BIST 9.891
DOLAR 35,34
EURO 36,49
ALTIN 3.026,57
HABER /  SPOR

Türkiyenin altın kızları mutlu!

Çin'de bayrağımızı altın matalya için havalandırdılar. Ya yaşamları? Onlar altın kız ama yoklukla yaşıyorlar.

Abone ol

Çin'de düzenlenen turnuvada, iki kadın boksorümüz Türkiye'ye ilk dünya şampiyonluğunu getirdi. Şampiyonlardan Gülsüm Tatar aileden boksör, Şemsi Yaralı'nın hayali ise polislik..

Çin'in Ningbo şehrinde düzenlenen 5'nci AIBA Dünya Bayanlar Boks Şampiyonası'nda 63 kiloda Gülsüm Şeyma Tatar ve 86 kiloda Şemsi Yaralı altın madalya kazandı. İki de bronz alan Türkiye, ev sahibi Çin'in ardında

ikinci oldu. Şampiyonlardan Gülsüm Tatar 23 yaşında. Aileden boksör... Amcası Kibar Tatar, Türk boksunun önemli isimlerindendi. Ağabeyi Sertan Tatar da boksla ilgilenmiş. Kars'ın merkez ilçesine bağlı Çakmak Köyü'nden ve 4 erkek kardeşi var. Bu yüzden de erkek gibi büyüdü. Çok iyi ata biniyor. Mantı ve kokoreçe bayılan Gülsüm'e şampiyon olduktan sonra annesi telefonda, "Mantın hazır. Kokoreçi de ağabeyin ısmarlayacak" diyor ve ekliyor: "Ama şampiyon da olsan sporu ne kadar yapabileceğin belli değil. Okulunu mutlaka bitirip öğretmen ol!" 2000'den beri Türkiye Şampiyonu olan Gülsüm, 2004'te Macaristan'da Türkiye'ye ilk Avrupa Şampiyonluğu'nu getirdi. Ancak o zaman bayan boksu olimpik olmadığı için bu unvan ödül yönetmeliği çerçevesinde değerlendirilmemiş, devlet 6 bin YTL vermişti. Bugün Fenerbahçe'den 500 YTL maaş alıyor; aynı zamanda İstanbul Kadıköy'de Seyhan Müzik'te tezgâhtar olarak çalışıyor ve Elazığ Fırat Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü ikinci sınıfa devam ediyor.

FAVORİ YEMEĞİ DOLMA

Dünya Şampiyonası'nda bir ilke imza atan Gülsüm'ü izleyen ise Şemsi Yaralı oldu. Dün yaş gününü kutlayan Yaralı'yı, finali kazandıktan sonra antrenörleri altın kolyeyle kutladı. 8 yıl önce boksa başlayan genç şampiyon liseyi bitirdikten sonra 5 yıl boyunca muhasebecilik yaptı. Ancak boks ile iş hayatını bir arada götüremeyince işini bırakmak zorunda kaldı. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü son sınıf öğrencisi olan Şemsi Yaralı, inatçı ve hırslı karakteriyle dikkat çekiyor. Ankara'nın gecekondu semtlerinden Altmışevler'de yetişen Şemsi Yaralı 4 aydır Keçiören'de kirada oturuyor. Liseyi bitirdikten sonra polis olmayı isteyen Şemsi Yaralı'nın favori yemeği annesinin yaptığı dolmalar.

BİN CUMHURİYET ALTINI ÖDÜL

Türkiye Boks Federasyonu Başkanı Caner Doğaneli, dünya şampiyonu olan iki boksörü kutlayarak şöyle dedi: "Bugüne kadar bayan boksu olimpik spor dalı olarak kabul edilmiyordu. Madalya kazanan sporcular ödül yönetmeliğinden faydalanamıyordu. Bayan boksu 2012 Londra oyunları için olimpik dal olarak kabul edildi. Bu nedenle bu şampiyonada alınan altın madalyalar için ödül yönetmeliği uygulanacak. Şampiyonaya 42 ülkeden 208 boksörün katılmış olması da gerekli sayıyı sağlıyor. Sporcularımız biner cumhuriyet altını alacak."

YARDIM YOK KENDİ İMKANLARI

Gülsüm Tatar, şampiyonaya hiçbir maddi yardım almadan hazırlanmış. Bir yandan çalışan, bir yandan da antrenmanlarına devam eden Gülsüm, 18 boksörün mücadele ettiği 63 kiloda 4 maç yaptı. Saida Khassenova'yı (Kazakistan) 7-5, Hwa Hyon Ri'yi (Kore) 6-0, Jian Xia Ma'yı (Çin) 4-3 ve finalde Rus Liubov Lopatina'yı 11-0 mağlup etti. Şemsi Yaralı ise çeyrek finalde Ukraynalı Inna Shevchenko'yu 10-0, yarı finalde Amerikalı Tiffanie Nichole Hearn'ü 7-5, finalde Rumen Adriana Hosu'yu 7-2 yendi.