Türkiye 'maceracı' çıktı
Kültür Bakanlığı'nın yapmış olduğu 'Okuma Kültürü Haritası'nda ilginç sonuçlar elde edildi. Yılda 7 kitap okulan Türk okurlar maceracı çıktı.
Abone olKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilk kez 'Türkiye Okuma Kültürü Haritası' çıkarıldı. Türk halkının kitap okumayla ilgili alışkanlıklarına ilişkin pek çok verinin ortaya çıktığı araştırma ilginç sonuçlar içeriyor.
Buna göre Türk insanı yılda ortalama 7 kitap okuyor, kitap okuma süresi bir seferde 30 dakikayı geçmiyor. Herhangi özel bir yazar ya da kitabevi tercihi bulunmayan Türk halkı kitap türünde romanı, konuda edebiyat ve dini, temada ise macerayı tercih ediyor.
İSTANBUL 'AŞK' OKUYOR
Türkiye'nin geneli macera kitaplarını tercih ederken, Doğu'daki Van, Hakkâri, Bitlis, Muş illerinin yanı sıra sadece İstanbul'daki okurun tercihini 'aşk' temasından yana kullanması dikkat çekiyor.
DOĞU, PSİKOLOJİ OKUYOR
Yine Siirt, Batman, Mardin, Şırnak illeri 'psikolojik' temalı kitapları ilk tercihleri olarak açıklarken, Samsun, Çorum, Amasya ve Tokat illeri 'polisiye' okuyor. Erzurum ve Erzincan halkı ise yılda ortalama 12-13 adet kitap okuma oranıyla ilk sırada yer alıyor.
Ardahan'dan başlayarak, Konya dahil Doğu ve İç Anadolu illeri ile Güneydoğu illerinin bir kısmı en çok dini kitapları okuduklarını beyan ediyor.
Trakya illeri ve Kuzey Ege illeri tarih kitapları, İç Ege ile Akdeniz illeri ise eğitim kitaplarını okuyor. Türk halkının okuduğu yazarlar arasında ise Ömer Seyfettin, Ayşe Kulin, Orhan Pamuk, Elif Şafak, Yaşar Kemal, Dostoyevski var.
Sonar Araştırma Şirketi'nin yaptığı araştırmanın sonuçları Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımıyla açıklandı. SONAR Araştırma Başkanı Hakan Bayrakçı araştırmaya 26 ilden, 7 bin 212 kişinin katıldığını dile getirdi. Kadın ve erkek oranlarının eşit olarak katıldığı araştırmaya 7 yaş üzeri kişiler dâhil edildi.
Bakan Günay, araştırma sonuçlarının bugüne kadar 'Türk halkı okumuyor, 6 kişiye bir kitap düşüyor' gibi görüşleri çürüttüğünü söyledi. Çıkan sonuçların kitap okumada Türk halkının iyileşme yaşadığını gösterdiğini aktaran Günay, "Güneydoğu halkının 'psikoloji' temalı kitap okumaları, yine bu bölgenin 'aşk' kitapları okumaları dikkat çekici. Bunların araştırılması gerekir" dedi.