BIST 9.599
DOLAR 35,24
EURO 36,82
ALTIN 2.961,65
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'de yeniden vatandaş olmak kolaylaşacak

AB düzenlemelerini izleyen Reform İzleme Grubu, vatandaşlıktan çıkarılmış olan kişilerin yeniden vatandaş olabilmesinin kolaylaştırılacağını söyledi.

Abone ol

Türkiye'nin Avrupa Birliği yolunda yapması gereken düzenlemeleri izleyen Reform İzleme Grubu, daha önce vatandaşlıktan çıkartılan kişilerin tekrar vatandaşlığa dönmesini kolaylaştıracak adımlar atılmasına karar verdi.

Düzenleme daha çok vatandaşlıklarını kaybeden dini azınlık mensuplarını hedeflemekle birlikte, 12 Eylül askeri darbesinden sonra ülkeyi terk edenlerden geri dönmek isteyenleri de kapsıyor.

6-7 Eylül 1955 olaylarından sonra bir çok Rum ve Ermeni ülkeyi terk etmiş, 12 Eylül askeri darbesinden sonra da yaklaşık 40 bin kişi yurt dışına kaçmak zorunda kalmıştı.

Reform İzleme Grubu'ndaki 4 bakandan biri olan Başmüzakereci ve devlet bakanı Egemen Bağış "herhangi bir nedenle ülkemizden ayrılmak zorunda kalmış olan insanların çoğuyla zaten gönül bağımız devam ediyor, bu bağı vatandaşlıkla pekiştirmenin bir mahzuru olmadığı gibi, bu yöndeki adımları bazı üzücü hadiselerin küçük bir telafisi olarak da değerlendirebiliriz" diye konuştu.

Yasal düzenlemeler hızlandırılacak

Bağış'ın yanı sıra İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Siniroğlu'nun katıldığı Reform İzleme Grubu toplantısında ayrıca insan haklarının iyileştirilmesi için gerekli olan yasal düzenlemeleri de hızlandırma kararı alındı.

Bu çerçevede Kamu Denetçiliği, ayrımcılıkla mücadele kurulu, insan hakları kurulu ve güvenlik güçlerinin denetimini yapacak olan kolluk gözetimi komisyonunun kurulmasıyla ilgili kanunlarının bir an önce yasalaşması için çalışmalara hız verilmesi kararlaştırıldı.

Reform İzleme Grubu'nun üzerinde durduğu başka bir konu da Avrupa Birliği ile müzakerelerdeki başlıklardan biri olan adalet, özgürlükler ve güvenlik faslına yönelik çalışmalar oldu.

Bu çerçevede Türkiye'nin göç ve iltica alanında temel politikalarının yeniden belirleneceği Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu tasarısıyla ilgili çalışmaların hızla yürütüldüğü kaydedildi.