BIST 9.482
DOLAR 34,58
EURO 36,09
ALTIN 3.009,60
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'de siyasi davalar haftası

Türkiye'de şiddetli siyasi tartışmalara sebep olan KCK, Ergenekon, Mısır çarşısı ve MLKP davalarının duruşmaları üst üste geldi.

Abone ol

Türkiye bu hafta, ülkenin gündemini belirleyen duruşmalara sahne oluyor.

Pazartesi günü 15. duruşması yapılan ve önümüzdeki hafta perşembe gününe kadar iddianamenin okunmasıyla devam edecek olan KCK davası bunlardan biri. Diğeri ise Perşembe günü yapılacak olan Ergenekon duruşması.

Perşembe günü iki önemli dava daha var: İlki 1998 yılında İstanbul’da, Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlama nedeniyle yargılanan sosyolog Pınar Selek’in duruşması. İkincisi ise altı yıldır süren ve içinde Özgür Radyo yayın koordinatörü Füsun Erdoğan'ın da olduğu MLKP davası.

KCK davasında ne oluyor?

Kamuoyunda 'KCK İstanbul ana davası' olarak bilinen davada, BDP’li il eşbaşkanları, il yöneticileri, üyeler ve BDP’nin Siyaset Akademisi’nde ders veren isimler yargılanıyor.

Devam eden çok sayıda yargılama ve soruşturmada KCK'nın, 1984'ten beri Türk Silahlı Kuvvetleri'yle çatışan PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia ediliyor.

122’si tutuklu 205 sanığın yargılandığı bu dava, sanıkların arasında özellikle Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve yayıncı Ragıp Zarakolu’nun da bulunmasıyla geniş kesimlerin tepkisini çekmişti.

Davaya bakan 15. Ağır Ceza Mahkemesi, Kasım 2011’de tutuklanan Zarakolu’nun 2012 Nisan’da, Ersanlı’nın ise Temmuz ayında tahliyesine karar verdi.

Davanın avukatları anadilde savunma taleplerini mahkemeye iletse de bu talep kabul edilmedi. Kürtçe savunma hakkıyla ilgili tartışmalar, hem KCK ana davası hem de KCK basın davası çerçevesinde sık sık gündeme geliyor.

BDP’li milletvekilleri, KCK davalarının BDP’yi “siyaset yapamaz hale getirmenin” bir aracı olduğunu savunuyor.

Çarşamba ve Perşembe günü ara verilen duruşmalarda yaklaşık 2400 sayfalık iddianamenin okunmasına devam ediliyor.

Mahkeme heyeti pazartesi günü açıkladığı kararında tahliye taleplerinin 20 Aralık’ta alınmaya başlanacağını ve 21 Aralık saat 15.00’e kadar devam edeceğini söyledi.

Ergenekon davası: Savcı mütalaasını verebilir

Yıllardır Türkiye’nin en çok tartışılan davası olan Ergenekon’da artık sona geliniyor.

Davanın savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, mütalaasını yazmak üzere 27 Kasım’da mahkeme heyetinden dosyayı talep etti; bu talep kabul edildi ve 13 Aralık’a kadar süre verildi.

Dava avukatlarından Hüseyin Ersöz’ün verdiği bilgiye göre, davada 300’ün üzerinde kişi yargılanıyor.

Birinci, ikinci ve üçüncü Ergenekon davası ve kamuoyunda 'ıslak İmza davası' olarak bilinen davaların birleştirildiği davada bugüne kadar 400’ün üzerinde duruşma yapıldı.

Ergenekon davasına ilişkin en önemli tartışmalar ise bugüne kadar 24’ü dinlenen 44 gizli tanığa ilişkin oldu.

Bunun yanında yıllardır süren davadaki uzun tutukluluk süreleri yine kamuoyunun gündeminde yer aldı.

Sanıkları arasında gazeteci Tuncay Özkan, gazeteci ve milletvekili Mustafa Balbay, emekli askerler Veli Küçük ve Muzaffer Tekin ile İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek gibi isimlerin de olduğu davada mütalaanın verileceği gün olan 13 Aralık'ta Silivri’de geniş katılımlı bir eylem yapılması planlanıyor.

CHP Genel Merkezi de kendi örgütlerine yönelik bir genelge yayınlayarak bu eyleme katılım çağrısında bulundu.

Davanın avukatlarından Hüseyin Ersöz'e göre, savcı mütalaasını vermeyerek ek süre talep edebilir.

İddianamenin 6 bin sayfayı, dosya hacminin ise 120 milyon sayfayı bulduğuna dikkat çeken Ersöz, mütaalanın 1500 sayfayı bulabileceğini düşünüyor.

Ersöz, mütalaayı incelemek için 2-3 aya ihtiyaç duyacaklarını dile getiriyor.

Ergenekon davasına temel oluşturan ilk operasyon Haziran 2007 yılında Ümraniye’de bir gecekonduya yapılmıştı. Temmuz 2008’de ise dönemin savcısı Zekeriya Öz’ün hazırladığı iddianame kabul edilmişti.

Pınar Selek: 3 beraatin ardından yine yargı önünde

Kamuoyunda 'Mısır Çarşısı davası' olarak bilinen dava 1998 yılında meydana gelen patlamanın ardından başlamıştı.

11 Temmuz 1998’de gözaltına alınan sosyolog Pınar Selek, pek çok bilirkişi raporunun “bomba nedeniyle bir patlama olmadığını” söylemesine rağmen yargılandı.

Selek davadan beraat etti ancak, Yargıtay 9. Dairesi beraat kararını bozdu.

Bunun üzerine yapılan davaya bakan 12. Ağır Ceza Mahkemesi yine patlamanın nedeninin belirlenemediği görüşünü tekrarladı ve Selek’in beraatine karar verdi.

Dosya tekrar Yargıtay’a gitti. Yargıtay’ın ikinci kez yeniden yargılanmasını istemesi üzerine 22 Kasım’da yapılan duruşmada mahkeme, Yargıtay kararına direnmekten caydı.

Bunun üzerine, Selek’in avukatları reddi hakim talebinde bulundu.

Şimdi yeniden görülecek davanın bu duruşmasında Pınar Selek'e destek için, AP Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten ve 7 parlamenter de hazır bulunacak.

Füsun Erdoğan 6 yıldır tutuklu

Yasadışı MLKP örgütü davasında tutuklu bulunan Özgür Radyo Yayın Koordinatörü Füsun Erdoğan, 8 Eylül 2006'da gözaltına alınmıştı.

İddianame 2007 yılının yazında açıklanmış ve ilk duruşma 26 Ekim 2007'de yapılmıştı.

Gazeteci Erdoğan'ın "anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs" ettiği, örgütün merkez komite üyesi olarak mali işlerinin ve legal alandaki faaliyetlerinin sorumluluğunu taşıdığı iddia ediliyor.

Bu yüzden, 1 Haziran 2005 tarihi itibariyle örgüt üyelerinin işlediği tüm suçlardan sorumlu tutulan Erdoğan'ın ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Erdoğan'ın davası Çağlayan'daki Adliye Sarayı'nda görülecek.