BIST 10.037
DOLAR 35,42
EURO 36,24
ALTIN 3.049,98
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Türkiye LPGli araç cenneti

MMO verilerine göre Türkiye'de yaklaşık 1,5 milyon LPG'li aracın bulunduğu ortaya çıktı

Abone ol

Tüm Oto Gaz Montajcılar Derneği (TOMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Asım Şafak, standart dışı üretilen oto gaz tanklarının kullanılması, dönüşümün standartlara uygun olarak yapılmaması ve tankların ağzına kadar doldurulmasının oto gazlı araçlarda tehlike yarattığını bildirdi.

Soruları yanıtlayan Şafak, Makine Mühendisleri Odasının (MMO) verilerine göre Türkiye'de yaklaşık 1,5 milyon LPG'li aracın bulunduğunu, bu rakama her yıl 150 bin civarında yeni LPG'li aracın ilave olduğunu söyledi.
İstanbul'da her ay ortalama 3 bin araca LPG dönüşümünün yapıldığını kaydeden Şafak, “Bu rakamla Türkiye, Avrupa'nın ve dünyanın en büyük LPG'li araç parklarından birine sahip. LPG'li araç sayısı toplam araç sayısının yüzde 25'ine eşit” dedi.

AB ülkelerinin bu orana önümüzdeki beş yıl içerisinde ulaşmaya çalıştığına ve bu konudaki politikalarını buna göre şekillendirdiğine dikkat çeken Şafak, ”Türkiye'nin bu orana çoktan ulaşması oldukça sevindirici. Dünyadaki en büyük oto gaz tüketimi yapılan ülkeleri Güney Kore, Japonya, Meksika, Türkiye, İtalya, Polonya, Fransa, Almanya, İngiltere olarak sayabiliriz” diye konuştu.

İNGİLTERE KRALİÇESİ LPG'Lİ ARACA BİNER Mİ?

TOMDER Başkanı Şafak, Avrupa hükümetlerinin oto gazı teşvik edici politikalar izlediklerini, böylece oto gazın çok hızlı bir şekilde yayıldığını belirterek, şunları söyledi: “Avrupa ülkelerinin hemen hepsi vergi teşvikleri uyguluyor. Bir kısmında oto gazlı araçlardan otopark ücreti alınmıyor, hatta bir kısmında LPG montaj maliyetinin büyük bir bölümü devlet tarafından karşılanıyor. Mesela İtalya'da şehir merkezlerinin büyük bir çoğunluğuna oto gazlı araçlardan başka araç sokulmuyor. Oto gaz, özellikle çevreci olduğu için Avrupa da büyük bir genişleme alanı buluyor. Mesela İngiltere kraliçesinin aracının LPG'li olduğunu biliyor muydunuz?”

“ARTIK SON MODEL CİPLERDE, LÜKS ARABALARDA DA LPG KULLANILIYOR”

Şafak, son dönemde LPG dönüşüm teknolojilerin çok gelişerek yeni nesil araçların teknolojilerine sahip olmaları ve buna uygun modellerin geliştirilmesiyle, yeni sistem LPG kitleriyle son model araçlara sorun yaşamadan ve aracın orijinalliğini bozmadan bütün elektronik sistemleriyle uyumlu LPG montajının yapılabildiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Türkiye'de bugüne dek LPG, hep fiyat avantajı göz önünde bulundurularak tercih edildi. Bu da çok yanlış olmasına rağmen (LPG'nin kalitesiz ve ucuz araçlarda kullanılıyor) gibi bir algı yarattı. Öyle ki bir çok lüks araç sahibi araçlarında LPG kullanırken bunu gizleme gereksinimi duydular ve hatta utandılar.

Ama şimdi kamuoyunda LPG'ye olan güvenin artması, yaygın kullanımı ve LPG kitlerinin son teknolojiye uygun üretilmesi, lüks araçlarda LPG'ye olan ilgiyi artırdı. Artık son model jiplerde ve lüks arabalarda oldukça sık LPG kullanılıyor. Bunun yanında tüketici nezdinde güvenilirliği çok büyük olan akaryakıt şirketlerinin ve LPG şirketlerinin benzin istasyonlarında oto gaz satmaya başlamaları da bu ürüne olan güveni ve talebi tetikledi tabii...”

“OTO GAZ TANKLARININ MAKSİMUM YÜZDE 80'İ DOLDURULMALI”

Asım Şafak, kamuoyunda kazaların, araçların LPG'li olmasından kaynaklandığı gibi bir izlenim yaratıldığını savunarak, şunları söyledi: “Standart dışı üretilen oto gaz tanklarının kullanılması, dönüşümün standartlara uygun olarak yapılmaması ve tankların ağzına kadar doldurulması oto gazlı araçlarda tehlike yaratıyor. Oto gaz dönüşümü yapabilmek için Sanayi Bakanlığı, TSE ve ilgili kurumlardan yeterlilik belgelerini ve ilgili sertifikaları edinmek gerekiyor. Yani mevzuata göre Türkiye'de her önüne gelenin oto gaz montajı yapması mümkün değil. Fakat şimdi size çarpıcı bir rakam vereyim; İstanbul'da yalnızca 46 adet TSE belgesi almış, yani yasal olarak çalışma izni bulunan LPG montaj istasyonu varken, gayri resmi, merdiven altı ve korsan çalışan iş yeri sayısı 360'ı geçiyor. Aslında esas tehlike montaj servislerinin dışında başlıyor. LPG kitleri ve oto gaz tanklarının imalatında uyulması gereken standartlar da belli iken, üzülerek söylüyorum bu standartları denetleyecek bir mekanizma ülkemizde mevcut değil. İthalatçıların (ithal ettim) dedikleri ürünlerin gerçekten yasal belgelerle ithalat mı, yoksa burada kopya imalat mı olduğunu yetkili kurumların denetlemesi gerekir. Bir diğer risk de oto gaz tanklarının maksimum yüzde seksen doldurulması gerekirken ısrarla bu tanklara ağzına kadar LPG dolumu yapılması...”

“UCUZA YAPTIRMAK İÇİN CAN GÜVENLİĞİ TEHLİKEYE ATILMAMALI“

Bu işin halkın can ve mal güvenliğini yakından ilgilendiren bir iş kolu olduğunu çok iyi bilmek gerektiğine işaret eden Şafak, tüketiciye sorumluluk düştüğünü, yetki belgesi, TSE belgesi olmayan iş yerlerinde araç dönüşümünün yaptırılmaması gerektiğini bildirdi.

“Üç kuruş daha ucuza yaptıracağım diye ne kendilerinin ne de çevresindekilerin hayatlarını tehlikeye atmaya hakları yok” diyen Şafak, kaçak çalışan bir yerde yaptırılan montajın standartlara uygun olup olmadığının kontrolünün yapılmasının gerektiğini ifade etti. Şafak, “Mesela, MMO son altı ayda İstanbul'da 200 adet patlamış, çatlak ya da delik oto gaz tankı tespit etti. Bu, her an patlayabilecek ve can alacak 200 adet bagajlarda taşınan bomba demek” dedi.

Tüketicinin can güvenliği için merdiven altı dönüşümün tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan Şafak, bu noktada, başta devlet yetkilileri olmak üzere sektördeki herkesin üzerine büyük bir sorumluluk alması gerektiğini bildirdi.