Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, dün alınan kararla Duhok civarında 20 bin kişilik Türkmen kampı kuracaklarını açıkladı.<br/>Türkiye Odalar...
Abone olBaşbakan Yardımcısı Beşir Atalay, dün alınan kararla Duhok civarında 20 bin kişilik Türkmen kampı kuracaklarını açıkladı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Irak’taki Türkmenlere ve Gazze’ye gönderdiği gıda yüklü yardım TIR’ları, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay’ın katıldığı TOBB ETÜ Üniversitesi bahçesinden törenle yola çıkarıldı. Törende yaptığı konuşmada, "Türkiye’nin bölgesinde güvenilir bir liman" olduğunu vurgulayan Atalay, "Çevremizde sorunlar yaşanıyor ve bu sorunların içinde zorluk çeken insanların bir kısmı Türkiye’ye sığınıyor. Bir kısmına da bir yardım ulaştırmak için biz çabalar sarf ediyoruz. Geçen hafta yaptığımız toplantıda gerek Türkmen kardeşlerimize gerek Gazze’ye gerekse Suriye’de bulunan kardeşlerimize sınır ötesi Suriye’ye yaptığımız yardımların mahiyetini, tutarlarını, miktarlarını paylaşmıştım. Bu yardımların bir kısmı bizzat devletin kendi harcamaları bir kısmı ise sivil toplum kuruluşlarımızın ve vatandaşlarımızın yardımlarıdır. Ama yardımların tamamını AFAD olarak koordine ediyoruz" dedi.
Son yıllarda AFAD’da çok önemli bir sistem çalışması yaptıklarını anlatan Atalay, TİKA ve Türk Kızılay’ıyla beraber gerek afetlerde gerekse yardımlarda daha organize bir çalışma sergilediklerini ifade etti.
DUHOK’A 20 BİN KİŞİLİK YARDIM KAMPI
Irak’taki Türkmenlere gıda, çadır, battaniye, hijyen malzemeleri ve diğer malzemelerden oluşan 92 TIR malzeme gönderdiklerini belirten Atalay, "Orada bir kamp kuruyoruz. Bizim bir heyetimiz Kuzey Irak’tadır. Kampı aslında biz Sincar’da kuracaktık, Türkmen kardeşlerimiz Telafer’den oraya daha çok gitmişlerdi ama Sincar da şu anda riskli bölge. Onun için dün kararı verildi. DUHOK civarında 20 bin kişilik sadece Türkmenlerin oluşturduğu bir kamp kuruyoruz. Bütün ihtiyaçlarını biz karşılayacağız. Türkmen kardeşlerimize teslim edeceğiz" açıklamasında bulundu.
Atalay, Türkmenlerle ilgili giden yardım TIR’larındaki malzemelerin nasıl dağıtılacağını belirleyen listenin belli olduğunu söyleyerek, söz konusu yardımların en çok ihtiyaç duyanlara en kısa sürede teslim edileceğini belirtti.
"GAZZE’YE 1.5 MİLYON DOLARLIK YARDIM YAPTIK"
Gazze’de çatışmaların sürdüğü esnada yardım ulaştırmakta zorlandıklarını dile getiren Atalay, "Çünkü Filistin’e bütün kapılar kapatıldı. Kapalı bir cezaevi gibi orası. Sadece Refah Kapısı açık. Yeni Mısır yönetimi orayı da kapattı. Bir limandan veya karadan bu yardımların ulaştırılması için biz ateşkes görüşmelerinde daima Gazze’ye ambargonun kaldırılmasını şart koştuk" dedi.
Atalay, Gazze’ye çeşitli yollarla 1.5 milyon dolarlık yardım ulaştırdıklarına dikkat çekerek, özellikle 15 bin ton un ve değişik gıda malzemelerinin şu günlerde sevkiyatıyla yetkililerin ilgilendiğini belirtti. Atalay, ayrıca Filistin’e yapılan saldırıları vicdanen lanetlediğimi söyledi.
"TÜRKİYE’DE 1 MİLYON 100 BİN SURİYELİ SIĞINMACI VAR"
Birleşmiş Milletlerin raporlarına göre, Türkiye’nin insani yardım konusunda dünyada ABD ve İngiltere’nin ardından üçüncü sırada yer aldığını ifade eden Atalay, "Somali’den Myanmar’a dünyanın neresinde bir deprem, bir afet bir zulüm olursa Türkiye orada oluyor. Bizim milletimizin hasletidir, acılara destek olmak ve yardım eli uzatmak. Sadece devletimiz değil sivil toplum kuruluşlarımız da bu konuda duyarlı davranıyor" dedi.
