Son yayınlanan oranlar, işgücü içerisinde kadın ve erkek dengesinin ne durumda olduğunu ortaya koyuyor
Abone olTürkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) İşgücü Piyasası Bülteninde, son bir yılda işgücüne katılma oranının kadınlarda arttığı, erkekler ve gençlerde azaldığı belirtildi.
TİSK tarafından yayımlanan İşgücü Piyasası Temmuz Bülteninde, son bir yılda Türkiye'de 15 yaş ve üzerindeki nüfusun 1 milyon 178 bin kişi arttığı, bunun 714 bininin işgücü piyasasının dışında kalanlara eklendiği, dolayısıyla işgücü artışının 463 bin kişi olduğu ifade edildi.
KADINLARIN KATILIM ORANLARI YÜKSELDİ
Bültene göre, 2011 yılının ilk 11 ayında aylık ortalama 1 milyon 64 bin kişi olan yıllık işgücü artışı, Aralık 2011'de 661 bine, Nisan 2012'de 463 bine geriledi. İşgücüne katılma oranı toplamda geriledi. Kadınların işgücüne katılma oranındaki artış devam ederken, erkekler ve gençler açısından azalış ortaya çıktı.
İşgücüne katılma oranı, Nisan 2012 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,3 puan gerileyerek yüzde 49,6'ya indi. Bu oran, kadınlarda 0,3 puanlık artış kaydederken, erkeklerde 1 puan, gençlerde ise 1,3 puanlık azalış gösterdi.
SANAYİNİN İSTİHDAMDAKİ PAYI AZALDI
İstihdam artışı yavaşlarken, hizmetler sektöründe kamu çalışanlarının artışı, toplam istihdamı belirleyen en önemli faktör oldu. İstihdam, sanayi sektöründe daralırken, sanayinin toplam istihdamdaki payı da azaldı.
Toplam istihdam Nisan 2012 döneminde bir önceki yıla göre yüzde 2,8 artarak kriz öncesini temsil eden Nisan 2007 düzeyinin yüzde 18,8 üzerine çıktı. 2011 yılında yüzde 6-7 aralığında seyreden yıllık istihdam artışı Aralık 2011'den itibaren yavaşladı ve Mart-Nisan 2012'de yüzde 2'ler düzeyine geriledi.
KADIN İŞSİZLERİN SAYISI 60 BİN AZALDI
Nisan 2012'de işsizlik oranı yüzde 9'a geriledi. İşsizlik oranı kadınlarda yüzde 9,8, erkeklerde yüzde 8,6 oldu. Erkek işsizlerin sayısındaki düşüş 152 bin kişi olurken, kadın işsizlerin sayısı 60 bin kişi azaldı.
ANKETTEN ÇIKAN SONUÇLAR
2012 Nisan dönemi itibariyle TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçları, İŞKUR'un derlediği işsizlik ödeneğine başvuranların sayısındaki gelişmeler ve kısa vadeli istihdam beklentilerine yönelik olarak yapılan anketlerin sonuçları birlikte değerlendirildiğinde, son bir yıllık dönemde işgücü piyasasında ön plana çıkan temel sonuçlar ve ana değişim eksenleri bültende şöyle özetlendi:
-İşgücü artışı yavaşladı.
-İşgücüne katılma oranı toplamda geriledi. Kadınların işgücüne katılma oranındaki artış devam ederken, erkekler ve gençler açısından azalış ortaya çıktı.
-307 bin kadın yeniden ev işlerine döndü.
-İstihdam artışı yavaşladı.
-Hizmetler sektöründe kamu çalışanlarının artışı, toplam istihdamı belirleyen en önemli faktör oldu.
-İstihdam sanayi sektöründe daralırken, sanayinin toplam istihdamdaki payı da azaldı.
-Genç istihdamı geriledi.
-Kayıtdışı istihdam küçüldü.
-Yarım milyon üniversite mezunu iş buldu.
-Nisan 2012'de işsizlik oranı yüzde 9'a geriledi.
-Yaklaşık 2 milyon kişinin iş bulma ümidi yok veya çalışmaya hazır durumda olduğu halde iş aramıyor.
-İşsizlikteki azalmanın yüzde 85,8'i düşük niteliklilerden kaynaklandı.
-Yapısal işsizlik geriledi.
-Klasik işsizlik oranı Avro Bölgesi'nde Türkiye'den yüksek seyrediyor.
-İşsizlik ödeneğine başvuru sayısı aylık 50 binin altında seyrediyor.
-Reel kesimin istihdam beklentisinde iyimserlik azaldı.