Ne ekonomi ne işsizlik ne de demokrasi. Ona göre Türkiye'nin en büyük sorunu bakın ne?
Abone olTOKİ Başkanı Bayraktar, gecekondu bölgelerinin, kaçak, salaş ve depreme dayanıksız yapıların dönüştürülmesi için düğmeye bastıklarını söyledi.
Türkiye'nin gelecekteki konut stratejileri ile ilgili yeni hedeflerini, konut ve kentleşmeye ilişkin öncelikleri ve bunların başında gelen kentsel dönüşümü uluslararası düzeyde değerlendirmek amacıyla 4-5 Mart 2011'de İstanbul'da Konut Kurultayı düzenlenecek. Kurultayın ana temasının ''Konutta Yeni Yaklaşımlar, Stratejiler, Eylemler ve Kentsel Dönüşüm; Doğal Afetlere Hazırlıklı Bir Türkiye İçin Kentsel Dönüşüm Seferberliği'' olarak belirlendi.
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Kurultay'a ilişkin şunları söyledi.
"GECEKONDU VE KAÇAK YAPILAŞMA YOKSULLUĞU BESLEYEN BİR YAPI"
''Bugün dünya nüfusunun neredeyse yarısı günde 2 doların altında bir gelirle yaşıyor. Bu yoksul kitleler iş ve aş için göç ettikleri kentlerde en riskli, kirli, çarpık yapılaşmalarda barınma ihtiyacını gidermeye çalışıyorlar. BM raporları, sadece on yıllar içinde dünya yoksulluk merkezlerinin büyük kentler olacağı öngörüsünde bulunuyor. Benzer şekilde Türkiye'de de gecekondu ve kaçak yapılaşma yoksulluğu besleyen bir yapı oluşturuyor. Ancak ekonomik açıdan gelişen Türkiye'de, halkımız geleceğin şehirlerinde daha güvenli, daha mutlu, daha huzurlu, daha modern ortamlarda yaşamayı hak ediyor. Bu inançla TOKİ olarak yoksul vatandaşlarımızın konut sorunu ve kaçak yapılaşmayla mücadele etmeyi kendimize görev biliyoruz. Bugün Türkiye genelinde 500 bin konuta ulaştık.''
CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK GECEKONDU DÖNÜŞÜMÜ
Acil konut ihtiyacının yüzde 5 ile 10 kadarını üreten TOKİ'nin, 2003 yılından bugüne alt ve orta gelir gruplarının ihtiyacı olan sosyal konutlar, uydu kentler, afet konutları ve göçmen konutları; tarım-köy uygulamaları, kamusal uygulamalar ve altyapılı arsaların üretimini gerçekleştirdiğini anlatan Bayraktar, TOKİ'nin Cumhuriyet tarihinin en büyük gecekondu dönüşümü ve kentsel yenileme uygulamasını hayata geçirerek Türkiye genelinde 248 projeyi yürüttüğünü ifade etti.
''KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN TÜM AKTÖRLERİ BİRARAYA GELECEK''
Bayraktar, Konut Kurultayı'nda kentsel dönüşümün tüm aktörlerini biraraya getireceklerini belirterek, mimarlık, mühendislik, kültür, yerel yönetim, sanat, şehircilik, inşaat, çevre, eko sistem, jeoloji gibi farklı, ama birbirini tamamlayan disiplinleri temsil eden dünya çapında uzmanların bilgilerini, görüşlerini ve yorumlarını etkinlikte paylaşacağını söyledi.
ABD, Meksika, Güney Kore, İngiltere, Japonya gibi ülkelerden gelecek katılımcıların tecrübelerini aktaracağını anlatan Bayraktar, ağırlayacakları konuklar arasında BM Habitat İnsan Yerleşimleri Merkezi Başkanı Joan Clos, Columbia Üniversitesinden Global Düşünce Komitesinin eş başkanı, ünlü sosyolog ve global şehir kavramını yaratan Saskia Sassen, Tokyo Valisi Shintaro Ishihara, Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Global Konut Finansmanı Müdürü Douglas Grayson, Uluslararası Şehir ve Bölge Plancıları Odası Başkanı Ismael Fernandez, BM Çevre ve Sürdürülebilir Gelişim Program Direktörü Katalin Zaim ve Emre Arolat gibi dünyaca ünlü mimarların bulunduğunu bildirdi.
