Türkiye, dünyanın bir numaralı platin rezervlerine sahip Rusya'yı sollama aşamasında. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de Rusya'dan daha fazla platin var.
Abone ol Kafaları karıştıran servet!DÜNYANIN bir numaralı platin rezervlerine sahip Rusya’nın resmi verilerinde ton başına 15 gram kaynak var. Prof. Çoban’ın açıkladığı Türkiye rakamları ise inanılır gibi değil: Ton başına 19.9 kilo.
MTA’ nın ve TÜBİTAK’ın resmi verilerini gölgede bırakarak 3 yıllık araştırmalarının sonucunda Türkiye’nin çeşitli dağlık ve kayalık bölgelerinde 300 kilometrekarelik bir platin sahası keşfeden Prof. Dr. Abdullah Çoban, şimdi de platinin merak edilen analiz belgelerini sundu.
Erciyes Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Fizikokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çoban, oranları Erciyes Üniversitesi Teknolojik Araştırma Merkezi ve Kanada’daki resmi maden araştırma merkezince doğrulanmış analiz sonuçlarını, incelemelerine inanmayan yetkililere ve TÜBİTAK’a kanıt olarak gösterdiğini söyledi.
Sadece Tercüman’da yayınlanan raporlara göre, Türkiye’de bir madenin ekonomik işletme değeri taşıyabilmesi için yeterli olan tonbaşına 3 ila 5 gram arasındaki oran, platin’de katbekat üzerinde 19 kilo 980 gram olarak saptandı.
Dünyanın bir numaralı platin rezervlerine sahip Rusya’nın resmi verilerinde bu rakam, sadece 15 gram. Yine platinin yan madeni olan ve resmi kayıtlarda rastlanmayan radyum da analiz sonuçlarında 1 tonda 19 kilo 640 gram olarak belirlendi.
“Mucit Profesör”, numune analizlerini son teknoloji WDX ve XRD cihazlarıyla test edip onaylamak için yurt dışına gönderdiklerini belirtti.
Çoban, “47 ayrı yöreden 700’e yakın numune tahlil ettirdim. Elimde raporlar mevcut. 3 yerin de analiz sonuçlarını bekliyoruz” diye konuştu.
Türkiye’de şu ana kadar yapılan tetkiklerde belirlenmiş herhangi bir platin cevherinin olmadığını vurgulayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Yener Cander, “Platin Türkiye’de ancak tali maden olabilir ve bakırın içinde nasıl eser miktarda altın varsa kromun içinde de çok az platin olabilir. Prof. Dr. Çoban bunu rapora dayandırıyorsa bakanlığa bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü olarak analiz sonuçlarını isteteceğim” diye konuştu.
Cander, yasa değişikliğiyle 5 Mart’tan itibaren arama ruhsatı tüm yerli ve yabancı şirketlere açık olacak. Ancak ruhsat isteyen 23 bin firmanın % 99’u Türk” dedi.
TÜBİTAK, ‘Sessiz gemi’
Konu hakkında detaylı bilgi almak için ulaştığımız TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) yetkilileri ise, haberi Tercüman’da okuduklarını ancak açıklama yapmak istemediklerini söyledi.
Türkiye’de en büyük maden aramalarını MTA’nın yaptığını belirten İTÜ Maden Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neşet Acarkan, “Ülkemizde krom yataklarının içinde aramalarda eser derecede platin çıkabiliyor. Özel kuruluşlar illegal olarak arama yapıp bulmuşlarsa sözüm yok. Ancak deklare edilmedi. Bu nedenle MTA bunu denetlemeli. Buradaki en büyük sorun, aramaların resmi mercilerce gizli tutulmasıdır” dedi.
TERCÜMAN