BIST 9.660
DOLAR 34,60
EURO 36,25
ALTIN 2.902,36
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'de büyük tehlike! Sayı giderek artıyor

Muğla'nın Marmaris ilçesinde ağlara takılan balon balığı endişe oluşturdu. Balon balığı için acil önlem çağrısı yapıldı.

Abone ol

Muğla'nın Marmaris ilçesi açıklarında sıklıkla ağlara ve oltalara balon balığının takılması, endişe oluşturdu.

Yavru balıklarla beslendiği için ekolojik dengeyi bozduğu belirtilen türün, diğer balık popülasyonlarında ciddi azalmaya yol açtığı belirtilirken; acil önlem alınması için çağrı yapıldı.

BÜYÜK SORUN YAŞANMAYA BAŞLADI

Tropik balık ve canlıların Akdeniz'de görülme sıklığı küresel ısınma etkisiyle ısınan Akdeniz'de arttı. Bu türler arasında yeralan balon balığı Marmaris açıklarında avlanan amatör ve profesyonel balıkçılara büyük sorun yaratmaya başladı. Boyları 10 ila 90 santim arasında değişen balon balıklarının Akdeniz'in yerli balık popülasyonuna ciddi zarar verdiği, dengeyi bozduğu belirtildi.

"SİYANÜRDEN 50 KAT DAHA TEHLİKELİ"

Tehlikeye dikkat çeken Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, "2012'de bu balığın çoğalacağıyla ilgili görüş bildirmiştik. Küresel ısınmanın etkisiyle Ege kıyılarına, Hint Okyanusu kökenli zehirli türler akın etti. Balon balığı siyanürden 50 kat daha etkilidir. Temas edildiği anda kalp krizi geçirmenize, hatta ölmenize neden olabilir. Bu balık, yavru balıklarla beslenir ve denizin ekolojik dengesini bozar" dedi.

ÖNLEM ALINMAZSA TEHLİKE BÜYÜK

Marmaris Sınırları Su Ürünleri İşletme Müdürü Mesut Güven de, "Üç yıl önce bakanlığa bilgi verildi ve Ege Üniversitesi ile alt yapı çalışması yapıldı. Fakat süreç olarak üç yıldır bir ilerleme yok. Balon balığı denizin ekolojik dengesini bozdu. Özellikle yavru kalamar, ahtapot, yumurta ve çeşitli balıkları bitirdi. İstilacı bir balık olduğu için Marmaris denizinde balık popülasyonunda ciddi azalma kaydedildi. Denizlerde bu balığın dengesini bozan başka bir canlı olmadığı için yeni nesil yavru balıklar büyüyemeden yok oluyor. Şu an tezgahlarımızda başta ahtapot ve kalamar olmak üzere balık çeşitliliğinde ciddi azalma mevcut. Balon balığı ile ilgili bir önlem alınmaz ise gelecek deniz ürünü nesilleri yok olacaktır" dedi.

"ATILAN 30 OLTADAN 21'İNDE RASTGELDİ"

Kentte berberlik yapan amatör balıkçı Hüseyin Yıldırım, geçen pazartesi günü havanın ağarmasıyla denize açıldığını belirterek "İki mil açıkta Cennet Adası yakınlarında avlanmaya başladım. Oltama 6 kilogram ağırlığında ve 72 santim uzunluğunda balon balığı takıldı. Gün boyunca denize attığım 30 oltanın 21'inde çeşitli büyüklükte balon balığı çıktı. Ayrıca attığım paragadiler parçalandı" dedi. Geçen yıl mayıs ayında Bodrum'da ağlara takılan 5 kilo ağırlığındaki balon balığından sonra Güney Ege kıyılarında şimdiye kadar yakalanan en büyük balon balığı Marmaris'te yakalanmış oldu.

SADECE JAPONLAR TÜKETİYOR

Japonya'nın başkenti Tokyo'da devlet yetkililerin atadığı uzmanlar tarafından 5 yıl süreyle eğitilen aşçılar, 2 yıl boyunca balon balığı yemeği yapılması için pratik eğitimden geçiyor. Balığın kullanılmayan iç organları kilitli çelik kutularda özel donanımlı çöpçüler tarafından imha için belgeyle teslim alınıyor. Japonya da özellikle zengin turistlerin büyük ilgi gösterdiği yemeğin tabağı 200-350 dolar arasında satışa sunuluyor.