BIST 10.446
DOLAR 32,53
EURO 35,02
ALTIN 2.437,17
HABER /  GÜNCEL

Türkiye, turizm rekoru kırdı

Türkiye, turizmde yeni bir rekor kırdı. Tüm yıpratma politikalarına direnen Türkiye, söylentilere kulak asmadı ve 81 yıldır elde etmediği başarıyı elde etti...

Abone ol

TÜRKİYE, turizmde 81 yıllık cumhuriyet tarihinin rekorlarını alt üst etti. Bir yıl boyunca Türkiye’nin sahillerinde ve turistik bölgelerinde ağırlanan yabancı turistlerin bıraktığı döviz, hem ekonomi çevrelerini, hem de yatırımcıyı güldürdü. 11 aylık dönemde turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 3 milyon daha artarak, 14 milyondan 17 milyona yükseldi. Aralık ayı rakamlarının da buna eklenmesiyle birlikte hedefler aşılacak. Böylece Türkiye, geçen yıl yaşanan terör olaylarının ardından bazı ülkelerin yaptığı olumsuz propagandaya da en güzel cevabı vermiş olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, 2004 yılı boyunca Türkiye’ye gelen turist sayısında, 2003 yılına göre yüzde 25’lik artış olduğunu kaydetti. Ocak-Kasım döneminde OECD ülkelerinden gelenlerin sayısı yüzde 35 artarak 10 milyonu geçerken, Doğu Avrupa ülkelerinden gelenlerin sayısı ise yüzde 40 yükselerek 6 milyonu buldu.

17 milyar dolar gelir

Almanlar, 3 milyon 551 bin kişiyle Türkiye’nin turist sıralamasında yıllardan bu yana olduğu gibi yine birinciliklerini korudu. Rus turist sayısındaki artış da dikkat çekti. İkincilikteki yerlerini garantileyen Ruslar, Türkiye’nin özellikle güney kesimlerini tercih ettiler.

2 milyon 171 bin Rus, turizmde cumhuriyet rekoru kırılmasında önemli bir yer tutarken, Erdoğan-Putin görüşmesinde alınan kararla, önümüzdeki yıl bu ülkeden gelen turist sayısının daha da artması bekleniyor. Turizm pastasında üçüncü sırayı ise 1 milyon 251 kişiyle İngilizler aldı. Turizm Bakanlığı yetkilileri, turistlerin yüzde 75’inin OECD ülkelerinden geldiğini ve turist başına ortalama konaklama süresinin 10.5 gün olduğunu ifade etti. Tatillerini Türkiye’de geçiren ülkeler sıralamasında bu üç ülkeyi, Hollanda, Bulgaristan, Fransa, İran, Avusturya, Belçika, Yunanistan, İtalya, Azerbaycan, Ukrayna ve İsveç izledi. İran’dan gelen turist sayısının artması da dikkat çekti. Türkiye, 2003 yılında turizmden 13 milyar 203 milyon dolar gelir elde etmişti. Bu rakamın, bu sezon 17 milyar dolar civarında gerçekleştiği bildiriliyor.

2005 hedefi 20 milyon turist

Irak Savaşı ve terör saldırılarına karşın turizmde hedeflerin aşıldığına dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, 2005 yılında hedefin 20 milyon turist ve 20 milyar dolar gelir olduğunu vurguladı. Ortaya konulan istatistikler, Türkiye’nin özellikle 2000 yılından sonra turizm konusunda büyük ilerleme kaydettiğini de gözler önüne serdi. Türkiye’ye gelen turist sayısı ilk kez 2000 yılında 10 milyonun üzerine çıkmıştı. Aynı yıl OECD ülkelerinden gelenlerin sayısı yüzde 54 oranında artarken, o dönem Almanlar’ın ardından İngilizler ikinci sırayı alıyordu.

H.O. TERCÜMAN