Suriye'de yaşanan son durum ne? İşte dakika dakika Suriye'de yaşanan gelişmeler...
Abone olMardin'de Suriye sınırına demiryoluyla büyük askeri sevkiyat yapıldı. Demiryoluyla Suriye sınırındaki Nusaybin ilçesine gönderilen füze bataryaları ve askeri araçlar, geniş güvenlik önlemleri altında tren garına getirildi.
Askeri araçlar burada vinçlerle 2. Hudut Taburu Kenan Dalbaşar Kışlası'na indirildi.
Askeri araçların 2. Hudut Tabur Komutanlığı'ndan sınır birliklerine dağıtılacağı öğrenildi.
PATLAMA SESLERİ YÜKSELİYOR
Suriye'nin başkenti Şam'da hava destekli düzenlenen operasyonlarda kentin tüm kesimlerinden silah ve patlama sesleri yükseliyor.Ordu hava destekli olarak Şam'ın Mezze, Kefer Susa ve Haresta semtlerine operasyonlarını yoğunlaştırırken, Özgür Suriye Ordusu'nun Mezze semtinden çekildiği ifade edildi.
Başkent Şam'da yoğun patlama ve silah sesleri yükselirken, bir askeri helikopter keşif uçuşu yapıyor.
KONTEYNER KENTTE KALAN SURİYELİLER PROTESTO GÖSTERİSİ YAPTI
Kilis'te, Suriyelilerin kaldığı konteyner kentte kalan bir grup, su ve bazı ihtiyaçlarının yeteri kadar karşılanmadığını öne sürerek gösteri yaptı.Öncüpınar Gümrük Kapısı'ndaki konteyner kentte kalan bir grup Suriyeli su ve bazı temel gıda maddelerinin kendilerine yeteri kadar verilmediğini öne sürerek gösteri yaptı. Gösteri sırasında bazı resmi kurumlara ait binaları taşa tutan Suriyeliler, daha sonra kamptan dışarı çıkmak istedi.
Eylemcilerin konteyner kentten dışarı çıkmasına izin vermeyen polis ve jandarma timleri, gruba biber gazı ve copla müdahale etti. Biber gazından etkilenenler geri çekildi. Gösterilerin hala devam ettiği kampta, çok sayıda polis ve jandarma ekibinin hazır bekletildiği görüldü.
Kamptan dışarı çıkmayı başaran yaklaşık 500 kişilik Suriyeli'nin Kilis kent merkezine doğru yola çıktılar. Ancak, bazı kişilerin araya girerek onları kampa geri dönmeleri konusunda ikna etmeye çalıştıkları gözlendi.
-İslahiye'de çadır kentte gerginlik-
Gaziantep'in İslahiye ilçesinde bulunan Suriyelilerin kaldığı çadır kentte çıkan gerginlik güvenlik güçleri tarafından sona erdirildi.
Çadır kentte kalan Suriyelilerin, barınma sorunu yüzünden aralarında çıkan tartışma kavgaya dönüştü.
Taş ve sopaların da kullandığı kavgada 7 kişi çeşitli yerlerinden hafif yaralandı. Kavgayı önlemek için gruba polis ve jandarma ekipleri müdahale etti. Kavgayı sona erdirmek isteyen güvenlik kuvvetleri, havaya ateş ederek kavgayı önledi.
Taraflar arasındaki kavgada yaralanan kişilere olay yerine gelen ambulanslarla yapıldı. Nurdağı Jandarma Komando Birliği'nden 4 zırhlı araçla bölgeye gelen askerler alkışlarla karşılandı.
Çadır kente meydana gelen gerginlik sırasında bazı itfaiye ve polis araçlarının camlarının kırıldığı görüldü. Bu arada, kayıt kabul bölümündeki ve MOBEBE odasındaki bazı bilgisayarlar da zarar gördü.
Bu arada, İslahiye Kaymakamı Osman Beyazyıldız, durum değerlendirmesi yaptı. Yaklaşık 2 saat kadar süren gerginlik sona erdirildi.
