Habertürk yazarı Serdar Turgut Kanal İstanbul projesine karşı çıkan ABD'nin korkusunun gerçek nedenlerini ve hükümetin elindeki kozu yazdı.
Abone olABD yönetimi, Kanal İstanbul projesine Marmara’nın ve İstanbul’un ekolojk dengelerini bozacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor. Bu görünen gerekçe? Çevreye duyarlı her türlü uluslararası anlaşmayı tanımayan ABD'nin, Kanal İstanbul'a sıra gelince çevreci kesilmesi inandırıcı bulunmadı. Peki esas neden ne? Habertürk Washington muhabiri Serdar Turgut, ABD yönetimine yakın isimlerle görüştü ve edindiği çarpıcı bilgileri köşesinde aktardı.
Kanal İstanbul
"(...)Yönetimin birimlerinden bir tanesinde benimle bugüne kadar daima dürüst konuşmuş bir kaynağım ile buluşup birimlerdeki bu kanal İstanbul tepkisinin temelinde ne olduğunu sordum.
Şu cevabı aldım; Amerikan Yönetimi köprü, tünel gibi yatırımların, ayrıca büyük üçüncü havalimanının ve özellikle Kanal İstanbul projesinin Türkiye’nin yeni bir jeo-stratejik hamlesinin parçası olduğunu düşünüyor.
Bu yüzyılda Amerika’nın global hegemonyasına karşı en büyük, en güçlü tepki Çin’den geliyor. Onların hegemonik güç olarak ABD’nin yerine geçme hedeflerİ olduğu tespiti çoktan yapıldı. Avrasya bölgesinde ve Ortadoğu’ya inen alanda Rusya ile de işbirliği yapma çalışmaları var. Çin’in ‘Bir kuşak bir yol’ projesi yüzyılın en büyük girişimi olabilir. Ve şu anda buna ABD’nin cevap verebilecek düzeyde bir projesi yok. Yönetimin tüm birimlerinde Çin’in global yatırımları takip eden bölümler oluşturuldu.
Türkiye’nin stratejik kayması
Yönetimin yaptığı tespite göre, bu projeye Türkiye’nin de tüm gücüyle dahil olması durumunda, Amerika’nın Avrasya ve bölgeden başlayarak buna karşı durması ihtimali pek yok.
İşte bu yüzden Türkiye’nin bu stratejik kaymayı yapmasından çok çekiniliyor Washington’da. Mesele sadece askeri düzeyde değil, ekonomik güç ve yeni dünya düzeni bağlamında da ele alınıyor Washington’da. Yönetimin tüm birimlerinde Kanal İstanbul’a tepkinin aynı konseptle verilmesinin temelinde de bu var... "