Mahkemenin talebi üzerine, savcı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınmasıyla ilgili bazı içerikler nedeniyle sosyal medya siteleri Twitter ve YouTube'a erişim engellendi. Twitter'a erişim kısa süre içinde açılacağı belirtiliyor.
Abone olMahkemenin talebi üzerine, savcı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınmasıyla ilgili bazı içerikler nedeniyle sosyal medya siteleri Twitter ve YouTube'a erişim engellendi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer konuyla ilgili yaptığı açıklamada Facebook'un ilgili içerikleri kaldırması nedeniyle Facebook'a olan erişim engelinin kalktığını kaydetti.
Anadolu Ajansı, İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 3 Nisan 2015 tarihinde "Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın öldürülmesine ilişkin soruşturmaya konu görüntü, ses ve videoların yayınlandığı internet sitelerinde erişimin engellenmesine" karar verdiğini bildirdi.
Erişimin engeline neden olan karar
Hurriyet.com.tr erişim kısıtlamasına neden olduğu iddia edilen mahkeme kararını yayınladı.
Kararda Çağlayan'daki rehine krizi sonrası yayınlanan bazı haberlere erişimin engellenmesi, bunun mümkün olmadığı durumlarda tümüyle bazı internet sitelerine erişimin engellenmesi talep ediliyor.
Kararda bazı haber ve içeriklere erişimin engellenmesi talep edildikten sonra şu ifadelere yer veriliyor:
"Aynı mahiyetteki yayınların özellikle 'ŞEHİT CUMHURİYET SAVCISI MEHMET SELİM KİRAZ'ın REHİN ALINMASI GÖRÜNTÜLERİNİN' ile başka internet sitelerinde yayınlanmasının tespiti halinde ilgili yayınların öncelikle içerikten çıkarılmasına bunun mümkün olmadığı durumlarda veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesine karar verilmesi; Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 22/2 fıkrası 5651 sayılı yasanın 8/2. Maddesi ve 9. Maddesi gereğince ERİŞİMİN ENGELLENMESİNE (karar verildi)."
"Kararın gereğinin yerine getirilmesi amacıyla doğrudan Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderilmesine (karar verildi)."
"Kanunun 5651 sayılı yasanın 9/8 maddesi gereğince derhal, en geç 4 saat içinde erişim sağlayıcısı tarafından yerine getirilmesine (karar verildi)."
AKP'li Özel: Savcının görüntülerinden ben de mağdurum
İnternete ilişkin son düzenlemede imzası bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Isparta Milletvekili Recep Özel, savcılığın kararını henüz bilmediğini, gerekçeleri öğrendikten sonra konuşmanın doğru olacağını söyledi.
BBC Türkçe'den Sinan Onuş'un sorularını yanıtlayan Özel, "Savcılık niye böyle bir karar vermiş, ona bir bakmak lazım. Bir şey olmadan da şimdiden konuşmak doğru değil. Hükümetin, partinin, iktidarın dahli olmadan bazı işler mecrasında yürüyorsa, hemen onunla ilgili şeyleri onlara fatura etmek de yanlış" yanıtını verdi.
Savcının rehin alınma görüntülerinin sosyal medyada yayınlanmasından "Türk vatandaşı olarak kendisinin de mağdur olduğunu" ifade eden AKP'li Özel, 'IŞİD'in benzer görüntülerine engel gelmedi' sorusuna da "Savcı orada devleti temsil ediyor. Devletin başına silah dayanmış dedirtiyor. DAİŞ ise yurtdışındaki bir örgüt. O görüntülerin insanlık adına yayınlanmaması lazım ama buradaki, devletin savcısına yani bana yapılan bir eylem" diye yanıtladı.
Twitter ve Google'dan açıklama
Twitter, Türkiye'de siteye erişimin engellenmesiyle ilgili bir açıklama yaparak, kullanıcılara en kısa sürede erişimi tekrar sağlamak için çalıştıklarını duyurdu.
Reuters haber ajansına konuşan Google sözcüsü de, YouTube'a erişimin Türkiye'de engellendiğine ilişkin haberleri gördüğünü, video paylaşım hizmetlerinin yeniden başlayabilmesi için çalıştıklarını söyledi.
Anadolu Ajansı, Erişim Sağlayıcıları Birliği Genel Sekreteri Bülent Kent'in, Twitter'ın erişime açılmasının kısa süre içinde gerçekleşeceğini söylediğini duyurdu.