BIST 9.468
DOLAR 34,42
EURO 36,40
ALTIN 2.841,36
HABER /  GÜNCEL

Türkiye’de bir ilk

Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen hidroelektrik santrali, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla açıldı. Açılışta ko...

Abone ol

Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen hidroelektrik santrali, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla açıldı. Açılışta konuşan Yıldız, "Bir önceki yüzyıldan daha fazla santral yaptık" dedi.
Açılışta ilk olarak konuşma yapan Sakarya Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, santral hakkında bilgi verdi. Daha sonra konuşan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, şöyle konuştu: “Adına şiirler yazılan Sakarya Nehrinin boşa akıp gitmesine gönlümüz razı değildi. Biz de ADASU HES projesini hayata geçirerek, Sakarya Nehrini şehrimizle buluşturduk. Bu vizyon proje Sakarya Nehri’ndeki kirliliğin önüne geçecek. Balık geçişleri, çakıl geçişleri ile birlikte uluslararası standartlarda olan bu yatırımın hayırlı olmasını diliyorum.”
Türkiye’de Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk kez hayata geçirilen ADASU Hidroelektrik Santrali açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şunları söyledi: “Bu yalnız Sakarya’nın yüz akı değildir, Türkiye’de birçok belediyeye örnek olabilecek bir çalışmadır. Tabiki Sakarya her zaman olduğu gibi siyasi ve sosyal açıdan sağlam insan iradesi ile bir çok şehrimize örnek. Sakarya, tükettiğinin altı buçuk katını üretebilecek bir şehir oldu. Hem Türkiye’nin siyasi istikrarına katkı koydu hem de Türkiye’nin enerji tüketimiyle alakalı yapısına büyük oranda katkı koydu. Yani bırakın yük olmayı Türkiye’yi omuzlayan bir yapıda. Birçok açıdan örnek demiştim, elektrik dağıtımında Türkiye’nin kalbi Adapazarı’dır, Sakarya’dır. Entelkonnekte sistemimiz var, Atatürk Barajı’ndan, Keban Barajı’ndan, Edirne’den, Kars’tan ne kadar elektrik varsa burada toplanıp tekrar dağıtılıyor. İletim hatlarının merkezi. Doğalgaz açısından AGDAŞ var. Tüm ilçelerimize doğalgaz götürüyoruz, o açıdan da bir örnek ve bizim elektriğimizi, suyu, doğalgazı ve diğer bütün kaynaklarımızı çok iyi kullanabilen, vatandaşımıza bu hizmetlerimizi götürebilen bir şehrimiz. Bazen iyi niyet derler bazen de manipülatif gerekçelerle bu suyun başında tencere tava çalanlarımız oluyor."

"BUNUNLA YETİNMİYORUZ"
HES’e karşı olanlar olduğunu anlatan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Diyorlar ki -biz HES’e karşıyız-, tamam. Çevreyle, tabiatla, doğayla iç içe olabilecek yerlerde bazı istisnalar olabilir. Ama böyle bir yerde baraj kurmamak, böyle bir yerde santral kurmamak, gerçekten büyük bir kaynağa kayıtsız kalmak anlamına geliyor. Bunlar damlaya damlaya göl oluyor, eğer bakmazsanız da kuruya kuruya çöl oluyor. Her bir 10 megavatlık enerji kaynağı bizim için önemli. Belki mütevazı bir rakam ama yerli kaynak olması açısından bizim için çok önemlidir. Her bir yaptığımız bu tür yapılar her bin metreküp doğalgazı daha az almamızı sağlıyor. Yalnızca geçen yıl yapmış olduğumuz rüzgar santrallarından üretmiş olduğumuz elektrik sebebiyle 600 milyon dolar daha az doğalgaz ithalatı yaptık. Bununla yetinmiyoruz." Nükleer santrallar yaptıklarını belirten Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:
"Nükleer santraller yapınca ithalatımızı artırmış olmuyoruz, aksine ithalatımızı azaltmış oluyoruz. Biz kuracağımız nükleer santralleri Atatürk Barajı’nın, Keban Barajı’nın buradaki Sakarya Barajı’nın yerine kurmuyoruz, doğalgaz santrallarının yerine kuruyoruz. Dolayısıyla ithalatımızı daha da azaltmış olacağız. Bu projenin çevreye olan saygısı, çevreye olan duyarlılığı ve yeni düzenlenecek alanlarla beraber daha yeşil bir Sakarya’yı elde etmek için çalışıyor belediye başkanı ve ekibi. Sarf edilen elektriği doğru kullanırsak tasarruf, yanlış kullanırsak israf oluyor. Yalnızca geçen yıl enerji için yaptığımız yatırım 7 bin megavattır. 1902 yılında ilk santral kuruluyor Türkiye’de, sene 1902 ile 2002 arasında tam yüzyılda Türkiye’de 31 bin 800 megavatlık santral yapılıyor. Biz iktidara geliyoruz ve son 11 yılda 32 bin 500 megavatlık santral yapıyoruz. Yani bir önceki yüzyıldan daha fazla santral yaptık. Çünkü Türkiye büyüyor, gelişiyor ve ilerliyor ve tüm bunlarla birlikte Türkiye’nin ilerleyen bir Sakarya’sı var. Biz küçük santralları, nehir tipi santrallarının bir kısmını lisansa bile tabi bırakmıyoruz. 1 megavatlık bir santral yaparsanız, herhangi bir suyun üzerinde, rüzgar olabilir, güneş olabilir lisansa bile tabi değilsiniz. Serbest üretebilirsiniz, serbest tüketebilirsiniz. Bu yüzden bu yatırımların önünü açacağız ve Türkiye’nin büyümesine her yıl 6 ile 8 milyonluk yatırım ile katkı koymaya devam edeceğiz. Emeği geçenlerin hepsine teşekkür ediyorum, başta Sakaryamıza, bölgemize ve Türkiyemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”
(İHA)