NATO'nun Kaddafi güçlerine yeterince yoğun baskı uygulamadığından yakınan isyancı komutanlardan biri Türkiye'nin NATO'ya bu konuda telkinde bulunduğunu öne sürdü.
Abone olLibya'daki isyancılar NATO'nun Kaddafi güçlerinin sivillere yönelik saldırılarını durdurmak için yeterli adım atmadığı suçlamasını yinelediler. İsyancılar, NATO'nun yavaşlamasının ardındaki nedenin ise Türkiye olduğunu ileri sürdüler.
İngiltere savaş uçakları dün kuşatma altındaki Misrata yakınlarındaki hedeflere bombardıman düzenlemişti.
Bingazi'deki bir tugayın başında bulunan Albay Hamid Balher ise BBC'ye açıklamasında NATO'ya Kaddafi'ye ait askeri hedeflerin konum ve koordinatlarına ilişkin net bilgi vermiş olmalarına rağmen, bu hedeflere saldırı düzenlenmediğini öne sürdü ve NATO saldırılarının yavaşlaması konusunda Türkiye'yi suçladı.
Darfur'dan sızan savaşçılar olduğunu savunan Libyalı kaynak, bunların da hedef alınmadığını öne sürdü.
Operasyonun başlangıcında düzenlenen saldırıların çok daha etkin olduğunu savunan Belhir, "NATO sorumluluğu üstlendiğinden beri hava saldırılarının etkisi azaldı" dedi.
Libyalı Albay, "Elimizde Türkiye'nin NATO'ya saldırıları mümkün olduğunca az tutması için telkinde bulunduğuna ilişkin bilgiler var, buna hava saldırıları da dahil" dedi.
Belhir şu aşamada saldırıların Kaddafi'nin kuvetleri üzerinde etkili olmadığı görüşünü dile getirdi.
SUÇLAMALARI REDDETTİ
Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan sözcü Selçuk Ünal ise suçlamaları reddetti.
BBC'nin sorularını yanıtlayan Ünal, "operasyonun nasıl yürütüldüğünü NATO'nun komutanı belirler" dedi, hiç bir ülkenin bunda bir nüfuzu olmayacağını savundu.
"Her NATO üyesinin de bildiği gibi bir kez operasyon başladığında komuta tümüyle NATO komutanına verilir. Operasyonun tek sorumlusu odur ve bu andan itibaren üyelerin hiç birinin pratik ya da taktik bir etkisi, siyasi veya askeri nüfuzu olmaz" diye konuştu.
Türkiye'nin NATO'nun hazırlıklarının baştan bu yana parçası olduğunu kaydeden sözcü, BM Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda insani yardım, silah ambargosu ve uçuşa yasak bölge gibi alanlarda destek verildiğini belirtti.
Ünal muhalefet temsilcileri ile görüşmelerin de sürdüğünü anımsattı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün muhaliflerin oluşturduğu Geçici Konseyin üyesi Mahmud Cibril ile Katar'da bir araya gelmişti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özel temsilcisi olarak Libya'ya giden Türkiye'nin eski Trablus Büyükelçisi Ömür Şölendil de temaslarını sürdürüyor.