Bayraktar, kurultayda doğal afetlerin tehdidi altında yaşayan kentlerdeki konutları dönüştürmek ve iyileştirmek konusunda uygulanabilir ve hızlı çözüm önerilerinin ele alınacağını, depreme karşı dönüşümde toplu yenileme çerçevesinde sürdürülebilir konut edinimi üzerine sektörel işbirlikleri, yeni aktörler ve yeni roller konularının masaya yatırılacağını, kentsel dönüşüm model arayışlarında uluslararası deneyimlerin paylaşılacağını ve bu projelerin finansman olanakları üzerinde durulacağını söyledi.
DÖNÜŞÜM ACİL EYLEM PLANI
Bayraktar, kurultay sonrasında, 11 oturumun sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılacağını, bu sonuçları Dönüşüm Acil Eylem Planı haline getirerek takip edeceklerini bildirdi.
"TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ MESELESİ"
Bayraktar, bugüne kadar 148 bin konut projelendirdiklerini, 50 bin konuta başladıklarını ve yaklaşık 30 binini tamamladıklarını söyledi.
Kentsel dönüşüm çalışmaları için bir model belirleyip belirlemediklerine yönelik soru üzerine de kentsel dönüşümde özellikle üzerinde durduklarının gecekondu bölgelerinin, kaçak, salaş, depreme dayanıksız yapıların dönüştürülmesi olduğunu, Türkiye'nin en önemli meselesinin bu olduğunu kaydetti.
Güney Kore ve İspanya'nın Türkiye'den bu konuda iki adım önde olduğunu, kişi başına gelir seviyesini 15 bin doların üzerine çıkardıktan sonra kentsel dönüşümde başarılı olabildiklerini anlatan Bayraktar, ''Bize benzeyen iki örnek Meksika ve Brezilya'dır. Brezilya kentsel dönüşüme 250 milyar dolar para ayırmıştır. Biz Meksika ve Brezilya'dan daha başarılı olduğumuzu söyleyebiliriz'' dedi.
"ERDOĞAN'A ANCAK TEŞEKKÜR EDERİZ"
Bayraktar, bir gazetecinin, ''Başbakan Erdoğan'ın çılgın projesi'' diye Karadeniz kıyısında 3,4 milyon kişinin yaşayacağı bir projenin yapıldığının kamuoyuna yansıdığını belirterek, ''Böyle bir proje var mı?'' sorusuna ''Ne diyeyim, ancak teşekkür ederiz'' yanıtını verdi.
Bir soru üzerine Bayraktar, yaptıkları konutlarda çok büyük bir kaliteyi yakaladıklarını söyleyemeyeceklerini, ancak 8 sene öncesine göre bugün kalitenin en az 3 misli arttığını ifade etti.
TOKİ ile iş yapan müteahhitlerin sayısının 800'e ulaştığını belirterek, şunları kaydetti:
''Notu çok düşük olan müteahhitleri dışlıyoruz. 2003 yılının başında 300 kadar müteahhitimiz vardı yüzde 35'i döküldü. İşini bitiremedi, iflas etti. Ama şu anda TOKİ'de iş yapan 600 kadar müteahhit var ve işini yapamayan müteahhit oranı da yüzde 6'lara, 7'lere düştü. Müteahhitlerde de çok ciddi kalite artışı oldu. Dünyanın çeşitli ülkelerinden 30 tane ülke Türkiye'deki konut üretim modelini incelemek istiyor, Türkiye'den yardım istiyor. Bu bakımdan yurt dışı çalışmalarımızı da yakında kamuoyu ile paylaşacağız.''