BIST 9.673
DOLAR 35,15
EURO 36,57
ALTIN 2.957,64
HABER /  GÜNCEL

Türkiyede Bomba Merkezi

Türkiye’de Avrupa ve Ortadoğu’nun en kapsamlı bomba araştırma merkezi kurulacak. 3.Ulusal Program, güvenlik alanına kesin standartlar getiriyor...

Abone ol




ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA - Türkiye’de Avrupa ve Ortadoğu’nun en kapsamlı bomba araştırma merkezi kurulacak. 3. Ulusal Program Taslağı’nda Türkiye’de Avrupa ve Ortadoğu Patlayıcı Maddeler ve Bomba Araştırma, İnceleme ve Eğitim Merkezi’nin kurulması öngörülüyor.

BOMBA MERKEZİ
Programda İçişleri Bakanlığı’nın yapılacağı güvenlikle ilgili çalışmalar kapsamında yeni bir bomba araştırma, inceleme ve eğitim merkezi kurulması da yeraldı. Programda, “Terörizmle etkin bir mücadele kapsamında uluslar arası ve bölgesel işbirliğini arttırmak amacıyla bir eğitim merkezi ile Avrupa-Ortadoğu Patlayıcı Maddeler ve Bomba Araştırma, İnceleme ve Eğitim Merkezinin kurulması sağlanacaktır” denildi.

Yine yapılacak çalışmalar arasında, Bomba İmha ve İnceleme Birimleri Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği ile Terörle Mücadele ve Harekat Dairesi Başkanlığı Yönetmeliğinin revize edilmesi de öngörüldü. Tüm bu çalışmalar en geç 2013 yılına kadar tamamlanacak.

POLİS VE JANDARMA
Programda güvenlik alanında önemli standartların getirilmesi de öngörülüyor. Bunların başında, kolluk personelinin işbirliği ve eğitimi yer alıyor. AB üyesi ülkelerin kolluk teşkilatlarının görev ve yetkileriyle adli birimlerle çalışma ilişkilerini düzenleyen mevzuat konularında eğitimi Türk polis ve jandarmasına da uygulanacak. Bu eğitim amacına yönelik olarak Mevzuat Uygulamaları Eğitim Projesinin (MUYEP) uygulama alanının genişletilmesi ve etkin kullanılmasının 2008’de başlanacağı ve 2011’de sonuçlanmasının sağlanacağı belirtildi.

Yine çalışma kapsamında jandarmaya eğitim verilmesi ve başka ülkelerle işbirliği içine girmesi yönünde çalışmalar da yapılacak. Avrupa ve Akdeniz Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri ve Jandarmalar Birliği (FIEP) ve Avrupa Jandarma Kuvveti ülkeleri ile işbirliğinin geliştirilmesi sağlanacak.

EUROPOL
Programa göre kalpazanlık suçlarıyla mücadele kapsamında Europol Ulusal Birimi kurulacak ve bunun görev sorumluluklarıyla ilgili düzenleme yapılacak.

ARAÇ KAZA MERKEZİ
Yapılacak işler arasında Ankara ilinde araç kazaları inceleme laboratuvarı inşası ve tefrişi ile İstanbul ilinde jandarma bölge kriminal laboratuvarı inşası ve ileri seviye laboratuvar cihazlarının temini de yeralıyor. Adana, Diyarbakır ve İzmir İlinde Emniyet Bölge Kriminal Laboratuvarı inşası ve tefrişi de gerçekleştirilecek.

SINIR POLİSİ
Sınırlarda profesyonel sınır polisleri görev yapacak. Sınır polisliği veya yönetiminin uzmanlık gerektiren bir meslek olması ve bu mesleğin kendine özgü eğitim ve öğretim ihtiyaçlarının bulunması nedeniyle, 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanununa istinaden Polis Akademisi Başkanlığına bağlı bir sınır güvenliği meslek yüksek okulu kurulacak. Bu konuda polislere hizmet içi eğitim verilecek.

Türkiye’nin tüm sınır kapıları ile yeşil ve mavi sınırlarında görev yapmak üzere ve profesyonel bir sınır güvenlik teşkilatına emanet edilecek. Askeri olmayan, profesyonel entegre bir sınır yönetimi teşkilatının kurulmasına kadar kara sınırlarındaki birliklerin idari ve teknik yapılarının güçlendirilmesi ve personel eğitimi sağlanacak. Avrupa Birliğinin Entegre Sınır Yönetimi politikalarıyla uyumu sağlamak için Türkiye’nin yasal, kurumsal ve teknik kapasitesinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi yoluyla AB’nin açık ve güvenli sınır genel stratejisine ulaşılması sağlanacak. Tüm bu çalışmaların 2012’ye kadar tamamlanması öngörüldü.

DNA VERİ BANKASI KURULACAK
Pek çok suçun araştırılmasına önemli olan DNA Verileri ve Türkiye Millî DNA Veri Bankası kurulacak. Bu amaçla kanun çıkarılacak. Veri Koruma Kanunu’nun yasallaşmasını müteakip, Europol ile Operasyonel düzeyde işbirliği yapma imkânı sağlanması ve dolayısıyla uluslararası suçla mücadelede daha ileri bir aşamaya geçilmesi sağlanacak.