BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,65
ALTIN 2.967,85
HABER /  GÜNCEL

Türkiye küresel oyuncu olabilir

AB kurumlarının hazırladığı "Küresel Trendler 2030" raporunda Ankara'nın yükselen güç olacağının altı çizildi.

Abone ol

AB kurumlarının hazırladığı "Küresel Trendler 2030" raporunda, "Türkiye'nin AB üyesi olup olmayacağını tahmin etmek zor. Ancak küresel oyuncu bile olabilir" tahmini yapıldı.

Avrupa Birliği uzmanlarına göre Türkiye, 2030 yılında küresel oyuncu bile olabilir, ancak Türkiye'nin AB üyesi olup olmayacağını tahmin etmek zor. Avrupa Parlamentosu'nun talebiyle AB kurumlarının hazırladığı "Küresel Trendler 2030" raporunda Ankara'nın yükselen güç olacağının altı çizilirken, "iten ve çeken faktörler nedeniyle Türkiye'nin AB üyesi olup olmayacağını tahmin etmek zor" denildi.

AB Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nün öncülüğünde, 40 kadar uzmanın katkıda bulunduğu pilot projenin ürünü olan raporda, 2030'da dünyanın çok kutuplu hale geleceği ve hiçbir ülkenin tek başına hegemonya kuramayacağı belirtildi. Rapora göre ABD ve Çin'in en güçlü aktörleri olacağı 2030'lu yıllarda Hindistan güçlenmeye devam ederken, Rusya ve Japonya, 20. yüzyılda elde ettikleri "büyük güç" statülerini kaybedecek. Raporda, şöyle denildi: "Orta boy güçler gelecek yıllarda uluslararası ilişkilerde öncelikle bölgesel düzeyde ve artan oranda küresel düzeyde kritik rol oynayacak. 2030 yılında daha etkili rol oynaması en muhtemel ülkeler Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye. Türkiye ve Endonezya gibi demokratik orta boy ülkelerin yumuşak güçleri bölgesel ve hatta küresel düzeyde büyüyebilir."

TÜRKİYE
Raporda Türkiye'nin geleceği hakkında şu görüşlere yer verildi: "Mevcut trendler Türkiye'nin demografik, ekonomik, coğrafik ve askeri açıdan orta boy güç konumunu koruyacağını ve hatta güçlendireceğini gösteriyor. Ekonomik büyüme göstergeleri, siyasi istikrarı ve demokratikleşmesi, dışarda siyasi ve kültürel etkisi ve vatandaşlarıyla elitlerinin kendine güveni bu yöne işaret ediyor. Türkiye muhtemelen kilit bir bölgesel güç haline gelecek. Türkiye'nin küresel rolü, uluslararası gruplar içinde ve ortaklarıyla birlikte çıkarlarını kovalama yeteneğine bağlıdır. NATO, G20, İslam İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası yapılara üyeliği ve olası AB üyeliği muhtemelen Türkiye'nin uluslararası rolünü güçlendirecektir. AB üyeliği Türkiye'nin demokratikleşmesine ve güçlendirilmiş uluslararası statüsüne ciddi katkı yapacaktır. Ancak Ortadoğu ile sıkı işbirliği AB'ye alternatif bir yıol olarak görünmüyor. Türkiye ilerlemek için azınlık sorunları, enerji bağımlılığı, çevrenin korunması, doğal kaynakların kötü yönetimi, insani gelişimdeki noksanlıklar ve yıkıcı depremlere hazırlıksızlığı dahil kilit zayıflarını düzeltmelidir."