ESSELAME GÜMRÜK KAPISI MUHALİFLERİN ELİNE GEÇTİ
Kilis Öncüpınar Gümrük Kapası'nın karşısında yer alan Suriye'ye ait Esselame Sınır Kapısı'nın kontrolü gece Suriye ordu birlikleri ile muhalif güçler arasında çıkan yoğun çatışmaların ardından, bu sabah erken saatlerinden itibaren muhalif güçlerin kontrolüne geçti. Muhalifler sınırdaki bayrak direğine kendi bayraklarını astı.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Hatay Cilvegözü Gümrük Kapısı'nın karşısında yer alan Babesselam Sınır Kapısı ile Karkamış'taki Cerablus Sınır Kapısı'nın Suriye ordu birlikleri ile muhalif güçler arasında çıkan çatışmaların ardından kapıların kontrolünün muhaliflerin eline geçmesinin ardından, muhalifler güçler, dün gece de Kilis'teki Esselame Sınır Kapısı'nın kontrolünü ele geçirmek için kapıdaki Suriye ordu birliklerine karşı saldırı başlattı.
Gece geç saatlerde başlayan ve sabaha kadar yer yer devam eden çatışmaların ardından, Suriye ordu birlikleri Esselam Sınır Kapısı'ndan çekildi. Bunun üzerine Suriye'li muhalifler Esselame Sınır Kapısı'na gelip kapıdaki direkte asılı bulunan ve iki yıldız ile kırmızı, siyah ve beyaz renklerden oluşan resmi Suriye bayrağını indirip, yerine yeşil, beyaz ve siyah renkler ile 3 kırmızı yıldızdan oluşan kendi bayraklarını astılar.
Kilis Öncüpınar Gümrük Kapısı'nın karşı tarafında yer alan Esselame Sınır Kapısı'nın kontrolünü ele geçiren muhaliflere konteyner kentte kalan Suriyelilerin, araçla su ve yiyecek götürdükleri görüldü. Sınır boyunca yer yer silah seslerinin geldiği Öncüpınar Gümrük Kapası'ndan Türk vatandaşları ile araçların Suriye'ye geçişine gümrük yetkilileri can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle müsaade etmediği bildirildi.
Suriye sınırında görevli Türk askerleri, sınırdan görüntü çekmeye çalışan Türk ve yabancı basın mensupları ile bölgede yer alan sebze ve meyve bahçelerinde çalışan köylüleri sınırdan uzaklaştırdıkları görüldü. Askerlerin sınır boyu zırhlı araçlar eşliğinde çok sıkı askeri önlem aldıkları gözleniyor.
3 GÜNDÜR DEVAM EDEN YANGIN TÜRKİYE'YE YAKLAŞTI
Suriye'nin Lazkiye kentinin Türkiye'ye yakın ormanlık alanlarında çıkan ve 3 gündür devam eden yangın, Türkiye'ye yaklaştı.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Lazkiye'nin, Yayladağı ilçesi sınırına 1 kilometre uzaklıktaki ormanlık alanlarında çıkan yangın, Suriye tarafından müdahale edilmediği için 3 gündür sürüyor.
Yangının, bugün öğle saatlerinde rüzgarın yön değiştirmesiyle birlikte Türkiye sınırına yöneldiği ve sınıra 400 metre kadar yaklaştığı kaydedildi.
Yayladağı Orman İşletme Şefliği'ne çevre ilçelerden arazöz takviyesi yapılırken, 2 iş makinesinin de sınır hattında yangın şeridi açma ve genişletme çalışmalarına başladığı öğrenildi.
ÇATIŞMALAR YERMUK FİLİSTİN MÜLTECİ KAMPI'NA SIÇRADI
Muhaliflerin Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan Yermuk Filistin Mülteci Kampı'nda bir polis karakolu ve cephaneliği ele geçirdiği ileri sürülüyor.
Sorularını cevaplayan Filistinli aktivist Ebu Hanzala, çoğunlukla Filistinli mültecilerin yaşadığı kampta 2 kişinin atılan havan topu nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.
Suriye'deki Fetih Hareketi Sekreteri Husni Hamdan ise Yermuk kampının girişinde çatışmaların devam ettiğini ve Yermuk Caddesi'nde 3 kişinin yaralandığını ifade etti.
25 SURİYELİ TÜRKİYE'YE SIĞINDI
HABERİ DİĞER SAYFADA TIKLAYIN
[PAGE]
25 SURİYELİ DAHA TÜRKİYE'YE SIĞINDI
Ülkesindeki olaylardan kaçan, aralarında askerlerin de bulunduğu 25 Suriyeli Türkiye'ye sığındı.
Alınan bilgiye göre, 1 general, 1 albay, 1 binbaşı, 1 yüzbaşı, 1 üsteğmen, erler ve aileleri ile siviller olmak üzere toplam 25 Suriyeli, Reyhanlı ilçesine bağlı Kuşaklı, Bükülmez ve Kavalcık köyleri sınırına gelerek Türkiye'ye sığınma talebinde bulundu.
