BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Türkiye sele kapıldı Son durum!

Şiddetli sağanak yağış 22 can aldı. İşte afet bölgesine dönen kentlerdeki son durum;

Abone ol

Dün akşam başlayan sağanak yağış Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 22 kişinin ölümüne yol açtı. Sel tehdidi altındaki köyler boşaltıldı. İstanbul'da da sel Beykoz ve Sarıyer'i vurdu. 

İşte afet bölgelerindeki son durum;

İstanbul:
İstanbul'da gece saatlerinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Beykoz ve Sarıyer'de su baskını yaşandı. Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül, ilçede bin evi su bastığını bildirirken, ilçede ilk ve orta dereceli okullar iki gün süreyle tatil edildi.

Sarıyer'de ise su baskını sonucu yıkılan gecekonduda kaldığı sanılan bir kişiye ulaşılmaya çalışılıyor. İş makineleri ve diğer araçların olay yerine girememesi üzerine ekipler, kazma ve küreklerle enkazda çalışma başlattı.

Tokatköy deresi Sülükhane mevkiinde dere yatağına yapılan ev ve iş yerleri sular altında kaldı. Akbaba köyünde serum üretimi yapılan Osel fabrikasında mahsur kalan yaklaşık 200 işçinin bir bölümü iş makinelerine bindirilerek kurtarıldı.

Kemerburgaz yolu üzerindeki yaklaşık 10 fabrikada mahsur kalan işçiler, zodyak bot ve iş makineleri kullanılarak tahliye edildi.

İstanbul Valisi Muammer Güler, ''bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Tam kapasiteyle çalışmalarını sürdürüyorlar'' dedi.

İSTANBUL'DA YENİ YAĞIŞ UYARISI

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, kentte pazartesi gününden beri devam eden sağanak yağış ve kuvvetli poyrazın bugün akşam saatlerinden itibaren etkisini kaybetmesi bekleniyor. Hava sıcaklıkları ise yarın rüzgarın lodosa dönmesiyle birlikte 3 ile 5 derece artacak.

İstanbul ve çevresi perşembe günü akşam saatlerinden sonra Balkanlar üzerinden gelecek yeni bir soğuk ve yağışlı havanın etkisine girecek. Kuvvetli karayelle birlikte hava sıcaklığı hissedilir derecede azalacak. Hava sıcaklıklarının yarın 13-18, cuma günü 4-8, cumartesi günü 2-7 derece olması bekleniyor.

Diyarbakır:
Diyarbakır'da son bir haftada metrekareye 94 kilogram yağış düştü. Bu miktar yıllık yağış miktarının 5'te 1'ine denk geliyor.

Diyarbakır'da 3 kişi Çınar ilçesindeki evlerinin sular altında kalması, 11 kişi Mardin'den ilçe merkezindeki evlerine dönerken minibüsün sel sularına kapılması, 4 kişi de Bismil Meydanlık köyünde sel sularına kapılması sonucu öldü.

Çınar'ın Yaprakbaşı ve Ekinveren ile Bismil'in Meydanlık köylerinde bazı evler yıkıldı. Dün akşam meydana gelen yağış sonrası Diyarbakır-Mardin karayolunun Çınar girişi çöktü. Yol bugün tekrar ulaşıma açıldı.

Diyarbakır Valiliği bünyesinde Kriz Merkezi oluşturuldu. 7'nci Kolordu Komutanlığı'na ait helikopter, 2'nci Hava Taktik Kuvvet Komutanlığı'na ait botlar ve profesyonel arama kurtarma timleri ile belediye ve diğer kurum ekipleri Çınar'da mahsur kalan yüzlerce kişiyi kurtardı.

Şırnak:
Şırnak'ın Silopi ilçesinde meydana gelen sağanak yağış nedeniyle dört kişi öldü. İlçede kaymakamlık bünyesinde Kriz Merkezi oluşturulurken, hasar tespit çalışmalarına başlandı.

Kilis:
Kilis'te üzerine sacdan yapılmış durak devrilen kadın hayatını kaybetti. Saat 14.35'te başlayan, yaklaşık yarım saat süren fırtına nedeniyle enerji hatları koptu, 3 elektrik direği devrildi ve kentin bazı bölümlerine elektrik verilemedi. Fırtına dolayısıyla 7 ağaç devrildi, 5 ev ve işyerinin çatısı ve bazı tabelalar uçtu.

