BIST 9.638
DOLAR 35,22
EURO 36,72
ALTIN 2.961,68
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Türkiye, Londra Kitap Fuarı'nda odak ülke

Başkonsolos Turner, Türkiye'nin Londra Kitap Fuarı'nda odak ülke seçilmesinin, iki ülke arasındaki işbirliğinin sonucu olduğunu söyledi.

Abone ol

Türkiye, Londra Kitap Fuarı'nda odak ülke oldu. İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner, Türkiye'nin Londra Kitap Fuarı'nda odak ülke seçilmesinin, iki ülke arasındaki işbirliğinin sonucu olduğunu söyledi.

Londra Kitap Fuarı'nın açılacağı nisan ayı öncesinde Odak Ülke Kültür Programı kapsamında Türkiye ile İngiltere arasında gelişen edebi ve kültürel ilişkileri kutlamak amacıyla İngiliz Başkonsolosluğu'nun ev sahipliğinde British Council tarafından resepsiyon düzenlendi.

Resepsiyona, İnci Aral, Müge İplikçi, Ayşe Kulin, Perihan Mağden, Barış Müstecaplıoğlu, Ayfer Tunç, Ahmet Ümit, Çiler İlhan, Halil İbrahim Özcan, Kaya Genç ve Esmehan Akyol'un da aralarında bulunduğu yazarlar, yayıncılar, çevirmenler ve sektör profesyonellerinin yanı sıra Türkiye Ulusal Kitap Komitesi ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Gecede konuşan Başkonsolos Turner, resepsiyonun, 15-17 Nisan arasında düzenlenecek fuarın tanıtımı için düzenlendiğini belirterek, amaçlarının, Türk halkının İngiliz yazarları, İngilizlerin de Türk yazarları tanımalarını sağlamak olduğunu dile getirdi.

Türk yazar ve edebiyatçıları fuarda ağırlamaktan gurur duyacaklarını ifade eden Turner, "Türkiye'nin fuarda odak ülke olması, iki ülke arasındaki işbirliğinin sonucudur" dedi.

Türkiye Ulusal Kitap Komitesi Genel Koordinatörü Ümit Yaşar da gün içerisinde İngiliz medya mensuplarıyla nisanda gerçekleştirilecek fuar hakkında konuştuklarını anlatarak, İngiliz gazetecileri, Türkiye'deki yayıncılık, çeviri destek projeleri ve Türk edebiyatı üzerine nelerin yazılabileceği gibi konularda bilgilendirdiklerini belirtti.

British Council Türkiye Direktörü Margaret Jack ise fuarın, Türkiye ve İngiltere arasında gelişen kültürel ve edebi ilişkileri artırmak için yeni ortaklıklar ve fırsatlar yaratacağını belirterek, "Kültür Programı, yeni kapılar açacak, yeni edebiyat bağları kuracak ve Türkiye'de İngiltere'nin, İngiltere'de de Türkiye'nin daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır" dedi.

"Kitaplarımız tanıtım sorunu yaşıyor"

Yazar Ahmet Ümit ise Türkiye'nin çok zengin bir edebiyata sahip olduğunu dile getirdi. Ümit, Türk yazarlarının en büyük sorunu olarak, "kitaplarının uluslararası alandaki tanıtımının yetersiz olması"nı gösterdi.

Türk edebiyatının uluslararası alandaki tanıtımının Yunanistan kadar bile olmadığını dile getiren Ümit, bunun nedenini ön yargılara ve ülkenin demokrasisinin uzun süre gelişmemesine bağladı.

Bu nedenle Frankfurt, Londra ve Fransa kitap fuarları gibi etkinliklerde Türkiye'nin odak ya da konuk ülke olmasının önemli olduğunu vurgulayan Ümit, "Süre az olabilir ama orada Türk edebiyatından söz ediliyor olması, en azından bizim için bir fırsat yaratabilir. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım" dedi.

Yazar Ayşe Kulin ise ilk defa böyle bir organizasyona katılacağını belirterek, Frankfurt Fuarı kadar büyük ve kapsamlı olmamasına rağmen Londra Kitap Fuarı'nın da önemli olduğunu söyledi.

Londra'nın çok büyük bir şehir olduğunu vurgulayan Kulin, "Kitaplarımızın İngilizce olarak dünyaya tanıtılması çok önemli. Bu nedenle çok heyecanlıyım. Ayrıca İngiltere benim için çok önemli. Çünkü orada okudum ve iki çocuğumu orada büyüttüm" diye konuştu.

Londra Kitap Fuarı

Her yıl 25 bin kadar ziyaretçiyi ağırlayan Londra Kitap Fuarı, telif hakları görüşmelerinin yapıldığı, aynı zamanda kitap, televizyon, film gibi basılı, sesli, görsel ve dijital yayıncılık mecraları aracılığıyla eserlerin satış ve dağıtımının müzakere edildiği küresel bir pazar yeri olma özelliğini taşıyor.

Fuar 2013 Odak Ülke Kültür Programı ile Türkiye'nin tanınmış yazar ve yayıncıları, İngiltere'de kuracakları profesyonel ilişkilerin yanı sıra İngiliz okurlarla buluşma fırsatı yakalayacak.

Londra Kitap Fuarı için hazırlanan seçkin program kapsamında bir dizi halka açık ve mesleki etkinlik düzenlenecek. Türk yazarlar, uluslararası edebiyat dünyasının temsilcileri ve İngiliz meslektaşlarıyla bir araya gelerek tartışmalara katılacak.

Küresel yayıncılık sektörünün en önemli yıllık organizasyonlarından biri olan Londra Kitap Fuarı'nda Türkiye'nin odak ülke olarak seçilmesinin ardından hazırlanan British Council Kültür Programı'nda, 4 kente yayılmış 15 farklı mekanda 40'a yakın etkinlik düzenlenecek. Programa Türkiye'den 20 yazar, bazıları İngiltere'den olmak üzere 35 panelist, çevirmen ve editör katılacak.

Yazarlar, değişim halindeki Türkiye'de yazarlık uğraşını ele alacak, edebiyat ve yazarlığın geleceğini tartışacak. Farklı türleri ve farklı kuşakları kapsayan geniş bir yelpazede yer alan konuk yazarlar, Londra'da katılacakları etkinliklerde çağdaş Türk yayın dünyasının çeşitliliğini yansıtacak.

Kültür Programı, Londra Kitap Fuarı'nda 11 yazarla 4 seminer düzenleyecek Türkiye Uluslararası Kitap Fuarları Organizasyon Komitesi işbirliğiyle hazırlandı