Türkiye’de en çok çıkarılan madenler hangileri
Maden kaynakları, ülke ekonomisinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır ve ülkemiz jeolojik yapısı sayesinde maden kaynakları bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Öyle ki ülkemiz, maden zenginliği yönünden dünyanın 28’inci ülkesi...
Maden çeşitliliği bakımından dünyada 10. sırada olan Türkiye'de hangi madenler çıkarılıyor. Demir Simgesi Fe olan demir kimyasal bir element olup yerkabuğunda en çok bulunan metal olma özelliğini taşır. Hemen her alanda kullanılan demir, sanayi alanının en temel metalidir. Demir madeni çıkarılan yerler; Divriği, Hekimhan, Hasan çelebi, Çetinkaya, Edremit, Torbalı, Çamdağı, Fundacık ve Amanos Dağları’dır. Demirin işlendiği fabrikalar; Ereğli, Karabük ve İskenderun’da bulunmaktadır.
Krom Simgesi Cr olan Krom, metalik bir element olup çok sert olması ve erime noktasının 1857 °C olması nedeniyle, metallere sertlik sağlanması ve zırhlı araç yapımında kullanılır. Dünyadaki en parlak elemen kromun çıkarıldığı yerler; Guleman, Fethiye – Milas – Marmaris – Dalaman Köyceğiz, Acıpayam, Orhaneli, Aladağ, Kayseri, Eskişehir, Kütahya ve Kahramanmaraş’tır. Elazığ ve Antalya’daki ferrokrom tesislerinde işlenen krom, en çok ithal ettiğimiz madenlerin başında gelir.
Bakır Türkiye’de en çok çıkarılan 10 maden arasında elektrik sanayisinin vazgeçilmezi bakır da yer almaktadır. Simgesi Cu olan bu element, insanlık tarihinde çıkarılan ve işlenen ilk madenlerden biridir. Murgul, Çayeli, Küre ve Ergani-Maden’de çıkarılan bakır, Elazığ’ın Maden ve Ergani, Artvin’in Murgul ve Samsun’un Karadeniz bakır işletmelerinde işlenmektedir.
Bor mineralleri Sembolü B olan bor, gerek Güneş Sistemi’nde gerek Dünya’nın kabuğunda düşük miktarlı bir element olma özelliğini taşıdığı halde, bileşiklerinin suda çözünürlüğü sayesinde belli yerlerde yüksek yoğunlukta bulunabilir. Dünyanın en değerli madenleri arasında yer alan bor, 500 farklı alanda kullanılmaktadır. Türkiye’de Bigadiç-Susurluk-Sultan çayırı, Mustafakemalpaşa, Emet ve Seyitgazi’de çıkarılmaktadır.