Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik Hollanda Meclis'inde skandal bir şekilde kabul edilen 1915 olaylarına ilişkin sözde soykırım yasayla ilgili kararın Türkiye açısından geçerliliği olmadığını söyledi. Türkiye bir karşı hamle yaptı.
Abone olHollanda Temsilciler Meclisi'nin 1915 olayları ile ilgili aldığı kararı sert dille eleştiren AB Bakanı Ömer Çelik, "Kınıyoruz. Bizim için yok hükmündedir"dedi. Öte yandan, Hollanda Maslahatgüzarı, 1915 kararı için Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik şöyle konuştu:
"Bizim arzu ettiğimiz şey, Srebrenitsa gibi bir soykırım meselesinde son derece sorumluluğu olan, son derece yanlış işlere imza atmış olan, bu soykırım konusundaki sorumluluğu açık olan Hollanda'nın bu konularda daha dikkatli davranması gerektiğiydi. Dolayısıyla Türkiye açısından bir geçerliliği yoktur."
TÜRKİYE'DEN KARŞI HAMLE
Türkiye, Hollanda Maslahatgüzarı'nı Hollanda'nın 1915 olaylarına ilişkin aldığı soykırım kararını görüşmek üzere Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.
NE OLMUŞTU?
Hollanda Temsilciler Meclis'inde CU Milletvekili Joel Voordewind tarafından hazırlanan "Ermeni soykırımının tanınması" önerisine, Türkiye kökenli milletvekilleri tarafından kurulan DENK partisi dışındaki tüm partiler destek vermiş öneri, 3'e karşı 142 oyla kabul edilmişti.
1915 olayları ile ilgili Ermenilerin iddialarının tanınması dışında, 24 Nisan'da Ermenistan'ın başkenti Erivan'da yapılan anma törenlerinde Hollanda'nın bakan düzeyinde temsil edilmesi de büyük çoğunlukla kabul edildi.
'ERMENİ SOYKIRIMI' YERİNE 'ERMENİ SOYKIRIMI SORUNU'
Hollanda hükümetinin konuyu "Ermeni soykırım sorunu" yerine "Ermeni soykırımı" olarak tanımlaması için yapılan oylamada ise teklif 60'a karşı 85 oyla reddedildi.