Suriyeliler, güvenlik önlemleri altında sınırdan minibüslerle alınarak Reyhanlı Hac Konaklama Tesisleri'ne getirildi.
Türkiye'ye sığınan askerler ve aileleri Apaydın kampına, diğer Suriyeliler Şanlıurfa'ya gönderildi.
Ülkelerinde çıkan olaylarda yaralanan 7 Suriyeli daha Türkiye'ye getirildi.
Reyhanlı ilçesine bağlı Kuşaklı, Bükülmez ve Kavalcık köyleri sınırına akrabaları tarafından getirilen, aralarında kadınların da bulunduğu Suriyeli 7 yaralı Türkiye'ye geçti.
Suriye'nin İdlib kentine bağlı köy ve beldelerde çıkan çatışmalarda yaralandığı öğrenilen 7 kişi, Reyhanlı Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
Yaralılardan Abdulaziz Sabal (18) Antakya Devlet Hastanesinde, adı öğrenilemeyen 52 yaşındaki Suriyeli kadın ise Reyhanlı Devlet Hastanesi'nde yapılan müdahaleye rağmen hayatını kaybetti.
BM GÜVENLİK KONSEYİ SURİYE HALKININ İHTİYACINA CEVAP VEREMİYOR
Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Abdulbasid Seyda, ''Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu yapıyla Suriye halkının ihtiyaçlarına cevap veremeyeceğini düşünüyoruz'' dedi.
Seyda, Hatay'da Suriyelilerin misafir edildiği çadır kentler, askerlerin kaldığı kamplar ve hastanelerde bulunan yaralıları ziyareti sonrası, Antakya'da bir otelde basın toplantısı düzenledi.
Seyda, toplantıda yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Suriye ile ilgili kararın yine ''çifte vetoya'' takıldığını hatırlattı.
Suriye ile ilgili kararların, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde İkinci Dünya Savaşı'ndaki anlayışla ele alınamayacağını düşündüklerini ifade eden Seyda, ''Bu yüzden Suriye dostları ülkelerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dışında çözüm aramaları gerektiğini, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu yapıyla Suriye halkının ihtiyaçlarına cevap veremeyeceğini düşünüyoruz. Bu yüzden Suriye dostları ülkelerin farklı alternatif yollarla Suriye'nin korunması için arayışta veya çözüm bulması gerektiğini düşünüyoruz'' diye konuştu.
Seyda, Suriye ordusunda bulunan keskin nişancılar tarafından çocukların ciddi isabetler aldıklarını, halka karşı kullanılması yasak olan kurşunlar ve bombalar kullanıldığını tespit ettiklerini kaydetti.
Halkına, helikopterler kullanarak mahallelerin üzerinde bomba, füze yağdıran Suriye rejiminin kimyasal silahları da hiç çekinmeden kullanabileceğini düşündüklerini belirten Seyda, Suriye'nin bütün şehirlerinin bir afet bölgesi olduğunu ve buna da uluslararası camianın çok acil müdahale etmesi gerektiğini kaydetti.
Suriye Ulusal Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Dr. Halit Hoca da gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye Ulusal Konseyi ve muhalefetin siyasi çözümden yana olduğunu ancak Esed yönetiminin hiçbir şekilde siyasi çözüme yanaşmadığını belirtti.
Hoca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde kararların sürekli veto edildiğini bu yüzden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde çözüm aranamayacağını söyledi.
En güçlü noktalarının Suriye halkının azmi ve iradesi olduğunu vurgulayan Hoca, şöyle devam etti:
'Biliyorsunuz Suriye ordusunun yarısından fazla firari duruma düşmüştür. Askerler birliklerine gitmiyor. Özgür Suriye Ordusu her gün güçlenerek güç kazanıyor, katılımlar artıyor. Suriye topraklarının yüzde 60'ı şu an Özgür Suriye Ordusu'nun elinde Şam'ın birçok mahallesi, Halep'in birçok mahallesi birçok semti Özgür Suriye Ordusu'nun elinde. Bu şekilde devam ederse Suriye rejimi güç kaybederek düşecektir. Fakat bizim en önemli gördüğümüz şey; şu anda Özgür Suriye Ordusu'na tank ve uçaksavarların sağlanması gerekiyor. Eğer Özgür Suriye Ordusu'nun helikopterlere karşı, tanklara karşı caydırıcı bir silahı olursa Suriye rejimi bayrama kadar ayakta kalamaz.''
