BIST 9.929
DOLAR 35,36
EURO 36,56
ALTIN 3.031,39
HABER /  EKONOMİ

Türkiye'den dijital ekonomi için dev adım

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Almanya ile dijital ekonomi için bir takım adımlar atıldığını söyledi. Varank, iki ülkenin işbirliğiyle Berlin'de bir de konferans düzenleneceğini müjdeledi.

Abone ol

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bakanlık ve İŞKUR arasında, Dijital Ekonominin ihtiyaçlarını karşılamak için işbirliği protokolü imzalandığını söyledi. Bu konudaki bir diğer önemli adımın Almanya ile yürütülen çalışmalar olduğunu kaydeden Varank, iki ülkenin işbirliğiyle Berlin'de Yapay Zeka Konferansı düzenleneceğini söyledi.

Mustafa Varank, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odasının (AHK Türkiye) Ankara Ofisi'nin açılış töreninde konuştu. Almanya'nın 36 milyar dolara ulaşan dış ticaret hacmiyle, Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı ve en büyük ihracat pazarı olduğuna işaret eden Varank, söz konusu ülkenin ithalatta da 3. sırada yer aldığını kaydetti.

Türkiye'de bulunan 7 binden fazla Alman şirketin 140 bin kişiye istihdam ve 14 milyar doların üzerinde yatırım hacmi sağladığına dikkat çeken Varank, açılışı yapılacak olan ofisin mevcut ekonomik ilişkileri daha da üst seviyeye taşıyacağını söyledi.

Berlin'de Yapay Zeka Konferansı

Türkiye ve Almanya ilişkilerinin, geçen yılın son çeyreğinden itibaren daha kuvvetli bir ivme kazandığını dile getiren Varank, iki ülke arasında gelişen ilişkilerin daha da derinleşeceğini ifade etti. Bu konuda atılacak adımların en heyecanlısının Berlin'de yapılacak Yapay Zeka Konferansı olacağını kaydeden Varank, her iki taraf için uygun bir tarihte düzenlenecek konferansla bu konudaki yol haritasının belirleneceğini söyledi.

"Bakanlıkta Alman Masası kurduk"

Türk-Alman Üniversitesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ortaklığında teknopark kurulacağına da değinen Varank, teknoparka Franhoufer Enstitüsünün de dahil olmasını arzu ettiklerini dile getirdi. Bakanlıkta Alman Masası kurduklarını ve muhatapları bilgilendirdiklerini anlatan Varank, bu kapsamda araştırmacı, girişimci ve sanayicilerin yaşadığı sorunlara çözüm getirmeyi, yatırım süreçlerini kolaylaştırmayı ve gerekli prosedürlerin takibini sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.

Türk sanayisi için önemli adımlar

Bakanlık ve İŞKUR'un, Dijital Ekonominin İhtiyaçlarını Karşılayacak Nitelikli İşgücünün Yetiştirilmesi için İşbirliği Protokolü imzaladığını ve dijitalleşme alanında farklı beceri ve yetkinliklerin kazandırılması için, mesleki eğitim kursları ve iş başı eğitim programları düzenleyeceklerini açıklayan Varank, "Bir diğer önemli adımımız da üniversitelerin mühendislik ve fen bilimleri son sınıfında olan öğrencilerin bir dönemlerinde sanayide işbaşı eğitimi almaları. '7+1' adı verilen bu düzenlemeyle, yeni mezun mühendislerin zaman kaybı olmadan işe başlamasını hedefledik. 2 ay önce Sanayi Doktora Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan projeleri açıkladık. Sanayide ihtiyaç duyduğumuz nitelikli insan kaynağını, reel sektör ve akademi birlikte yetiştireceğiz. Bir sonraki aşamada da maaş desteği vererek, bu öğrencilerin istihdamlarını sağlayacağız. Bu sene 517 doktora öğrencisiyle programa başladık.İşletmelerin dijital dönüşüm yetkinliklerini arttırmak ve yakın üretim tekniklerini kazandırmak için uyguladığımız bir diğer model de Model Fabrika." şeklinde konuştu.