Suriyeliler konusunda basında bazı haberlerin yer aldığına işaret eden Atalay, şunları kaydetti:
"Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 100 bin civarında Suriyeli sığınmacı var. Bunların 220 bini kamplarımızda kalıyor. Bizim 22 kampımız var. Bunların bir kısmı çadır kent, bir kısmı konteynır kent. Ve dünyadaki en iyi standartlarda kamplardır. Bunların hizmetleri çok iyi yürür. AFAD koordinasyonunda yürüyen bir çalışmadır. 900 bin civarında da şehirlerimizde yaşayan Suriyeli sığınmacılar var. Onların ihtiyaçları için gerek valiliklerimiz, yerel yöneticilerimiz, kaymakamlıklarımız, belediyelerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız doğrusu çok yoğun çaba sarf ediyorlar. Onların sağlık ve eğitim gibi konuların devlet olarak koordine ediyoruz. Ama bazı yerlerde istemediğimiz, birbirini tahrik eden tatsız olaylar da yaşamıyor değiliz. Bunların hepsinin farkındayız. Ben bu vesileyle vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum. Suriyeli kardeşlerimize insani yardımlarda cömert olalım ve onlara iyi davranalım. Onlar misafirlerdir, bir ensar bilinciyle o kardeşlerimize sahip çıkalım. Şu anda bazı görüntüler olduğu için, hiç istemediğimiz, kavramı da sevmiyorum ’dilencilik’ gibi. O zaman şöyle bir açıklama yaptım, yanlış değerlendirilmişti. Valilerimize aylar önce bir genelge gönderdik, ’Halen illerimizde zor durumda olan, açıkta yaşayan veya dilencilik gibi yollarla ihtiyaç temin etmeye çalışanlar varsa kamplarda yerimiz var. Bunları tespit edin ve kamplarımıza gönderin’ dedik. Şu anda halen kamplarımızda 30 bin kişilik kapasitemiz var. Hiç kimse zor durumda olmasın, hiç kimse dilencilik yapar vaziyette olmasın, biz onların ihtiyaçlarını karşılarız. Bu çağrım bu manadadır. Biz bütün Suriyeli kardeşlerimizin her yerde hizmetindeyiz."
Türkiye’nin 3 ayrı kampı olduğunu vurgulayan Atalay, ülkemizdeki Suriyeli Türkmenlerin 22 bin olduğunu açıkladı. Atalay, Yayladağı, Osmaniye ve Gaziantep kamplarının Suriyeli Türkmenlerden oluştuğunu kaydederek, söz konusu kamplarda boş yer bulunduğunu belirtti.
"SİLAHLA BARIŞ KURULMAZ, NEFRETİN DİLİ HUZURA KAVUŞTURMAZ"
TOBB BAŞKANI Rifat Hisarcıklıoğlu ise yağ, un, şeker, makarna, zeytin, pirinç gibi temel gıda maddelerinden oluşan 25 tır dolusu yardımın, 25 bin gıda paketi şeklinde 25 bin mağdur aileye ulaştırılacağını söyledi.
TOBB olarak hem Türkiye ekonomisi için çalıştıklarını hem de sosyal sorumluluk anlayışıyla hareket ettiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, "Gün oldu, 81 ilde çocuklara okul olduk, kitap olduk, muhtaçlara destek olduk. Gün oldu, Edirne’de, Samsun’da, Antakya’da afet mağdurlarının yanında olduk. Sakarya’da, Bingöl’de, Elazığ’da, Van’da depremzedelere ev olduk. Ambulans ihtiyacı oldu, ambulans olduk, ilaç ihtiyacı oldu, ilaç olduk, hastane ihtiyacı oldu, hastane olduk. Yeşil Türbe’de, Selimiye’de ata yadigarı mirasımıza sahip çıktık. Hacı Bektaş’ta fakülte olduk. Ecdadımızın ayak bastığı her yere biz de elimizi uzattık. Somali’ye gıda yardımı yaptık, Pakistan’da sel felaketi olduğu zaman zarar görenlerin yanındaydık, Bosna’da savaş mağdurlarının tedavisi için hastane açtık. Biz ’Mazlumun duasıyla Allah arasında perde yoktur’ dedik. Güçsüze güç katmaya, muhtaca omuz vermeye, zorda olanın yanında durmaya gayret ettik" ifadelerini kullandı.
Son 3 yılda binlerce Türkmen’in çatışmalarda şehit olduğunu, pek çoğunun da evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, bin yıldır Türkmenlerin yurdu olan bölgede Türk varlığını korumanın önemli bir sorumluluk olduğunu anlattı. Gazze’de yaşanan insanlık dramına da sessiz kalınamayacağını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Bütün bu coğrafyada, Ortadoğu’da, Doğu Türkistan’da yaşanan acı bizim acımız. Bu durumda TOBB olarak elimiz kolumuz bağlı kalamazdık, kalmayacağız" dedi.
Hisarcıklıoğlu, daha önce de 100 bin Filistinli için değeri 1 milyon lirayı aşan 5 tır dolusu malzemeyi Gazze ve Batı Şeria’ya Kızılay aracılığı ile gönderdiklerini, Kudüs’teki hastaneye yardımda bulunduklarını hatırlatarak, Filistin’de Organize Sanayi Bölgesi kurmak için çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.
Yaraların sarılması için bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da her türlü girişimde bulunmaya hazır olduklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Silahla barış kurulmaz, nefretin dili huzura kavuşturmaz. Biz bölgemizde artık sevginin, adaletin ve özgürlüğün hakim olmasını istiyoruz. Masum çocukların ve sivillerin öldürülmesi noktasına kadar varan Gazze’deki saldırıların bir an önce bitmesini ve vicdanları kanatan görüntülerin sona ermesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yardım tırlarını kullanan şoförlerle hatıra fotoğrafı çektirdi, ardından tırları Gazze’ye uğurladı.
(İHA)