BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Türkiye mi model Malezya mı?

Ortadoğu isyan ateşiyle yanarken İstanbul'da düzenlenen konferansata Malezya Başbakanı iel Ali Babacan rol modellik konusunda kapıştı

Abone ol

Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi'nce düzenlenen 'adalet, barış ve insanlık' konulu konferansa Devlet Bakanı Ali Babacan, Malezya Başbakanı Najib Tun Abdul Razak ile Başbakan Erdoğan'ın danışmanı ve merkezin başkanı olan Prof. Dr. Bekir Karlığa ile akademisyenler katıldı. Moderatörlüğü BBC World'ten Zeinab Badawi üstlendi.

ILIMLI İSLAM UYGULANIYOR

 Abdul Razak, ülkesinin bu ülkelere model olabileceğini söyledi. Malezya Başbakanı, 'İslam, Malezya'da siyaset ve yönetimin ayrılmaz bir parçası. Ancak çok ılımlı bir İslam uygulanmaktadır. Bir dönüşüm dalgası içerisine girdik. Sistemimiz tıpkı Türkiye gibi modern bir sistemdir. Değişim içindeki ülkeler için bir model olabiliriz' dedi.

Başörtüsü ve çok eşlilik ile ilgili de konuşan Razak'a, Badawi 'Ülkenizde çok eşlilik var mı' sorusunu yöneltti. Razak, 'Var ama ikinci eş için önce ilk eşinizden izin almanız gerekiyor' diye yanıtladı. Moderatör, 'Sevgililer Günü'nde bazı otellere yapılan baskınlar sonucu evli olmayanlar toplatıldı' deyince Razak, 'Evli olsun ya da olmasın çiftler bir restoranda birlikte yemek yiyebilirler. Ancak halka açık alanlarda bazı uygunsuz kişiler vardı, onlara yönelik özel bir çalışma yapıldı' diye yanıt verdi.

İLHAM KAYNAĞI OLABİLİRİZ

Ali Babacan ise 'Türkiye önemli bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Türkiye İslam ve demokrasinin birlikte yaşandığı bir ülke haline gelmiştir. Türkiye'nin rol model olmak gibi bir iddiası yok. Reformları kendimiz için yapıyoruz. Bu reformlar başka ülkeler için de ilham kaynağı olabilir. Bu nedenle rol model yerine ilham kaynağı demek daha doğru olabilir' dedi.

ORDUYLA ÇATIŞMA VAR MI?

Badawi, 'Orduyla çatışma içine girdiniz değil mi? Başbakan'ın, Cumhurbaşkanı'nın eşleri türban takıyor, bu nedenle resmi devlet davetlerine katılamıyorlar' diye sordu. Babacan, 'Artık bu geçerli değil. Bazı şeyler değişti. Bununla ilgili yazılı bir kural yok, uygulamalar vardı. Bu uygulamaları değiştirdik' diye konuştu.

MUHAFAZAKåR DEMOKRATIZ

 Babacan, neden kendilerini 'Müslüman demokrat değil, muhafazakar demokrat olarak tanımladıkları sorusu için 'Muhafazakarlığın evrensel bir tanımı var ve biz buna inanıyoruz' yanıtını verdi.

Barış da konuşuldu 'model ülke' de

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel konferansın perde arkasını anlattı: 'Üç yıl önce kurduğumuz Medeniyet Araştırmaları Merkezi önemli projelere imza attı. Konferansta 'Dünya barışı nasıl sağlanır? Dünya barışı için olmazsa olmazlar nelerdir? Nasıl daha özgür bireyler olur. Başörtüsü, çok eşlilik, model ülke, İslam'la demokrasi örtüşür mü?' gibi konular tartışıldı.'

DÜNYADA YAYINLANACAK

Yücel, merkezin faaliyetlerini de şu sözlerle anlattı: Medeniyet Araştırmaları Merkezi bir üniversite bünyesinde ilk kez kuruldu. Birçok medeniyete ilham kaynağı olan medeniyetimizi dışarıya tanıtmaya çalışıyoruz. Medeniyetimiz ve kültürümüzü bugüne kadar iyi anlatamadık ama anlatmamız gerekir. Önümüzdeki süreçte 'İslam ve Demokrasi' konusunda da konferans yapacağız. MEDAM Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa'nın projesi olan 'Batıya Doğru Akan Nehir' belgeselini çektik. Türkiye, İspanya, İran'ın da aralarında bulunduğu 21 ülkede çekimleri yapıldı. Önümüzdeki ay tüm dünyada yayınlanmaya başlayacak. Belgeselde insanlığın doğuşundan bugüne medeniyet etkileşimleri anlatılıyor. 20 bölümden oluşacak. Üniversitelerde ders olarak okutulmasını istiyoruz.