BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  EKONOMİ

Türkiyede pırlantaya ilgi artıyor

Türkiye'de pırlantaya giderek ilgi artıyor hem de katlanarak. Bunun için dev bir mücevher fabrikası bile açılıyor.

Abone ol Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş, gelecek yıl başında Trakya bölgesinde bir yer satın alarak Türkiye'nin "en büyük" mücevher fabrikasını kuracaklarını belirterek, "Bunun için 1 milyon dolar bütçe açtık" dedi.

Güzeliş, yaptığı açıklamada, Zen Pırlanta'nın 1992 yılında ihracata başladığını, geçen yıl 30 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, bu yıl da aynı rakamı yakalayacaklarını söyleyerek, 25 yılda "bin" mağaza hedefiyle yola çıktıklarını, 3. yılın sonunda 40 mağazaya ulaştıklarını bildirdi.

Zen Pırlanta'nın Amsterdam, Dubai, Moskova, St.Petersburg'da mağazaları bulunduğunu, alternatif üretim yerlerinin ise Bangkok olduğunu belirten Güzeliş, geçen yıllarda en önemli pazarlarının ABD olduğunu, ancak yaşanan ekonomik krizle birlikte oradaki iş hacimlerinin 6 milyon dolardan 2,5 milyon dolara gerilediğini, şu anda en iyi durumdaki pazarlarının Rusya ve Dubai olduğunu söyledi.

Güzeliş, Zen Pırlanta'nın tasarımlarının hepsini Türkiye'de yaptığını kaydetti.

Zen Pırlanta'nın "10 yılda 10 dünya markası" oluşturma hedefiyle yola çıkılan, devlet destekli markalaşma programı olan Turquality destek programına dahi olduğunu hatırlatan Güzeliş, yurt dışındaki yatırımlarının yarısının devlet tarafından karşılandığını söyledi.

Emil Güzeliş, Zen Pırlanta'nın Ocak ayında Trakya Bölgesinde bir yer satın alıp Türkiye'nin "en büyük" mücevher fabrikasını kuracağını, ilk mücevher okulunu da burada açarak kendilerine ve sektöre elaman yetiştireceklerini bildirdi.

Güzeliş, "Sloganımız Hong Kong gibi bir üretim yeri kurmak. Trakya bölgesini biz bu hale getirmeyi planlıyoruz. Bunun için 1 milyon dolar bütçe açtık" dedi.

-İSTANBUL'A PIRLANTA BORSASI KURULMASI FİKRİ-

Önceki yıllarda pırlantada sadece KDV olduğunu, 4 yıl önce yüzde 6 oranında ÖTV eklendiğini, sonra KDV'nin kaldırıldığını sadece ÖTV kaldığını hatırlatan Güzeliş, daha sonra gelen tepkiler üzerine KDV'nin kaldırılarak ÖTV'nin 20 yapıldığını anlattı.

Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın katıldığı bir toplantıda, Türkiye'de 500 milyon dolar pırlanta pazarı olduğu, gümrüklerde ise 10 milyon dolar ithalatın görüldüğünün konuşulduğunu belirten Güzeliş, buradan 2 milyon dolar ÖTV sağlandığını, aslında burada ithalatçı firma için "0" ÖTV ve KDV uygulanması durumunda bu ürünlerin hepsinin Türkiye'ye resmi olarak gireceği, faturalı olarak mağazalara satılacağının belirtiğini, toplantıda ayrıca KDV'nin mağazalarda tüketicilere satılırken uygulanmasının teklif edildiğini söyledi.

Güzeliş, konuya ilişkin şunları kaydetti:

"Aslında bütün dünyanın kullandığı yöntem de bu. Pırlanta bütün dünyada çok rahat taşınabilir bir ürün. Cepte bile getirilebiliyor. Bu yüzden böyle bir şey teklif edildi. Dolayısıyla devlet bu işten eskisinden çok daha fazla kazanacak. Maliye Bakanı bu konuda 'yarım' söz verdi. Bundan sonra çalışmalar başlayacak. Böyle bir uygulama getirilirse, Türkiye için büyük fırsatlar doğabilir. Belçika uzun yıllardır pırlanta borsasının olduğu bir yer. Dubai yatırımcılara fırsat vererek onları davet etti. Binlerce pırlanta üreticisi oralarda ofisler kiraladı, orada çok büyük pazar oluştu. Bunu Türkiye 3-4 yıl önce yapabilirdi. Hala da yapabilir. "0" ÖTV olursa büyük firmalar burada ofisler açabilir, istihdama önemli katkılar sağlanabilir. Hemen ilk yıl gelecek firma adedi 300'den az değildir. Onların buraya getirecekleri sermayeleri düşünelim. Birkaç milyar dolarlık yatırım gelecek demektir. Böyle fırsatın kaçırılmaması gerekir."