Şanlıurfa:
Ceylanpınar Kaymakamı Şevket Atlı, hafta sonu ilçede yaklaşık 3 saat süren sağanak yağışın ardından meydana gelen sel felaketinde 611 hanenin 140'nın çok hasarlı, 148'nin orta, 256'sının ise az hasarlı ve 67 evin de hasarsız olduğunu tespit ettiklerini belirtti.

Atlı, ''evi tamamen yıkılan vatandaşlarımıza her ne kadar kira bedelini karşılayacağız desek de, vatandaşlar kiralık konut bulmakta zorlanıyor. Bu nedenle ilçede şu anda acil olarak geçici barınma ihtiyacını karşılayacak prefabrike konutlara ihtiyacımız var'' dedi.

Bu arada dün akşam etkili olan sağanak ve dolu yağışı nedeniyle Yarımsu, Akçalı ve Kaynaklı köylerini terk etmek zorunda kalan vatandaşlar, suların çekilmesiyle birlikte evlerine dönmeye başladı.

Derelerin taşması sonucu onlarca evin yıkıldığı, seraların, ekili alanların ve çok sayıda aracın zarar gördüğü bu köylerde yaşayanlar, ev ve bahçelerindeki suyu tahliye etmeye çalışıyor.

Birecik, Siverek ve Suruç'ta eğitime ara verildi. Tatil 2 gün sürecek.

Batman:
Batman'da sağanak yağış nedeniyle çok sayıda ev ve işyerini su bastı. Vali Yardımcısı ve Kriz Masası Başkanı Sedat Sırrı Arısoy, Batman'da özellikle dün akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış nedeniyle Petrol, Yavuz Selim, Seyitler, 19 Mayıs ve Çay mahallelerinde birçok ev ve iş yerinin su baskınına uğradığını söyledi. Karşıyaka mahallesinde bir ev yıkıldı ve bir araç İluh deresine düştü.

Beşiri Kaymakamı Arif Yalçın da, su baskınları sonucu Beşiri genelinde 40'a yakın ev ve işyerini su bastığını belirtti. Batman Belediyesince selden zarar görenlere 3 gün boyunca sıcak yemek dağıtılacak.

Çanakkale:
Kuzey Ege'de etkili olan kuvvetli poyrazın etkisini azaltmasının ardından, Gökçeada ve Bozcada'ya deniz ulaşımı tekrar başladı.

Karaman:
Karaman'da dün akşam saatlerinde başlayan ve aralıklarla devam eden sağanak yağış, Sarıveliler ilçesinde belediyeye ait alt ve üst yapılarda hasara neden oldu.

Mersin:
Mersin'de, etkili sağanak yağış nedeniyle Mersin-Antalya kara yolu ulaşıma kapandı. Mersin kent merkezi ve bazı beldelerde sabah saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış, yaşamı olumsuz etkiliyor. Bazı ev ve iş yerlerinde su baskınlarının yaşandığını belirten yetkililer, Mersin-Antalya kara yolunun, Mezitli beldesindeki taşkın dolayısıyla ulaşıma kapandığını kaydetti.

Yetkililer, yolun ulaşıma açılması için ekiplerin, çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi. Bu arada, Milli Eğitim Müdürü Aziz Ersoy, Erdemli ilçesine bağlı Kızkalesi beldesindeki su baskını nedeniyle okulların tatil edildiğini, Mersin kent merkezinde ise öğrencilerin okullara gidememesi nedeniyle bazı okullarda eğitim verilemediğini söyledi.

Antalya:
Manavgat ırmağının su seviyesi yükseldi, Manavgat şelalesi çevresindeki günübirlik tesisleri su bastı. Büyük Şelale tesislerinde bulunan restoranın alt katı, kameriyeler, ahşap büfeler su baskını sonucu kullanılamaz hale geldi.

Manavgat ile Alanya ilçeleri arasından geçen Nifrit çayı dün gece taştı. Bir zeytinyağı fabrikasıyla, çok sayıda otelin alt katlarını su bastı. Manavgat-Alanya karayolu iki saat ulaşıma kapandı.

Tekirdağ:
Marmara'daki şiddetli fırtına, deniz ulaşımını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Saatteki hızı zaman zaman 80-90 kilometreye ulaşan fırtına ve sağanak yağış nedeniyle, boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi'nde seyreden yerli ve yabancı bandıralı 53 gemi yollarına devam edemeyince, rotalarını Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine çevirerek demirledi.