BIST 9.949
DOLAR 35,15
EURO 36,75
ALTIN 2.975,32
HABER /  EKONOMİ

Türkiye turizminin dertleri büyüyor!

17-18 Nisan 2013 tarihinde Ankara'da yapılan Türkiye Turizminin Hukuksal Sorunları Çalıştayı'nın raporu hazırlandı.

Abone ol
Türkiye Turizminin Hukuksal Sorunları Çalıştay raporu tamamlandı. Çalıştayın Koordinatörü Doç. Dr. Muharrem Tuna, turizm sorunlarının 7 başlık altında toplandığını söyleyerem, raporun başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere tüm paylaşlara iletildiğini söyledi.

Türkiye, turizmde hakettiği yere kavuşması için ne yapmalı? 17-18 Nisan 2013 tarihinde Ankara'da yapılan Türkiye Turizminin Hukuksal Sorunları Çalıştayı'nın raporu hazırlandı. Raporda, Türkiye'nin turizmdeki marka değeri dahil çok sayıda başlık ele alındı ve bunlarla ilgili dev bir rapor hazırlandı.

DEV ORGANİZASYON

İki gün süren çalıştaya Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gazi Üniversitesi, Turgut Özal Üniversitesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de dahil TÜRSAB, TÜROFED VE TTYD gibi paydaşlar katıldı. Çalıştayın Koordinatörü Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muharrem Tuna, 7 başlık altında toplanan, sorunlarla ilgili önerilerin de yer aldığı alanında ilk olma özelliği taşıyan raporun tamamlandığını söyledi.  

Açıklamasında çalıştayın tamamlanması ve sonrasında rapora son şeklinin verilmesiyle birlikte, artık söz söyleme sırası siyasi erk ve ilgili Bakanlıklara geldiğini ifade eden Tuna, hukuksal sorunların zaman kaybetmeden çözülmesi gerektiğini söyledi. İlgili raporun Bakan Ömer Çelik olmak üzere ilgili bakanlıklara da gönderildiğini belirten Tuna, raporun Gazi Üniversitesi'nin ilgili web sitesinden indirilebileceğini söyledi.

İŞTE RAPORDAN BAZI BAŞLIKLAR

- 1618 sayılı kanunun 3. maddesinin yeniden düzenlenmesi; A, B, C grup ayrımının kaldırılması ve A grubu seyahat acentelerinin B ve C grubu seyahat acentelerini “taşeron” olarak kullanmalarının önüne geçilmesi önerildi.

- Rehber olabilmek için yabancı dil şartının zorlayıcı olması vurgulandı. Raporda, asgari yabancı dil puanının 70 olması veya T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı gözetiminde birlikler tarafından yapılacak Yabancı Dil Yeterlilik Sınavının getirilmesi önerildi ve bu sınavların yılda 4 defa tekrarlanması gerekliliği belirtildi.

- Sektörde esnek çalışma sisteminin eksikliği bir diğer önemli sorun olarak belirlendi. Bu hususta gerekli düzenlemelerin yapılması gerekliliğine yer verildi. Tüketici hakları sorunları başlığında, sektördeki işlemlerde sözleşmeden kaynaklanan sorunların varlığı öne çıktı.

- Paket tur sözleşmelerindeki tahkim ile ilgili hükümlerin, ayrıntılı olarak belirlenmesi ya da sözleşmelerden çıkarılması talep edildi. Turizm, çevre ve doğa koruma alanlarında yetki karmaşası olması sorununa yönelik ise çevrenin korunması konusunda ilgili Bakanlıklar arasında bir koordinasyon merkezi ya da kurul oluşturulması önerildi. Marina deniz sahaları ve manevra alanlarından kira alınması, deniz turizmindeki hukuki bir sorun olarak tartışıldı ve bakanlıkların ayrı ayrı tahsil ettiği ecrimisil ve kiraların tek kalemde alınması gerekliliği ifade edildi.