Bu kentin insanları hem uzun ömürlü hem de sağlıklı yaşlılara sahip... Türkiye'nin yaşlılık haritasında sürpriz yapan bu kent bakın hangisi...
Abone olTürkiye genelinde 48 bin olan 100 yaş üzeri vatandaşın, nüfusa düşen oran olarak en fazla Aydın'ın Nazilli ilçesi ve çevresinde yaşadığı öğrenildi. Yani en uzun ömürlüler ve en sağlıklı yaşlılar Aydın'da bulunuyor.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Gerontoloji (Yaşlılık Bilimi) Bölümünce 5 yıldır sürdürülen ''Türkiye'nin Yaşlılık Haritası'' çalışmalarında sona yaklaşıldı.
Araştırmaya göre denizin kıyısında daha uzun ömür sürmek mümkün gibi görünüyor. İç Anadolu'daysa daha erken ölümler görülüyor.
EN HIZLI YAŞLANAN TOPLUMUZ
Güney Kore'den sonra en hızla yaşlanan topluluklardan biriyiz. Sessiz ama hızla yaşlanan bir ülkeyiz. Ülkemizde doğum oranları düşerken, tıbbın da ilerlemesiyle ömür uzuyor, nüfus yaşlanıyor.
YAŞLI SAYISI: 60 yaşın üzerinde 9.8 milyonluk yaşlı populasyonu var. Bu yaşlılardan 2.5 milyondan fazlasının soysal güvencesi yok.
2020 yılında yaşlı sayısının18 milyonu bulması sigortasız yaşlı sayısının ise 13 milyonu aşması bekleniyor.
2050 yılında 101 milyon nüfusun 30 milyonunu 60 yaş üzeri insanlar oluşturacak. Şimdiden önlem almazsak bunların 14 milyonu kronik hasta ve bakıma muhtaç olacak.
EN UZUN YAŞAM BU İLDE
Yaşlılık haritasına yönelik çalışmalar sürerken, Türkiye'nin en uzun ömürlü ama en sağlıklı insanlarının büyük çoğunlukta yaşadığı ilin Aydın, ilçenin ise Nazilli olduğunu görüldü.
Her 100 kişiden 23'ünün 60 yaşın üzerinde olduğu Nazilli, Türkiye'nin yaşlılık şampiyonu. Türkiye'de 2020 yılında 60 yaş üzeri 18 milyon kişinin olması öngörülüyor. Yani Nazilli, Türkiye'den 15 yıl önce yaşlandı...
TÜİK verilerine göre, ülkede 48 bin kişinin 100 yaşın üzerinde bulunduğunu, bunun en çoğunun ise Nazilli ve çevresinde yaşadığını kaydetti.
''EŞEĞİMİ KAYBEDERİM NEŞEMİ KAYBETMEM''
Nazilli'de yaşayan 100 yaşındaki Kübra Girgin, oğlunun yanında yaşyor... 100 yaşında olmasına rağmen ikinci katta bulunan evine merdivenleri çok rahat çıkarak gidebiliyor.
Daha çok sebze ile beslendiğini anlatan Kübra Girgin, 16 yaşında evlenmişti... Uzun yaşamın sırrını şöyle anlatıyor; "Düğünümde kendi dümbeleğimi kendim çaldım. 3'ü hayatta 5 çocuğum oldu. Torunumun torununu gördüm ben. Yaşam felsefem, eşeğimi kaybederim, neşemi kaybetmem. Hiç kaybetmem, canımı sıkmam. Yalan malan söylemem, söyledim mi yüzüne söylerim. Sevmedik kimse yoktur beni, neşem çok iyidir.''
UZUN YAŞAMIN SIRRI ARAŞTIRILIYOR
AÜ Gerontoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. İsmail Tufan, burada çok önemli bir konunun ise bu kişilerin büyük çoğunluğunun sağlıklı yaşamaları olduğunu belirterek, olguyu fark ettikten sonra Nazilli Kaymakamlığı ile bir protokol oluşturarak, ilçede uzun yaşamın sırrını çözmek amacıyla merkez kurduklarını söyledi.
Araştırma kapsamında 60-100 yaş üzeri insanların genel durumlarına en ince detaylarına kadar bakılacak, kanları alınacak, beslenme modelleri incelenecek, psiko sosyal boyutu ele alınacak.