Forbes, 2011'in milyardeler listesini açıkladı. Türkiye'den 38 milyarder listede yer aldı.
Abone olForbes 2011'in milyardeler listesini açıkladı. Türkiye'yi Orta Doğu ve Afrika bölgesinde gösteren listede, daha önce İstanbul'da yapılan basın toplantısında da açıklandığı üzere, Türkiye'den 38 milyarder yer aldı.
Kıbrıslı Türk iş adamı, Yakındoğu Üniversitesinin sahibi Suat Günsel ise 1 milyar dolarlık servetiyle 1140'ıncı sıradan listeye ''Avrupa'' bölgesinden girdi ve listede yer alan 39'uncu Türk iş adamı oldu.
Listeye Türkiye'den giren 38 milyarder ve dünyadan toplam 1210 milyarderin bulunduğu listedeki sıraları şöyle:
''268-Mehmet Emin Karamehmet (Çukurova Holding-4 milyar dolar)
376-Semahat Arsel (Koç Holding-3 milyar dolar)
376-Hüsnü Özyeğin (Fiba Holding-3 milyar dolar)
393-Rahmi Koç (Koç Holding-2,9 milyar dolar)
409-Murat Ülker (Yıldız Holding-2,8 milyar dolar)
420-Ferit Şahenk (Doğuş Holding-2,7 milyar dolar)
420-Şarık Tara (Enka İnşaat-2,7 milyar dolar)
459-Suna Kıraç (Koç Holding-2,5 milyar dolar)
459-Filiz Şahenk (Doğuş Holding-2,5 milyar dolar)
564-Ali İbrahim Ağaoğlu (Ağaoğlu İnşaat 2,1 milyar dolar)
595-Erman Ilıcak (Rönesans İnşaat-2 milyar dolar)
692-Kamil Yazıcı (Yazıcılar Holding-1,8 milyar dolar)
692-Ahmet Nazif Zorlu (Zorlu Holding-1,8 milyar dolar)
879-Bülent Eczacıbaşı (Eczacıbaşı Holding-1,4 milyar dolar)
879-Ali Metin Kazancı (Kazancı Holding-1,4 milyar dolar)
879-Tuncay Özilhan (Anadolu Endüstri-1,4 milyar dolar)
879-Ahsen Özokur (Yıldız Holding-1,4 milyar dolar)
879-Deniz Şahenk (Doğuş Holding-1,4 milyar dolar)
938-Ahmet Çalık (Çalık Holding-1,3 milyar dolar)
938-Faruk Eczacıbaşı (Eczacıbaşı Holding-1,3 milyar dolar)
938-Mehmet Sinan Tara (Enka İnşaat-1,3 milyar dolar)
938-Mustafa Latif Topbaş (BİM-1,3 milyar dolar)
993-Mehmet Rüştü Başaran (Habaş-1,2 milyar dolar)
993-Mehmet Hattat (Hema Endüstri-1,2 milyar dolar)
993-Mustafa Vehbi Koç (Koç Holding-1,2 milyar dolar)
993-Nihat Özdemir (Limak İnşaat-1,2 milyar dolar)
993-Şevket Sabancı (Esas Holding-1,2 milyar dolar)
993-Sezai Bacaksız (Limak İnşaat-1,2 milyar dolar)
1057-Mübariz Gurbanoğlu (Palmali Denizcilik-1,1 milyar dolar)
1057-Mehmet Ömer Koç (Koç Holding-1,1 milyar dolar)
1057-Yıldırım Ali Koç (Koç Holding-1,1 milyar dolar)
1057-Suzan Sabancı Dinçer (Sabancı Holding-1,1 milyar dolar)
1057-Murat Vargı (MV Holding-1,1 milyar dolar)
1140-Turgay Ciner (Park Holding-1 milyar dolar)
1140-Aydın Doğan (Doğan Holding-1 milyar dolar)
1140-Serra Sabancı (Sabancı Holding-1 milyar dolar)
1140-Çiğdem Sabancı Bilen (Sabancı Holding-1 milyar dolar)
1140-Mehmet Sepil (Genel Enerji-1 milyar dolar).''
"BÖYLE GİDERSE TÜRKİYE AB'Yİ ALIR"
Forbes dergisinin Genel Yayın Yönetmeni ve Başkanı Steve Forbes, derginin bu yılki milyarderlerinin açıklandığı New York'ta, Forbes'ın genel merkezinde düzenlenen basın toplantısının ardından Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Forbes, Türkiye'nin bu yıl listede ''Ortadoğu ve Afrika'' bölgesinden en çok milyarder çıkaran ülke olmasının nedenleriyle ilgili bir soru üzerine, ''Türkiye son yıllarda önemli ekonomik reformlar yaptı, bu da ekonomisinin büyümesine ve IMF kıskacından kurtulmasına yolaçtı, IMF her zaman ülkede enflasyonun artmasına yol açan politikalar tavsiye ediyordu. Türkiye coğrafi olarak da dünyanın kavşak noktalarından birinde yer alan son derece önemli bir konuma sahip, şimdi de bunun avantajını iyi kullanıyor'' dedi.
