BTK tarafından hazırlanan ve '4 filtre sistemi' olarak adlandırılan yeni taslağa tepkiler artmaya devam ediyor!
Abone olİNTERNETHABER/BTK tarafından hazırlanan ve '4 filtre sistemi" olarak bilinen "İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar Taslağı" tartışmalara neden olmuştu.
Telekominikasyon İletişim Başkanlığı'nın, Eşki Sözlük'ün kapatılmasını istemesiyle "İnternette sakıncalı içerik ve sözcük listesi"nin sehven uygulamaya konulduğu yorumu yapıldı.
Bu son iki gelişme, internet kullanıcılarını tedirgin etti. Gelişmeler, bugünkü gazetelerde geniş yer alırken, bazı yazarlar ise konuyu köşelerinde tartışmaya açtı.
İşte Türkiye'deki internetin geleceği ile ilgili yaşanan son gelişmeler:
BTK'NIN TASLAĞI TEPKİ TOPLAMIŞTI
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu tarafından hazırlanan "İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar Taslağı" 22 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe girecek. 22 Ağustos'ta devreye girecek sistemde internete "BTK" tarafından belirlenen Aile, çocuk, yurtiçi ve standart paket adıyla 4 filtre tipinden biri seçilerek girilebilecek.. Filtreyi aşmak ya da aşmaya çalışmak suç sayılacak. İnternet servis sağlayıcıları filtrelerin aşılmasını engellemekle sorumlu tutulacak. Aksi taktirde büyük para cezaları verilecek.
Bu taslak: "22 Ağustos tarihinde Türkiye, Çin; İran, Küba gibi ülkelerle dünya sıralamasının son sıralarında yer alacak. Çünkü kullanıcalar, BTK'nın belirlediği 4 internet filtresinden birini seçmek zorunda bırakılacak. Filtreyi aşmak suç sayılacak" şeklinde yorumlanmıştı.
SEHVEN UYGULANDI
Telekominikasyon İletişim Başkanlığı ise dün "İnternette sakıncalı içerik ve sözcük listesi" uygulamasını sehven başlattı. İlk hedefi olarak, Ekşi Sözlük 'Porna' sözcüğü filtrelemesi sonucu, sitenin hosting (yer sağlayıcılık) firmasına "Derhal bu sitelerin hoting hizmetine son verin" yazısı yolladı. Ardından "teknik hata" olduğu gerekçesiyle işleme gerek olmadığını duyurarak hatadan dönmüştü.
YAZARLAR NE DEDİ?...
MUSTAFA MUTLU (VATAN): YAŞASIN İNTERNET YASAĞI, KAHROLSUN DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ!
İleri demokrasiyle yönetilen ülkemizde, 22 Ağustos'tan itibaren "internete yasal sansür" dönemine geçiliyormuş...
Her internet kullanıcısı, "Aile", "Çocuk", "Yurt içi" ve "Standart" adlı filtrelerden birini seçmek zorunda olacakmış.
Bu filtrelerin hangi internet sitelerine girmemize izin vereceğini de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) belirleyecekmiş...
BTK'dan şifre ve kullanıcı kodu almayanlar ise internete giremeyecekmiş... Bu kod, bir anlamda bizim internetteki TC kimlik numaramız olacakmış... Girdiğimiz her site, aradığımız her sözcük; BTK tarafından izlenip, hanemize yazılacakmış... Bir başka deyişle hem sadece devletin bizim adımıza seçip onay verdiği sitelere girebilecekmişiz hem de sanal âlemde attığımız her adımın hesabını vermek zorunda kalacakmışız...
HAŞMET BABAOĞLU (SABAH): İNTERNETE SANSÜR...BTK MOTERNLEŞMESİ
Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana içinden çıkamadığımız bir ikilemimiz var.
Demokrasi mi istiyoruz, modernlik mi?
Özgürlük ve adalet mi istiyoruz, yoksa kalkınma ve refah mı?
Diyeceksiniz ki, yahu bunların ille de ayrılması mı gerekir?
Elbette hayır!
Ama biz ille de ayırıyoruz!
İktidarda kim olursa olsun, kültürel rüzgâr nereden eserse essin...
Ne zaman toplumda gerçek anlamda demokrasi talebi yükselse...
Sanki devletin içinde bir mekanizma harekete geçiyor ve topluma şöyle sesleniyor: "Demokrasinin de, özgürlüğün de hakikisi zarar! Kalkınalım, gelişelim, yeter! Ekonomik modernleşme neyinize yetmiyor!"
NAZLI ILICAK (SABAH) İNTERNETE SANSÜR MÜ GELİYOR?...
"İnternete sansür geliyor" tartışmaları sürerken, Allah'ın bir kulu, bu uygulamayı başlatan Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) yetkilileriyle konuşmayı nedense akıl edemiyor. O köşede, bu köşede, ya da bir haber kanalında, sadece feryatlar yükseliyor. Merakıma mucip oldu. Kurul Başkanı Tayfun Acarer'i aradım. Meğer, gerçekler hiç de anlatılanlar gibi değilmiş.
22 Şubat'ta alınan karar, 22 Ağustos'tan sonra uygulanacak. Buna göre, güvenli internet profili isteyenler müracaat ediyorlar. 3 kategori var: a) Çocuk, b) Aile (ebeveyn ve çocuk) c) Yurt içi profil.
Böylece, TTNet ya da Superonline gibi servis sağlayıcıları, güvenli profil isteyenlerin bazı sitelere ulaşımına mâni oluyor. Ama tüketici başvuruda bulunmazsa, hiçbir şekilde engelle karşılaşmıyor. Şu anda herkes "standart" profilde; dolayısıyla her siteye erişmesi mümkün. Güvenli erişim için müracaat edilmediği takdirde, standart profil devam ediyor.
Bunun sansür neresinde! Aksine, tüketicilere farklı seçenekler sunuluyor.