BIST 10.075
DOLAR 35,30
EURO 36,48
ALTIN 2.996,83
HABER /  GÜNCEL

Türkiyeden 3 aşamalı tepki

Ermeni tasarısına taviz veren ABD'ye karşı üç aşamalı tepki planı devrede...

Abone ol

Washington'da alınan Ermeni soykırımı kararı üzerine Ankara ABD'ye tepki göstermeye hazırlanıyor. Tepki için kararın Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda oylanması beklenmeyecek.

Ancak son karar bu oylamadan sonra verilecek. Dışişleri yetkililerine göre ABD'ye verilecek asıl tepki "Türk halkının ve ittifakın" uzun vadede kaybedilmesi olacak.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Ermeni tasarısını kabul etmesinden sonra ilk tepki hükümetten geldi ve "Türk ulusunun tarihte hiçbir zaman işlemediği bur suçla itham edilmesi kabul edilemez" denildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de "Bu kararın Türk halkı için geçerliliği yoktur" açıklamasını yaptı.

İlk tepkilerin ardından ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Müsteşar Ertuğrul Apakan Ankara'nın tepkisini iletti ve tasarının Temsilciler Meclisi'nde oylanmamasını istedi.

Görüşmenin ardından Ross Wilson yazılı açıklama yaptı ve "Tasarının oylanmaması için çalışacağım" dedi.

Wilson açıklamasında, "ABD Başkanı, Bakan Rice, Amerikan yönetimindeki diğer yetkililer ve şahsım adına herkesin 106 sayılı tasarıya kesin olarak karşı olduğunu belirtirim. Kabul edilmemesini içtenlikle umut ediyorum" ifadesini kullandı.

Türkiye ise ABD'ye üç aşamalı tepki göstermeye hazırlanıyor:

* Küçük işaretlerle Ankara'nın rahatsızlığı hissettirilecek
* Tasarı Genel Kurul'da da kabul edilirse ciddi önlemler alınacak
* Uzun vadede ABD ile ittifakın zayıflaması gündeme gelebilecek

İlk adımların atılması için tasarının Temsilciler Meclisi'nde oylanması beklenmeyecek. Askeri işbirliğinin yavaşlamasından, ekonomik anlaşmalara kadar bir dizi küçük önlem devreye girecek ve Türkiye'nin neler yapabileceği Washington'a hissettirilecek.

Tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edilmesi halinde ise asıl tepki gösterilecek ve birçok alanda işbirliği gözden geçirilecek.

Dışişleri Bakanlığı tasarının kabul edilmesinin asıl etkisinin uzun vadede görüleceğini ve Türk halkını kaybeden ABD ile somut işbirliği zeminin kalmayacağını belirtiyor.

"ABD'nin nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman ve etkin bir müttefiki kaybettiğini Amerikan yönetimi anladığında geç olacak" diyen Dışişleri yetkilileri ileride Washington'da 'Türkiye'yi kimin kaybettiği' sorusunun altından bu kararın çıkacağını söyledi.