BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Türkiye'de ilk kez lityum üretimi gerçekleştirilecek dev projeyi Erdoğan açtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı bağlantı ile ETİ Maden Lityum Üretim Tesisi'nin açılışını gerçekleştirdi. Dev proje ile Türkiye'de ilk kez, lityum üretimi gerçekleştirilecek. Bor madeninden elde edilecek lityum, elektrikli otomobiller başta olmak üzere tüm mobil bataryalar için kullanılacak.

Abone ol

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesi Kırka Mahallesi'nde kurulu Eti Maden Lityum Üretim Tesisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Vahdettin Köşkü'nden yaptığı canlı bağlantı ile açıldı.

Dev tesis ile Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) başta olmak üzere tüm elektrikli otomobillerin, mobil telefonların, elektrikli araçların bataryalarında ve elektrikle çalışan aletlerin pillerinde kullanılan lityum, Türkiye'de ilk defa yerli olarak bordan üretilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan törende şu açıklamaları yaptı:

"Türkiye olarak bir taraftan koronavirüsle mücadele ederken, yatırım ve üretimi ihmal etmiyoruz. Salgının ülkemizi esir almasına izin vermeyeceğiz. Ekranları başında bizi izleyen milletim için bu tesislerin ne kadar önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Biz her gün yeni bir tesisi yeni bir eseri ülkemize kazandırmanın heyecanını yaşıyoruz.

"Ülkemizin dışa bağlılığını azaltmayı hedefliyoruz"
Enerji alanında müjdelerle dolu bir yıl yaşadık. Hep söylediğimiz gibi bu tür işlerde 'Her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır.' Hamdolsun ilk neticeye ulaştık. Karadeniz'deki Tuna 1 Kuyusu'nda keşfettiğimiz 405 milyar metreküplük keşif gerçek potansiyeli ortaya koymuştur. İnşallah bu keşiflerle ülkemizin dışa bağlılığını azaltmayı hedefliyoruz. Daha uygun fiyatlarla doğal gaz sunmanın yanında cari açıkta da önemli avantaj elde edeceğiz. Bizden önce yıllarca ihmal edilmiş stratejik alanda Türkiye'nin gerçek potansiyelini gün yüzüne çıkarmak için yoğun çaba içerisindeyiz.

"Sondajda tarihi rekor kırıldı"
Maden Tetkik Kurumu bizim dönemimizde 70 yılda yapılan sondajın iki buçuk katı iş ortaya çıkarıldı. 2,5 yılda 4,4 milyon metre sondaj gerçekleştirilerek tarihi rekor kırıldı. Özellikle bilhassa ülkemizin en stratejik yer altı kaynaklarından bor madenine önem veriyoruz. Açılışını yaptığımız bu tesis çabalarımızın son örneğini teşkil ediyor. Dünya bor rezervlerinin yüzde 73'üne sahibiz. Bor yatakları lityum da içeriyor. ETİ Maden atıklardaki bor ve lityum alınarak lityum karbonat üretimi gerçekleştirildi. Halihazırda tamamını ithal ettiğimiz lityum ihtiyacının yarıdan fazlasını karşılamış olacağız.

Ayrıca tesisten temiz su temin edilecek
Projemizle TOGG otomobilinin pillerinde kullanılacak lityumu buradan temin etmeyi planlıyoruz. Akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayarlarda bu lityum kullanılacaktır. Ayrıca tesisten temiz su temin edilecek.

"Vandallara müsaade etmeyeceğiz"
Türkiye'nin yeraltı kaynaklarından uzun yıllar boyunca yeterince istifade edememesinin sebebi sabote edilmesidir. Ülkemizin potansiyelini harekete geçirerek hemen her çaba organize saldırıya uğramaktadır. Batılı ülkelerin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için yıllardır kullandığı teknolojiler söz konusu Türkiye olunca hemen çevre düşmanı olduğu öne sürüldü. Türkiye'nin ve 83 milyonun tamamının faydasına olan enerji projelerimizin çevreci maskesi takmış vandallarla engellenmesine müsaade etmeyeceğiz. Vakitli ve etkili bilgilendirme çalışmalarıyla marjinallerin insanlarımızın zihnini bulandırmasına izin vermeyeceğiz."