BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,50
ALTIN 2.966,83
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'deki yoksulluğun kadına etkisi

Doç. Dr. Gökovalı, dünyada oranı azalmakla birlikte yoksulluğun hâlâ çok ciddi bir problem olduğuna dikkat çekiyor.

Abone ol
Muğla Üniversitesi (MÜ)’nde TÜBİTAK tarafından desteklenen projeyle, Muğla ve Mardin'de yaşayanlar arasında gelir ve harcamaların dağılımıyla haklara erişim açısından yoksulluğun cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılıyor. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümmuhan Gökovalı, bu amaçla, “Farklı Gelir Gruplarında Kaynaklanan Hane Halkı İçindeki Dağıtım Açısından Yoksunluğun Kadınsılaşması: Muğla-Mardin Örneği” adlı projeyi yürütüyor.
Doç. Dr. Gökovalı, dünyada oranı azalmakla birlikte yoksulluğun hâlâ çok ciddi bir problem olduğuna dikkat çekerek, son yıllarda kadınların yoksullar içindeki payının arttığını ve "yoksulluğun kadınlaşması" teriminin sıkça telaffuz edildiğini söyledi. Gökovalı, “Bu terim, yoksulluğun gittikçe artan oranda kadınların problemi haline geldiğine, aile reisi ve tek ebeveyn olarak kadınların rolüne atıfta bulunmaktadır. Yoksulluğun kadınsılaşmasıyla ilgili birtakım göstergeler vardır. Bunlar kadınların istihdamdaki payı, istihdam edildikleri alanlar, erkeklerle aralarındaki ücret farklılıkları ve eğitim düzeyleridir. Bu konudaki çalışmalar son yıllarda giderek artmaktadır ancak hane halkı kaynak dağılımı açısından kadınların yaşadığı yoksulluk ve yoksunluk üzerine çok sınırlı sayıda araştırma vardır. Hane halkı içindeki kaynak dağılımı açısından kadınlar, yoksulluğu ve yoksunluğu daha fazla yaşayabilmektedir.” dedi.
Proje kapsamında Muğla ve Mardin’de yaşayan haneleri hane halkı kaynak dağılımı açısından karşılaştırılacaklarını belirten Ümmühan Gökovalı, “Böylelikle Türkiye’nin farklı bölgelerinde yaşayan, farklı etnik, kültür ve gelir grubundaki insanlar arasında hane halkı kaynak dağılımının farklılaşıp farklılaşmadığını gözlemlemek ve analiz etmek mümkün olabilecektir.” ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Gökovalı, projeyle ilgili şunları anlattı: “Yaklaşık 2,5 ay süren yoğun bir çalışma neticesinde Mardin alan araştırması tamamlanmıştır. Bu süre zarfında il merkezinde yaşayan farklı etnik kökenlere sahip (Kürt, Türk, Arap ve Süryani) 204 hane halkı ziyareti yapılmış, açık uçlu soruları da içeren anket formu her iki eşe de (408 kişiye) uygulanmıştır. Hane halkı reisine ve eşine eşzamanlı anket uygulanmasıyla aynı hanede yaşayan erkek ve kadının yoksulluğa bakışındaki ve yoksulluğu yaşayışındaki farklılıkların ortaya koyulması ve kaynakların hane halkı içindeki dağılımına ilişkin görüşlerin her iki taraftan da alınabilmesi amaçlanmıştır. Yine bu dönemde ses kayıt cihazı kullanarak altı kurumla, ayrıca ikisi Süryani olmak üzere toplam dokuz şahısla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Muğla alan araştırması ise tamamlanmak üzeredir. Benimle birlikte araştırma görevlileri Çisel Ekiz Gökmen ve Aysun Danışman Işık görev almaktadır.”