İngiltere'de Lordlar Kamarasında, Türkiye'nin dış politikasının islamlaşmadığı ifade edildi
Abone olİngiliz Parlamentosunun üst kanadı olan Lordlar Kamarasında, Kıbrıslı Türk Barones Meral Ece'nin girişimiyle Türkiye konuşuldu.
Lordlar Kamarasına geçen yıl seçilen ve burada yer alan ilk Kıbrıslı Türk olan Barones Meral Ece, "Türkiye'nin Avrupa'daki ve Ortadoğu'daki ekonomik ve stratejik rolü" konulu toplantının başında yaptığı konuşmada, geçen yıl Eylül ayında Türkiye'de anayasa değişikliğine ilişkin referandumun gerçekleştiğini hatırlattı. Ece, referandum sonucundan AB'nin duyduğu memnuniyeti de anımsatarak, "Referandum ve anayasa reformu gibi gelişmelerle Türkiye'nin AB üyeliğine otomatik olarak daha yaklaştığı sonucuna varılamayacağını" ifade etti.
"Türkiye-AB ilişkileri son yılların en düşük seviyesinde" diyen Ece, Türk kamuoyunda da AB üyeliğine ilişkin olumlu şeyler düşünülmediğini kaydetti. Meral Ece, "Kapının Türkiye'ye kapatılmasının, milliyetçilerin ve aşırıcıların görüşlerini güçlendirdiği ve Türkiye'deki reform sürecine zarar verdiği" yönündeki görüşlere katıldığını söyledi.
Almanya'nın ve Fransa'nın Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin görüşlerinin "üyelik sürecine yardımcı olmadığını" belirten Ece, mevcut İngiliz hükümetinin ise bir önceki hükümet gibi Türkiye'nin AB üyeliğine destek verdiğine dikkati çekti.
Ece, Kıbrıs sorunu nedeniyle Türkiye'nin AB sürecindeki yavaşlamadan da bahsederek, "Güney Kıbrıs, ilginç bir şekilde Kıbrıs sorununun çözüm anahtarına Türkiye'nin sahip olduğuna inanıyor. Bana göre (Güney Kıbrıs) yeterli sorumluluğu almıyor" diye konuştu.
"ŞİMDİYE KADAR ÖDÜL VERİLMESİ DÜŞÜNÜLEMEZDİ"
Türkiye'nin hızlı büyüyen ekonomisiyle 2011 yılında daha büyük bir rol oynayacağını ifade eden Meral Ece, Türkiye-İngiltere ilişkileri çerçevesindeki bazı istatistikleri de sıraladı. Meral Ece, Türk firmalarının İngiltere'ye 380 milyon sterlin yatırım yaptığını, 3 binden fazla Türk öğrencisinin İngiliz üniversitelerinde okuduğunu, İngiltere'de Türkçe konuşan toplumun 500 bin kişiye ulaştığını, geçen yıl 2,7 milyon İngiliz turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini kaydetti.
"Türkiye'nin Ortadoğu'ya son zamanlarda odaklanması, ne Türkiye'nin sırtını Batı'ya döndüğü, ne de bazı eleştirmenlerin iddia ettiği gibi Türk dış politikasının İslamlaştığı anlamına geliyor" diyen Ece, Türkiye'nin Ortadoğu'da önemli bir diplomatik oyuncu olduğunu belirtti. Konuşmasında Mavi Marmara saldırısına da değinen Ece, bu saldırının Türkiye-İsrail ilişkilerine zarar verdiğini söyledi.
Meral Ece, konuşmasında ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geçen yıl düşünce kuruluşu Chatham House tarafından verilen "Yılın Devlet Adamı" ödülüne layık görüldüğünü anımsatarak, "Yakın zamana kadar böyle bir ödülün verilmesi düşünülemezdi" dedi.
Avrupa'nın ve bölgenin uzun süreli barışı, istikrarı ve güvenliği için Türkiye'nin Avrupa'nın merkezinde yer alması gerektiğini ifade eden Ece, reformların sürmesi için Türkiye'ye destek verilmesi gerektiğini vurguladı.
TÜRKİYE'NİN MUĞLAKLIK PROBLEMİ VAR
Meral Ece'den sonra söz alan Lord Trimble, Türkiye'nin jeopolitik önemine dikkati çekerek, doğu ile batı arasında çok önemli bir köprü olduğunu bildirdi, ancak "Köprü olmanın problemlerinden biri, belli bir derecede muğlaklık içermesi" dedi.
Türkiye'nin Ortadoğu politikasında bazı muğlaklıklar olduğunu savunan Lord Trimble, "Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasında dolaylı görüşmeler yürüttüğünü, ancak diğer taraftan Filistin konusunda Hamas'a yakın olduğunun görüldüğünü" iddia etti.
"Muğlaklık" konusunda bir başka örnek verirken de Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin geliştirilmeye çalıştığını belirten Trimble, "ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son Kars ziyaretinde bu şehirde bulunan "İnsanlık Anıtının" yıkılması yönünde olumsuz yorumlar yaptığını" kaydetti. Trimble, "Dolayısıyla muğlaklıklar görüyoruz ve bunların olumlu bir şekilde çözülmesini umuyoruz" diye konuştu.
Barones Meral Ece ise toplantının sonundaki kısa konuşmasında, "muğlaklıklar ve zorluklar olduğunu, ancak bunların aşılabileceğini" söyledi.
2 BUÇUK SAAT TÜRKİYE'Yİ KONUŞULDU
Lordlar Kamarasında Barones Meral Ece'nin girişimiyle başlatılan Türkiye toplantısı, 2 buçuk saat sürdü. Toplantıda birçok üye Türkiye'ye ilişkin görüşlerini ifade etti.
Türkiye'ye ilişkin olumlu görüşlerini ifade edenler, Türkiye'nin hızla büyüdüğüne ve güçlü bir ülke olduğuna dikkati çekerek, AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu vurguladılar. Kıbrıs sorununun bir an önce çözülmesi ve KKTC üzerindeki izolasyonların kaldırılmasının gerekliliğinin de vurgulandığı toplantıda, Türkiye'nin AB üyeliği için çok uzun süredir beklediği kaydedildi.
Toplantıda ayrıca Türkiye'nin Afrika'da artan rolü de vurgulandı ve bu ülkelerde Türkiye'nin geçen yıl 10'dan fazla Büyükelçilik açtığı kaydedildi.
İngiltere'nin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteğe dikkati çeken üyeler, iki ülke arasındaki ticaretin artırılmasının önemine işaret etti.