12 yıl önce de Türkiye model ülke olarak sunulmuştu. Peki değişen ne oldu? Bu soruya Melih Aşık cevap aradı..
Abone olBaşbakan Erdoğan'ın Amerikan ziyareti Türk basınında fazlaca geniş yer buldu.
Gazeteler övgü yarışına girerken dozu fazla kaçırdı. Hatta bozulmakta olan Amerikan ekonomisini düzeltmek için bizden bile yardım istendiğine dair haberler çıktı.
Türkiye'nin model ve Ortadoğu'da parmakla gösterilen ülke olduğu belrtildi Amerikalı yetkililerce. Peki gerçekten öyle miyiz? Hatırlanacağı üzere 1992 yılında dönemin başbakanı Süleyman Demirel de Türkiye'nin model ülke olduğunu belirtmişti.
O model ülke aradan geçen zaman içinde komşularına model olabildi mi?. İki büyük kriz geçiren ve parası iki kez develuasyona uğrayan bir ülke ne kadar model olabilir?
Askeri vesayet tartışmalarının eksik olmadığı ve 28 şubat sürecinin yaşandığı bir dönemi geçiren Türkiye'de insan hakları ve işkence dosyaları ile kabarık bir görüntü çizen Türkiye ne kadar model olabilir.
Yolsuzlar girdabında boğulan ve her yıl bir bankanın hortumlandığı ülkeyi komşu ülkeler nasıl örnek alsın? Futbolcu transfer eder gibi milletvekili tranfer eden siyasi partiler ne kadar örnek olabilir? Ortadoğu ülkelerinde bile bizden fazla olduğu okuma yazma oranıyla mı örnek olacğız?Yine bir Amerika ziyaretlerinde duyduğumuz bu model ülke tartışmaları arasında olaya farklı bakan köşe yazarları da bulunuyor. İşte bunlardan birisi de Milliyet'ten Melih Aşık.
Aşık, ilişkilerin magazinsel boyutuna çekilmesine tepki gösteriyor.
Aşık, gerçekte ekonomik ilişkilerin hep Türkiye'nin zararına geliştiğini belirterek şunları yazmış:
Bu gezilerde çok büyük sözler aldık. Amerika bize hayran kaldı. Türk Amerikan ilişkilerinde yeni sayfalar açıldı... Kredi anlaşmaları yapıldı.
ABD veren ülkeydi, biz alan...
Ne var ki Amerika hep zenginleşti, biz hep fakirleştik.
Çünkü gerçekte veren bizdik, alan onlar...
Aşık, askerlerimizi başına çuval geçirme olayına da değinerek siyasi ilişkiler boyutunun Türkiye açısından onur kırıcı olduğunu ifade ediyor.
Aşık Irak konusunda da şunları belirtmiş:
Dost ve stratejik müttefikimiz son olarak askerimizin başına çuval geçirdi.
Ankara buna karşılık sadece iç geçirdi...
Tayyip Erdoğan tepki olarak işgalci Amerika'ya asker desteği vaat etti, TBMM'den Irak'taki Müslüman kardeşlerinin üzerine asker gönderme kararı çıkarttı.
İlişkilerde denge bu onurlu çizgi üzerine oturdu!
Bu ilişkilerden bir yararla dönülüp dönülmediği sorusuna da şu şekilde yanıt aramış Melih Aşık köşesinde:
Evet bir yarar sağlandı... Başkan Bush, Tayip Erdoğan'la birlikte fotoğraf çektirerek ona yerel seçimde destek verdi. Tayyip Erdoğan bir Amerikan Başkanı yanında bacak bacak üstüne atan ilk Türk Başbakanı olarak zevahiri (görünüşü) kurtardı. Hepsi bu kadar...