BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Türkiye sağlıkta dev adımlar atıyor

Sağlık Bakanı Akdağ, sağlıkta Türkiye'nin cazibe merkezi haline geleceğini söyledi

Abone ol

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yeni düzenlemelerle ve gerçekleştirilecek atılımlarla Türkiye Orta Doğu'nun, Asya'nın, Afrika'nın bir sağlık cazibe merkezi olacağını söyledi. Türkiye'deki sağlık hizmetlerinin ucuzluğuna dikkat çeken Bakan Akdağ, hastane sayısının da giderek arttığını söyledi.

Akdağ, OSTİM Yönetimi ve OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi tarafından OSTİM Seminer Salonu'nda düzenlenen Plaket Töreni'ne katıldı.

Bakan Akdağ da yaptığı konuşmada, ''Sağlık Sektöründeki Gelişmeler ve Sağlık Vizyonu'' başlıklı bir sunum yaptı. Sağlıkta Dönüşüm Programı hakkında bilgi veren Akdağ, bu kapsamda yapılan uygulamalarla vatandaşın sağlık hizmetine çok daha hızlı erişebildiğini, sağlık göstergelerinin beklenin çok üstüne çıktığını vurguladı.

Dünya geneline bakıldığında sağlık hizmetinin yetersiz olduğunu belirten Akdağ, Türkiye'de de 2003 yılında hem hizmet alan hem de hizmet veren açısından mağduriyet yaratan bir ses olduğunu ifade etti. Akdağ, şöyle devam etti:

''Biz geldiğimizde SSK ve devlet hastanelerinde 18 MR cihazıyla çalışıyorduk. MR cihazı üretimi yapıp, kime satacaktınız? Satacak kimse yoktu ki. Bugün, 300'e yakın hastanelerimizde MR cihazı var. Diyaliz cihazların da aynı şekilde. Yoğun bakım yatak sayısı 2002'de 869 iken 2011'de 9 bin 400. Bu yataklar, tam bir teknolojik birim, birçok cihaz bulunuyor.''

"SAĞLIK CAZİBE MERKEZİ OLUYORUZ"

Türkiye'de çok ciddi bir teknoloji gelişme alanı bulunduğunu vurgulayan Akdağ, Sağlık Bakanlığının da yeniden yapılandırıldığını anlattı. Akdağ, şunları kaydetti:

"Türkiye, bir sağlık cazibe merkezi oluyor. Yeni, yeni başladı, ama tüm yaptığımız yeni düzenlemelerle ve gerçekleştirilecek atılımlarla Türkiye Orta Doğu'nun, Asya'nın, Afrika'nın bir sağlık cazibe merkezi olacak. Neden? Çünkü, en kaliteli hizmeti daha ucuza mal eden bir ülkeyiz de o yüzden. Bunu yapmak çok kolay değildir. Bu verimliliği gerektiren bir durumdur. Verimli bir sistem ortaya koyarsanız, insan kaynakları ve kullanımı açısından, tıbbi teknolojilerin kullanımı ve mevcudiyeti açısından, bu işi ucuza mal edersiniz.

"SAĞLIK HİZMETLERİ UCUZ"

Bugün İspanya'da bir MR çektirmek isteseniz karşılığı 250 avrodur. ABD'de MR için bin-bin 500 dolar cebinizden para çıkarken, Türkiye'de ise 80 TL'dir. Sağlık Bakanlığındaki cihazların çoğunu hizmet alımıyla aldık. Kendi insanımıza sağlık hizmetini mükemmel sunuyoruz, ama bir taraftan da Avrupa'dan ve dünyanın her yerinden gelecek hastaları karşılayacak bir alan oluşturuyoruz. Bu alan, sayıca kısıtlı olduğumuz personeli artırmamazı gerektiriyordu. Bunu yapıyoruz.

Akdağ, gerek ilaç gerekse tıbbi malzeme açısından ürünlerin yurt dışına pazarlanabilmesi için mutlaka iş birliği içinde olunması gerektiğini vurgulayarak, ''Tek tek firmalar bu pazarlamada zayıf kalabilirler. Çünkü, dünya bu açıdan çok ciddi bir mücadele alanı'' dedi.