BIST 9.599
DOLAR 35,24
EURO 36,82
ALTIN 2.961,65
HABER /  GÜNCEL

Türkiye’nin büyümesindeki tahminlerde hep hata yaptılar”

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, dünyadaki tüm ülkelerde ekonomik alanda durgunluk yaşanırken, Türkiye’nin bütün beklentileri tersine kırdığın...

Abone ol

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, dünyadaki tüm ülkelerde ekonomik alanda durgunluk yaşanırken, Türkiye’nin bütün beklentileri tersine kırdığını belirterek, “Türkiye’nin büyümesindeki tahminlerde hep hata yaptılar” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından İstanbul İntercontinental Otel’de “İhracatın Finansmanı” toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, TİM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin, ekonomistler, iş adamları ve davetliler katıldı. TİM Başkanı Büyükekşi’nin konuşmasının ardından bir konuşma yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye’nin bu güne kadar dış ticarette sağlamış olduğu gelişimin, dünyada örneği az görülen bir gelişim olduğunu belirtti. Bakan Zeybekçi, “Türkiye, hammaddesini, enerji piyasalarını, tüketim alışkanlarının ve tüketim ağlarının başkalarının kontrol ettiği bir ekonomide, yani 2 tarafı kontrol edilmiş bir tüpün, yolun ortasında fasonculuk yaparak bu hale geldi. Türkiye fasonculukla dış ticaretini bu seviyede geliştirebildi. Geldiğimiz noktada Türkiye’nin milli gelirinin toplam yurtiçi gayri hasılasının yaklaşık olarak yüzde 50’lik bir kısmını ihracattan sağlar hale geldi” dedi.
“Yeniden bu uzun yola çıkmadan önce yükümüzü ve dengimizi bir kez daha gözden geçirmemiz gerekiyor” diyen Zeybekçi, şunları söyledi: “Türkiye olarak artık edilgen bir ekonomiden etken bir ekonomiye geçmemiz gerekiyor. Türkiye olarak artık bizim şu anda dünyada oynanan devasa boyutlardaki bir oyunun aktif bir parçası haline gelmemiz gerekiyor. Türkiye olarak biz tüm haritaların yeniden çizildiği bu dönemde, 500 milyar dolarlık ihracat hedefine 150 milyar dolarlık hizmet gelirlerine ki bunları hepsini biz çok kolaylıkla ulaşabileceğimize inanıyoruz. Bu dönemde Türkiye yeniden yazdığı bir hikaye ile artık sürdürülebilir bir şekilde enerji ve hammadde ihtiyacını gelecek nesillerin ihtiyaçlarını görecek şekilde garanti altına almalıdır. Türkiye olarak biz bu hayalleri kurmamız gerekiyor.”
“TÜM İHRACATIMIZI GARANTİ ALTINA ALMAMIZ GEREKİYOR”
Türkiye’nin artık selüloz üreticisi bir ülke olmadığını vurgulayan Bakan Zeybekçi, “Ancak Türkiye bir kağıt ihracatçısı haline gelebilir. Kendi kağıt tüketimini, hammaddesinin garanti altına almak için Türkiye olarak biz selüloz üretimini başka ülkelerde yapacak olan Türk şirketlerini o ülkelerde yapacak oldukları yatırımı artık finanse edecek hale gelmemiz gerekiyor. Türkiye olarak dünyanın en büyük hurda ithalatçısıyız. Demirde, bakır da yani bu tarz metallerde metalürji olarak da bir politikamızın olması gerekir. Türkiye olarak biz sürdürülebilir bir şekilde Türkiye’nin metalürji üretiminde başkalarının izin verdiği hurda alımlarıyla değil, kendi metalürji hikayemize yazacak şekilde yani ihracatımızın topyekün, gerek demir-çelik gerek otomotiv gerek beyaz eşya, aklınıza gelebilen bütün alanlardaki bizim tüm ihracatımızı garanti altına almamız için bir metalürji sanayimizi destekleyici formülleri de bunun içerisine koymamız gerekir” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE’NİN BÜYÜMESİNDEKİ TAHMİNLERDE HEP HATA YAPTILAR”
Dünyadaki tüm ülkelerde ekonomik alanda durgunluk yaşanırken, Türkiye’nin bütün beklentileri tersine kırdığını kaydeden Bakan Nihat Zeybekçi, “Bu da ihracatımız sayesindedir. Son 10 yılda gerek Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının önünde gerekse İMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası resmi kuruluşlar, Türkiye’nin büyümesindeki tahminlerde hep hata yaptılar. Hiçbir zaman hedeflerini tutturamadılar ve buna da maalesef devam edecekler. Dünya da bugün AB, henüz daha sıfır rakamlarına yani eksiden ortalama söylüyorum tabi ama bazı ülkelerde var ki AB’de de yüksek rakamlara ulaşıyor. Ancak Türkiye dünyada en son açıklanan birinci çeyrek rakamlarıyla 18 çeyrekten beri üst üste büyüyen ve bu oranı da yüzde 6 civarında bir ortalamayı tutturan nadir ülkelerden birisidir. Son açıklanan 4.3’lük büyüme rakamıyla G-20’de açıklanan 19 tane büyüme rakamları içerisinde en yüksek oranda büyüyen ülke Türkiye’dir. Türkiye son 12 yıldaki büyümesini ortalama olarak yüzde 5.1 ortalamayla dünyada adından söz ettiren bir ülke haline gelmiştir. Türkiye 2014 yılında da ortalama olarak Türkiye’nin büyümesi aşağı halde revize edilmiş haliyle yüzde 2’ler seviyesindeki, yüzde 2.2’ler var, yüzde 2.8 var. Aralık’ta Türkiye’nin büyümesi beklenirken Türkiye sürpriz bir şekilde yüzde 4.3 oranında büyüdü” diye konuştu.
(İHA)