Türkiye'de denetimsiz yüzlerce domuz çiftliği bulunuyor. Bunların bir çoğu kayıt dışı. İşte Türkiye'nin kayıt dışı domuzları;
Abone olMeksika'da ortaya çıkan Domuz Gribi hastalığı kısa sürede 21 ülkeye yayılırken, 150 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Salgının yayılması durdurulamazken, Türkiye'de kayıt dışı çalışan domuz çiftlikleri salgının yayılmasında büyük risk taşımaya devam ediyor.
Domuz Gribi salgınının, domuz eti tüketmeyen İslam ülkelerinde etkisinin az olacağı tahmin edilirken, Türkiye hastalıkla mücadelede işi sıkı tutuyor. Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı, havaalanlarında, kırsalda ve hastanelerde önlemlerini aldı. Ancak, kayıt dışı çalışan domuz çiftlikleri, salgının yayılmasında büyük risk taşımaya devam ediyor.
TÜKETİCİLERE ÖNEMLİ UYARI!
Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER) Gıda Komitesi Başkanı Veteriner Hekim Muhammet Efe, domuz gribi salgınında İslam ülkelerinin şanslı konumda bulunduğuna dikkat çekti. Efe, "Ülkemizdeki talebi olmayan bu domuz çiftliklerinin varlığı, burada üretilen sağlıksız ve kontrolsüz domuz etlerinin nerede tüketildiği konusunda çok ciddi endişelerimiz bulunmaktadır. Maalesef tüketilen birçok gıda ve Batı kaynaklı katkı malzemelerinin kökeninin domuz kaynaklı olabileceği hususu endişelerimizi artırmaktadır." dedi.
DENETİMSİZ DOMUZ ÇİFTLİKLERİ
Ülke genelindeki domuz çiftlikleri haritasının çıkarılmasını isteyen TÜ-MER Başkanı Muhammet Efe, bu çiftliklerde çalışan insanlar ve hayvanların sağlık kontrolünden geçirilmesi, yetiştirilen domuzların nerelere satıldığının tespit edilmesi ve itlaf edilmelerinin sağlanmasını istediklerini bildirdi.