BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  GÜNCEL

Türkiye, Suriye ‘tehdidine’ karşı uyarıyor

Türkiye Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini Suriye’nin Türk savaş uçağını düşürmesinin bölgesel güvenlik açısından “ciddi bir tehdit” teşkil ettiği konusunda uyardı.

Abone ol

Türkiye Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini Suriye’nin Türk savaş uçağını düşürmesinin bölgesel güvenlik açısından “ciddi bir tehdit” teşkil ettiği konusunda uyardı.

Başbakan yardımcısı Bülent Arınç Suriye’nin davranışlarının “cezasız kalmayacağını” belirtirken, askeri bir cevap vermeyi düşünmediklerini vurguladı.

Arınç’ın açıklamaları Nato’nun Cuma günü yaşanan olayı görüşmek üzere Salı günü Brüksel’de gerçekleştireceği acil durum toplantısının arifesinde geldi.

Şam Türkiye’nin F-4 jetinin Suriye hava sahasında vurulduğu konusunda ısrar ediyor.

Güvenlik Konseyine sunduğu mektupta Türkiye “Suriye yetkililerinin Türkiye’nin ulusal güvenliğine karşı sergilediği düşmanca tavrı” kınadı.

Mektupta Suriye’nin bu tutumunun “bölgedeki barış ve güvenliği ciddi anlamda tehdit ettiği” ifadeleri yer aldı.

BBC BM muhabiri Barbara Plett konseye sunulan mektubun konseyden herhangi bir karşılık vermesini talep etmediğini bildirdi.

Bir Nato ülkesi olan Türkiye, Nato temsilcileriyle Brüksel’de bir toplantı yapılmasını talep etti ve ittifakın bu olayı tüm Nato üyelerine karşı bir saldırı olarak değerlendirmesi konusunda ısrarcı olacağını açıkladı.

Cuma günü yaşanan olayın ardından Türkiye Nato'nun kuruluş anlaşmasında yer alan üye ülkelerin güvenliklerinin tehdit altında olduğu durumlarda toplantı talep edebildiği 4. Maddeye başvurdu.

AP haber ajansına konuşan bir Nato yetkilisinin Pazartesi bir toplantı ile diğer Nato temsilcilerini olay hakkında bilgilendireceğini, temsilcilerin durumu müzakere edeceklerini ancak özel olarak bir konuda karar vermeyeceklerini de söylemişti.

Şam uçağı düşürdüğünü kabul ediyor ancak ateş açılırken uçağın Türkiye'ye ait olduğunun belirlenmediğini söylüyor.

Uçağın enkazı bulundu; iki pilotun akıbeti ise belirlenemiyor.

Hükümet sözcüsü Arınç dünkü açıklamasında, Türk uçağının düşürülmesi konusunda,"Türkiye bu konuda hiç bir şeyi eksik bırakmayacaktır. Kamuoyu müsterih olsun" dediğini aktardı.

Suriye'nin uçağın düşürülmesiyle ilgili ayrıntıları çarpıttığına inandıklarına işaret eden Arınç, "Suriyelilerin uçağı kasıtlı olarak" düşürdüklerinden kuşku duymadıklarını söyledi.

Bülent Arınç, ''Gereken her şey hukuk çerçevesinde mutlaka yapılacaktır. Kimseyle savaşmak niyetinde değiliz. Böyle bir iddiamız da yok'' dedi.

Arınç, "Bu hasmane eylem, tarafımızdan elbette gereken yapılacaktır. Uluslararası hukuk ve teamül Türkiye'nin yanındadır. Türkiye bu meşru sınırlar içinde gereken adımları atmakta tereddüt etmeyecektir'' dedi.

Arınç, hukuki meşruiyetin Türkiye'ye uçağın düşürülmesine aynı şekilde karşılık verme ya da yaptırım uygulama verdiğini söyledikten sonra "Türkiye bu konuda hiç bir şeyi eksik bırakmayacaktır" dedi.

Suriye ile Türkiye arasındaki gerginlik Pazartesi günü arama kurtarma çalışmasına katılan bir uçağa da yerden ateş açıldığı haberleriyle biraz daha yükseldi.

Arınç, "Maalesef Casa uçağımıza yerden atış yapılmıştır. Olayın duyulması üzerine Dışişleri Bakanlığımız, Genelkurmay Başkanlığımız Suriye yetkililerini aramış ve bu arayış üzerine de bu taciz derhal kesilmiştir'' diye konuştu.

32 bin Suriyeli sığınmacı

Bu arada dün Suriye ordusundan aralarında yüksek rütbeli subayların da bulunduğu çok sayıda asker Türkiye'ye sığındı.

Suriye ordusundan firar eden 1 general, 2 albay, 2 binbaşı, 1 üsteğmen ve 33 asker, gece sınırı geçerek Hatay'ın Reyhanlı ilçesine bağlı Kavalcık, Kuşaklı ve Bükülmez köylerine ulaştı.

Askerlerle birlikte Türkiye'ye geçen, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu toplam 199 kişinin, sınırda işlemlerinin yapıldığı kaydedildi.

Ardından kimliği açıklanmayan general ile diğer subay ve askerler, Apaydın Köyü'ndeki kampa gönderildi.

Sivillerinse Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'ndeki kampa götürüldüğü öğrenildi.

Bu sırada Türkiye'ye geçenler arasında bulunan yaralı 4 Suriyelinin Reyhanlı Devlet Hastanesi'nde tedavi edildiği kaydedildi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan yazılı açıklamada, bugün Türkiye'deki Suriyeli sayısının 33 bin 79 olduğu bildirildi.

AFAD, 2011'in Nisan ayından bu yana 55 bin 690 Suriyeli'nin Türkiye'ye giriş yaptığını, bu kişilerden 22 bin 611'inin kendi istekleriyle ülkelerine dönüş yaptığını bildirdi.

Açıklamada, Hatay'da 7 bin 461, Gaziantep'te 5 bin 853, Kilis'te 10 bin 412 ve Şanlıurfa'da 9 bin 165 olmak üzere toplam 32 bin 891 Suriyeli'nin barındığı, hastanelerde ise 21'i refakatçi, 167'si hasta ve yaralı olmak üzere toplam 188 kişinin de bulunduğu kaydedildi.