BIST 9.851
DOLAR 35,06
EURO 36,61
ALTIN 2.944,88
HABER /  GÜNCEL

Türkiye Suriye savaşına nasıl katılacak?

Suriye için geri sayım sürürken, Türkiye 'gönüllüler koalisyonunda' yer alacak. Peki Türkiye'nin savaştaki rolü ne olacak?

Abone ol

İNTERNET HABER - "NATO’nun Suriye’deki iç savaşın bölgeye yayılmaması için müdahale kararı alması durumunda İncirlik üssünün operasyona açılması gündeme gelir.

Bu sözler gelişmelerin tam ortasında bulunan ama isminin gizli kalmasını isteyen üst düzey bir yetkiliye ait.

Radikal yazarı Murat Yetkin aldığı çok önemli kulislerle Türkiye'nin savaştaki konumunun fotoğrafını çekti.

SAVAŞIN HAVA ÜSSÜ İNCİRLİK Mİ OLACAK?

İşte Yetkin'in aldığı kulisler;

"Konuştuğum yetkili, “Siyasi ve askeri değerlendirmelerin ardından” dedi, “NATO’nun bir çağrı yapması ihtimali var. NATO Suriye’ye müdahale kararı alırsa Türkiye buna katılacaktır; o durumda hükümet İncirlik’in harekâta katılmasına onay verebilir.”

Yetkilinin sözünü ettiği toplantılardan siyasi olanı dün, 26 Ağustos’ta İstanbul’da yapıldı. Kendilerine ‘Suriye Halkının Dostları’ adını takan ülkelerin ‘Çekirdek Grubu’ ile Beşar Esed’e muhalif güçleri çatısında barındıran Suriye Ulusal Koalisyonu (SUK) yetkililerini bir araya getiren toplantıda, rejimin devrilmesi sonrası kurulacak yapı ve Suriye’nin çok dinli, çok etnik kökenli yapısının korunması için önlemler de konuşuldu.

GÖNÜLLÜLER KOALİSYONUNDA HANGİ ÜLKELER VAR?

Askeri toplantı ise yine dün Suriye’nin güney komşusu Ürdün’ün başkenti Amman’da, on ülkenin savunma bakanları ya da genelkurmay başkanları düzeyinde yapıldı. Toplantıya katılan ülkeler, ‘Gönüllüler Koalisyonu’nun muhtemel oluşumu hakkında fikir veriyor:

Bölge dışında, NATO’da etkin ülkelerden ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve Kanada; bölge ülkelerinden Türkiye, Ürdün, Suudi Arabistan ve Katar.

EN ÖNEMLİ EŞİK RUSYA!

Bundan sonra gözler, NATO’nun Suriye gündemiyle bir toplantı yapıp yapmayacağında ve o toplantıdan ne karar çıkacağında olacak. Bu süreçte önemli bir eşik 6 Eylül’de Rusya’nın St. Petersburg şehrinde yapılacak G-20 toplantısı olacak. Çünkü Rusya, Çin ile birlikte iki yıldan fazladır BM’de Suriye konusunda herhangi bir karar alınmasını engelleyen ülke.

KOSAVA MODELİ SALDIRI NE?

Kimyasal saldırının ardından bir anda kulisleri saran ‘Kosova modeli’, Obama ve Batı dünyasının aradığı çıkış formülü olabilir. Kosova örneğinde, deniz destekli hava operasyonuyla Slobodan Miloşeviç’e geri adım attırılabilmişti.