMİ

Türkiyenin enerjideki yeri

Enerji ülkelerin kaderini belirliyor. Çok kritik stratejik sektör için Shell Türkiye başkanından önemli açıklamalar geldi.

Abone ol

11. Avrasya Ekonomi Zirvesi, Shell ana sponsorluğunda Enerji Coğrafyası konusuyla başladı. 

Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin Enerji Coğrafyası oturumunda konuşma yapan Shell Türkiye Ülke Başkanı Canan Ediboğlu, önümüzdeki yarım yüzyılın haritasının 5 yıl içinde çizileceğini belirtti.

Marmara Grubu Vakfı tarafından Shell ana sponsorluğunda düzenlenen 11. Avrasya Ekonomi Zirvesi, 1 – 3 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşti. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, devlet bakanları, milletvekilleri, Türkiye’nin önde gelen sanayi ve ticaret odaları ile 30 ülkenin Başbakan, Bakan ve Bakan yardımcısının katılımda bulunduğu zirve, 150’ye yakın devlet adamı ve iş adamını bir araya getirdi.

Zirvenin ilk günü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Azerbeycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in mesajlarıyla açıldı. Zirve süresince enerjiden ekonomiye, kültür ve turizme kadar pek çok konu 2008 Dünya Diyalog Yılı çerçevesinde masaya yatırıldı.

Sektördeki 100 yılı aşkın birikimiyle ve yenilikçi ürünleriyle tüketicilerin artan ve çeşitlenen ihtiyaçlarını karşılarken çevreyi korumayı ve enerji sorununun çözümüne katkıda bulunmayı amaçlayan Shell’in ana sponsorluğunda düzenlenen zirvede, Enerji Coğrafyası konusu enerji jeopolitiği, Nabucco projesi ve küresel aktörler çerçevesinde işlendi.

Canan Ediboğlu: “Gelecekte yenilenebilir enerji önemli rol oynayacak”
Enerji Coğrafyası oturumunda konuşma yapan Shell Türkiye Ülke Başkanı Canan Ediboğlu, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Enerji Coğrafyası’nın dünyamızın enerji geleceğinde çok önemli bir rol oynayacağını belirterek, çok büyük enerji kaynaklarını tüketici pazarlarına aktarılacak projelerin ülkemizde hayata geçirileceğini ifade etti. Ediboğlu, konuşmasında enerjinin geleceğine ilişkin projeksiyonlar sunan ve geliştiren Shell’in dünyanın enerji geleceğine ilişkin en son geliştirdiği senaryoları katılımcılarla paylaştı. Canan Ediboğlu, “Bölgemiz enerji merkezlerinden biri olduğu için bu senaryoların bölgemizin enerji coğrafyasına ışık tutacağına inanıyorum” dedi.

Shell’den enerji senaryoları
Canan Ediboğlu’nun bahsettiği ilk senaryo “scramble” (telaş)’a göre, hükümetlerin sadece kendi ülkelerinin faydaları için hareket etmesi nedeniyle karbon emisyonu yüksek olan kömürün yeniden aktif olarak kullanılmasının gündeme gelmesi, iklim değişikliğinin hızlanmasını ve enerji fiyatlarında ani yükselişleri doğuracak.

İkinci senaryo olan “Blueprints” (öngörülü/planlı hareket)’in daha olumlu bir tablo çizdiğini belirten Ediboğlu, bu senaryoya göre yerel aksiyonların artması nedeniyle uyumlu, sürdürülebilir çözümler üretilebileceğini söyledi. Bu durum ise fiyatların yükselmesinde bir değişiklik yaratmamakla birlikte sera gazı emisyonlarını kontrol altında tutacak ve uluslararası bir işbirliği dönemi sağlayacak.

“Önümüzdeki yarım yüzyılın haritası, 5 yıl içinde çizilecek
Enerjide gelecek senaryolarına değindikten sonra değerlendirmelerini yapan Canan Ediboğlu, doğru politikalar ve öngörülü seçimler yoluyla Blueprints senaryosunun gerçekleşeceğine inandığını söyledi. Bu yönde acil adımlar atılması gerektiğini belirten Ediboğlu, “Bizi bekleyen yarım yüzyılın haritasını, önümüzdeki 5 yıl içinde alacağımız kararlar çizecek” dedi.

Önümüzdeki dönem, nasıl bir enerji geleceği kuracağımıza ilişkin kararlardan en çok etkilenecek bölgelerden birinin Avrasya olduğunu belirten Canan Ediboğlu, Shell olarak bu konuda üzerlerine düşen sorumlulukları üstlendiklerini ifade etti. Ediboğlu; “Biz, bölgenin enerji geleceğini kurarken, sadece yatırımların ekonomik boyutunu ve getirisini değil, yarının kuşaklarına miras olarak sürdürülebilir bir dünya bırakmayı hedeflememiz gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.