BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,80
ALTIN 2.972,27
HABER /  GÜNCEL

Türkiye Rusya'nın eleştirilerini yanıtladı ve Suriye'ye nota verdi

Türk Dışişleri Bakanlığı, askeri malze taşıdığı şüphesiyle Ankara'ya inişe zorlanan Suriye uçağındaki yolcuların durumuyla ilgili olarak Rusya'nın eleştirilerini yanıtladı. Suriye ise Türkiye'yi 'korsanlıkla' suçladı.

Abone ol

Suriye ve Rusya, silah taşıdığından şüphelenilen bir Suriye yolcu uçağının zorla Ankara'ya indirilerek aranmasına tepki gösterirken, Türkiye, Suriye'ye "havacılık kurallarını ihlal" iddiasıyla nota verdi.

Rusya, uçakta bulunan yolcularına iyi muamele edinmediğinden şikayet ederken, Suriye Ulaştırma Bakanı Mahmud Said, Ankara'yı "hava korsanlığı" ile suçladı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise uçağın indirileceğinin önceden bildirildiğini, uçaktakiler için gerekli önlemlerin alındığını ve yolcuların uyruğu konusunda önceden bilgi sahibi olmadıklarını savunuyor.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin uluslararası sivil havacılık kurallarını ihlal ettiğini öne sürerek, el konulan şüpheli malzemelerin geri verilmesini istedi.

Ankara'dan Şam'a nota

Anadolu Ajansı, yolcu uçağının "sivil havacılık kurallarını ihlal ettiği" gerekçesiyle, Suriye'ye nota verildiğini bildirdi. Habere göre, nota Suriye'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na iletildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksander Lukaşeviç, uçaktaki 30 yolcunun 17'sinin Rus olduğunu belirterek, bu yolcuların "hayatlarının ve güvenliklerinin tehlikeye atılması" nedeniyle Türk yetkililerden açıklama beklediklerini söyledi.

Lukaşeviç ayrıca, yolcuların gıda ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanmadığını, konsolosluk aracılığıyla gönderilen bir doktorun uçağa girmesine izin verilmediğini öne sürdü.

Rus haber ajansı Interfax'a konuşan bir Rus yetkili de, "uçakta herhangi bir silah veya askeri malzeme bulunmadığını" savundu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy'e, bu iddialarla ilgili bilgi verildi.

Bakanlık sözcüsü Selçuk Ünal, Moskova-Şam uçuşu yapan uçakta askeri malzeme olduğu ihbarı üzerine, pilota henüz Karadeniz üzerindeyken kontrol yapılacağının bildirildiğini söyledi.

Buna rağmen pilotun seyri sürdürdüğünü ve uçağın Esenboğa'ya indirildiğini anlatan Ünal, "tüm yolcuların emniyeti ve ihtiyaçları için önlemler alındığını, sadece birkaç yolcunun bekleme salonuna daveti kabul ettiğini, uçağa gönderilen doktorun geri çevrildiğini" söyledi.

Ünal ayrıca, "Uçağın pilotu, uçaktaki yolcu listesi ve yolcuların milliyeti konusunda tarafımıza bir bilgi vermemiştir. Uçakta Rus vatandaşlarının bulunduğu, Ankara'daki Rusya Federasyonu Büyükelçiliği'nden uçağın Ankara'dan ayrılmasından kısa bir süre önce öğrenilmiştir" diyerek, daha sonra Rus yetkililerin bilgilendirildiğini dile getirdi.

Bu arada, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in hafta başında gerçekleşmesi beklenen Ankara ziyaretinin 3 Aralık'a ertelendiği açıklandı.

Suriye: Hava korsanlığı

Suriye Havayolları'na ait Airbus A-320 tipi yolcu uçağı, 17.30'da indirildiği Ankara'dan 6 saat sonra ayrılmıştı. Uçaktaki malzemelere ise inceleme amacıyla el konulmuştu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, uçakta "sivil uçuşlarda bildirim yapılması gerekip de, olması meşru olan unsurlar dışında unsurların olduğunu" açıkladı.

Türkiye'deki medya kuruluşları, uçakta askeri amaçlı haberleşme cihazları ve silah sistemi parçası olduğu sanılan malzemeler bulunduğunu öne sürdü.

Ancak Dışişleri Bakanı Davutoğlu, el konulan malzemelerin içeriğiyle ilgili bilgi vermedi.

Davutoğlu, Suriye'ye yönelik silah akışını kontrol etmeye kararlı olduklarını ve Türkiye'nin hava sahasının bu amaçla kullanılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da, sivil uçakların askeri malzeme taşıyamayacağını hatırlatarak, "Türkiye ulusal ve uluslararası mevzuattan doğan haklarını kullanarak böyle bir işlem yapmıştır" dedi.

Suriye Ulaştırma Bakanı Mahmud Said ise, Lübnan'daki Manar televizyonuna verdiği demeçte, Türkiye'yi "hava korsanlığı" yapmakla suçladı.

Suriye havayolu şirketi Syrian Air Başkanı Gaida Abdul Latif ise, "inişe zorlayan askeri uçakların yakın uçuşu nedeniyle bir kaza meydana gelebilirdi." dedi.

Uçuş mühendisi Haitham Kasser, AP'ye yaptığı açıklamada, aramada el konulan kolileri tutanak olmadan vermeyi reddettiklerinde, Türk yetkililerin silahlı güvenlik görevlileriyle geri geldiğini anlattı.

Kasser, "Bizi kelepçeleyip yere yatırdılar, sonra bizi uçaktan çıkarıp iki araca bindirdiler" diye konuştu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, Türkiye'den tazminat isteneceği vurgulandı.