Geçen yıl Türkiye'nin listede 28 milyarderinin bulunduğunu, bu yıl ise bu rakamı 38'e çıkardığını söyleyen Steve Forbes, ''Listedeki ilk Türk milyarder de telekomünikasyon alanında yatırımı olan bir iş adamı, zaten bu sektör de dünyada servet yaratmada en ön planda olan sektörlerden biri'' dedi.
TÜRKİYE ORTADOĞU'DA BAŞI ÇEKİYOR
''Türkiye'nin listede Ortadoğu bölgesinde yer almasının nedeninin'' sorulması üzerine ise Forbes, Türkiye'yi hem Avrupa'ya hem de Ortadoğu'ya koyamayacaklarını söyledi. ''Ortadoğu bölgesinde Türkiye başı çekiyor, dünyanın o bölgesinde önemli bir güç haline geliyor, Türkiye Batı ve Ortadoğu bölgesi arasında bir köprü'' diyen Forbes, gülümseyerek ''Türkiye AB'ye girerse o zaman Türkiye'yi klonlamamız gerekebilir, Avrupa için bir Türkiye, Ortadoğu için bir Türkiye'' dedi.
Türkiye'nin AB'ye gireceğini düşünüp düşünmediği şeklindeki soruya Forbes, kısa sürede bunun olacağını sanmadığını ancak Türkiye'nin ekonomik olarak büyümeye devam etmesi halinde ''o zaman AB'nin, Türkiye'ye geleceğini, bunun tersinin olmayacağı'' karşılığını verdi. AB ve Türkiye arasındaki ilişkilerin önümüzdeki 10 yılda gelişmesi gerektiğini söyleyen Forbes, ''Türkiye o zaman bunu (AB'ye girmeyi) güçlü bir konumda bulunarak başaracaktır'' diye konuştu.
''Türkiye'nin milyarder sayısını yükseltmesi ülke ekonomisinin geliştiğini mi gösteriyor?'' sorusunu ise Forbes, ''Bir ülkenin ekonomisi o ülkenin girişimcilerinin çabalarıyla büyür. Bu kişiler işlerini genişletirler ya da yeni işler kurarlar, o zaman hem bu girişimcilerin serveti hem de ülkenin ekonomisi büyür. Bu yüzden bir ülkenin girişimcilerinin bu listede yer alması iyidir, çünkü bu, o ülkenin ekonomisinin modern dünyaya doğru ilerlediğini ve yeni orta sınıflar yarattığını gösterir'' şeklinde yanıtladı.
FORBES DERGİSİ:''TÜRKİYE MODEL ÜLKE''
Forbes dergisi ''Ortadoğu ve Afrika bölgesinde'' en çok milyarder çıkaran Türkiye'nin dikkatleri üzerine çektiğini belirterek, şimdiye kadar ilk kez Türkiye'nin bu kadar sayıda milyarderi listeye sokmaya başardığını yazdı.
''Türkiye'nin demokrasiyi ve İslami kültürü, iyi giden bir ekonomi içinde koruyabilme yeteneğinin, ülkeyi bölgede model ülke yaptığını'' belirten dergi, Türkiye'nin 2010 yılındaki yüzde 8 büyüme oranıyla güçlü ihracat sektörüyle artan emlak fiyatlarıyla bu yıl milyarder sayısını 38'e yükselttiğini kaydetti.
10 yıl önce listede sadece beş Türk'ün bulunduğunu yazan dergi, toplam 64 milyar dolarlık servetleriyle listede yer alan 38 Türk milyarderin bir çoğunun servetinin aile arasında yoğunlaştığını, Koç ve Sabancı ailesine mensup üyelerin bulunduğunu belirtti.
TÜRKİYE'Yİ BÖLGEDE İSRAİL İZLİYOR
Türkiye'nin listede yer aldığı ''Ortadoğu ve Afrika'' bölgesinde 38 milyarderle yer alan Türkiye'yi, 16 milyarderle İsrail, dokuz milyarderle Suudi Arabistan, sekiz milyarderle Mısır, altı milyarderle Lübnan, dörder milyarderle Güney Afrika Cumhuriyeti ve Birleşik Arap Emirlikleri, ikişer milyarderle Kuveyt ve Nijerya izliyor.
Dergi, bölgede yer alan milyarderlerin bir çoğunun zengin holdinglere sahip ailelerden geldiklerini, daha çok finans, inşaat ve mühendislik, gıda ve içecek, madencilik, telekomünikasyon, moda, emlak, teknoloji ve enerji sektörlerinde yoğunlaştığını yazdı.