BIST 10.001
DOLAR 35,33
EURO 36,49
ALTIN 3.034,89
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'de turist çok, rehber yok!

Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısı her geçen gün artarken, rehber sayısında ise yetersizlik yaşanıyor...

Abone ol

Türkiye'yi yılda 30 milyona yakın turist ziyaret ediyor. Son yıllarda dış politikadaki açılımların da etkisiyle turist sayısı 2000 yılında 10 milyon iken, bugün 30 milyona yaklaştı.

Turist sayısındaki artış ile yabancı turistleri gezdirecek kişi sayısındaki artışın orantılı olmaması ise rehber sıkıntısı yaşanmasına sebep oluyor.

Arap ülkelerinden Türkiye'ye gelen turist sayısı 2 milyona yaklaşmış durumda. Buna rağmen Arapça bilen kayıtlı rehber sayısı 255 ile sınırlı.

FARSÇA BİLEN REHBERE İHTİYAÇ VAR

Ülkemizi ziyaret eden İranlılar da rehber sıkıntısı çeken turistlerden. Son 10 yılda İranlı turist sayısı, beş kat artarak 1 milyon 885 bine ulaşırken, Turizm Bakanlığı verilerine göre Farsça bilen kayıtlı rehber sayısı sadece 37.

Kültür ve turizm müdürlükleri bünyesinde açılan profesyonel turist rehberliği kursları ve sınavlarına ise Farsçadan yalnızca 3 kişi başvuruda bulunmuş. Uzun yıllardır İranlı turistleri gezdiren Rıza Basri ise bu durumun mevcut rehberler açısından da sıkıntı oluşturduğunu ifade ediyor.

Basri, "Turistlere etkili bir turizm hizmeti vermemiz mümkün olmuyor. Ya kalabalık topluluklar halinde gezmek durumunda kalıyoruz ya da gelen turistler tarihi mekânlarımızı tam anlamıyla tanıyamadan geri dönüyorlar." diyor. 

KORELİ TURİST İÇİN SADECE 32 REHBERİMİZ VAR

Son yıllarda turizm için Türkiye'yi seçen ülkelerden bir diğeri ise Güney Kore. 2000 yılında 22 bin 200 olan Koreli turist sayısı geçen yılın sonunda 123 bin 300'e ulaşmış. Ancak 2011 itibarıyla Koreli turistlere rehberlik yapabilecek 32 rehber var. 13 yıldır Korelilere turist rehberliği yapan Selin Çamlı da çok sayıda turistten oluşan gruplara rehberlik yapmak zorunda kaldığını söylüyor.

ARAPÇA ÖNEMLİ

Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Şerif Yenen turizmde ilişkilerin geliştiği bazı ülkelerin dillerini bilen rehberlere ihtiyacın her geçen gün arttığını dile getiriyor. Gazi Üniversitesi Arap Dili Eğitimi Bölüm Başkanı Profesör Doktor Nurettin Ceviz ise Arap ülkelerinin sürekli artan ilgisine rağmen Türkiye'de Arapçayı iyi düzeyde bilen insanların sayısının, hâlâ bir elin parmaklarını geçmemesine dikkat çekiyor.