MAHKUMLAR CEZAEVİNDE İSYAN BAŞLATTI
Suriye'nin Humus Merkez Cezaevi'nde görevli muhafızların bir kısmının muhaliflerin safına geçtiği, bu kişilerle görevliler arasında çıkan çatışmada 4 kişinin öldüğü bildirildi.
Suriye Ulusal Konseyi'nin (SUK) yaptığı açıklamaya göre, cezaevinde görevli muhafızlardan ayrılanlarla ayrılmayanlar arasında çatışma çıktığı ve bu durumu fırsat bilen tutuklu ve hükümlülerin isyan başlatarak iki bloktan birini ele geçirdiği kaydedildi.
Açıklamada, yaklaşık 5 bin tutuklu ve hükümlünün kaldığı cezaevinde bazı muhafızların, muhaliflerin safına geçmesi sebebiyle olası bir katliam uyarısında bulunuldu.
Ulusal Konsey, hava istihbaratçılarının cezaevini çember altına aldığını ve Humus valisinin krizi sona erdirmek için aracılık girişiminin de sonuç vermediğini belirtti.
Konsey, cezaevi dışından ateş açıldığını ve 4 kişinin öldüğünü kaydetti.
ÖLÜ SAYISI 134'E YÜKSELDİ
Suriye'de ordunun çeşitli kentlerde muhaliflere yönelik düzenlediği operasyonlarda, çoğunluğu başkent Şam'ın banliyölerinde 134 kişinin öldüğü bildirildi.
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, gün boyunca Şam'ın çeşitli semtlerinde gerçekleşen operasyonlarda 35 kişinin hayatını kaybettiğini ve Arabin'de ordunun ağır silahlarla saldırması sonucu birçok evin yıkıldığını bazılarında yangınların çıktığını ve sivillere ait araçların ateşe verildiğini belirtti.
Örgüt, ülkenin iç kesimlerinde yer alan Humus'ta 31, İdlib'te 20, Dera ve Halep'te 15'er, Deyru'z Zor'da 8, Hama'da 7, Lazkiye, Kuneytra ve Haseke'de birer olmak üzere güvenlik güçlerince açılan ateş sonucunda ölü sayısının 134'e çıktığını bildirdi.
İdlib'in Maret El-Numan bölgesindeki yerleşim birimlerine onlarca hava ve top mermisinin düşmesi sonucu 45'ten fazla kişinin yaralandığını ve yaralıların gizli tedavi evlerinde tedavi altına alındığını kaydeden Şam Haber Ağı, İdlib'in birçok bölgesinde hava destekli operasyonların yoğun şekilde devam ettiğini kaydetti.
Halep'in Salahaddin bölgesinde şiddetli patlamaların ardından yoğun silah seslerinin yükseldiğini belirten Şam Haber Ağı, nizami ordu ile Özgür Suriye ordusu arasında çatışmaların yaşandığını aktardı.
Ordunun Şam'ın Kadem bölgesinin de aralıksız olarak top ateşine tutulduğunu ve güvenlik güçlerinin semti kuşattığını bildiren haber ağı, bir askeri helikopterin Halep'in Azez ilçesine bomba attığını ve ağır silahlarla yerleşim birimine rastgele ateş açıldığını duyurdu.
Suriye ordusunun Humus'un Rastan ilçesine hava destekli ağır silahlarla tekrar saldırıya geçtiğini ve birçok füzenin yerleşim yerine düştüğünü belirten haber ağı, ordunun Rastan'da yeni bir katliam gerçekleşmesinden korkulduğunu dile getirdi.
Öte yandan Şam'ın birçok semtinde, operasyonlar nedeniyle halkın şehri terk etmeye başladığı, kentte ekmek ve gıda sıkıntısı çekilmeye başlandığı ifade edildi. Ekmek fırınları önünde uzun kuyruklar oluştuğu iş yerleri ve dükkanların 6 günden bu yana kapalı olduğu bildirildi.
Başkent Şam'da elektriğin sık sık kesildiği, halkın elektriği jeneratörlerden temin etmeye çalıştığı kaydedildi.
FATİH CAMİSİ'NDE CENAZE NAMAZI KILINDI
Suriye'de meydana gelen olaylarda ölenler için, Fatih Camisi'nde sabah namazını müteakip gıyabi cenaze namazı kılındı.
İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) üyeleri ile kadın ve çocukların aralarında bulunduğu kalabalık bir grup, sabah namazını Fatih Camisi'nde kıldı. Namazın ardından grup, cami avlusunda toplanarak, Suriye'deki olaylarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.
Namazı müteakip dua eden grup üyeleri, daha sonra dağıldı.