BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,28
ALTIN 3.066,93
HABER /  GÜNCEL

Türkiye kükredi şer ittifakı sarsıldı

Petrol ve doğalgaz arama konusunda ittifaka giden Kıbrıs Rum Kesimi ve İsrail'e uluslararası şirketlerden kötü haberler geliyor.

Abone ol

Türkiye'nin tartışmalı alanlarda petrol ve doğal gaz aramasına izin vermeyeceğini sert bir dille açıklamasının ardından ilginç gelişmeler yaşanıyor. Petrol ve doğalgaz arama konusunda ittifaka giden Kıbrıs Rum Kesimi ve İsrail'e uluslararası şirketlerden kötü haberler geliyor.

Türkiye gazetesinin haberine göre Rum yönetiminin 2001 yılı şubat ayından itibaren başlattığı Doğu Akdeniz sularından doğal gaz ve petrol çıkarma umutları ABD kökenli Noble Energy şirketinin sigorta konusunu öne sürerek çekilmeye hazırlanması İsrail yönetimini de zor durumda bıraktı.

ŞİRKET 2012 KASIM DİYOR

Kıbrıs Rum Kesimi Enerji Hizmetleri, Doğu Akdeniz yataklarının bu yılın ekim ayında işletmeye açılması için sondaj çalışmalarına başlanacağını duyururken, Amerikan Noble Energy şirketi, resmi web sitesinde sadece İsrail'in Hayfa limanı açıklarındaki iki münhasır alanda sondaj çalışmasının planlamasının yapıldığını duyurdu. İsrail'in Hayfa açıklarındaki Mari-B, Dalit, Tamar ve Laviathan adını verdiği bölgelerde son yılların en büyük gaz keşfi yapıldığını duyuran şirket bu yataklardaki sondaj çalışmalarına ise 2012 yılının sonunda başlanacağını açıkladı.

POTANSİYEL VAR SONDAJ YOK

Rumların büyük umutlar bağladığı Norveç ve Kanadalı şirketler Akdeniz'de faaliyet göstermeyeceğini deklare etmesinin ardından İsrail adına çalışan Noble Energy ile anlaşma yapması uzmanların dikkatinden kaçmadı. Ancak Noble Energy, Kıbrıs açıklarında yürüttüğü faaliyeti sadece "Potansiyel" olarak duyuruyor. Uzmanlar bunun manasını petrol ve doğal gaz yataklarının menşei ve uluslararası pafta yönetmeliği ile yorumluyor. Tartışmalı münhasır ekonomik bölgelerde daha çok ülkelerin kendi imkanlarıyla arama yürüttüğünü belirten uzmanlar, "Uluslararası şirketler tartışmalı bölgelere fazla girmezler, çünkü bu bölgelerde faaliyet gösteren şirketleri kimse sigorta etmez" yorumunu yapıyor.

1958 ANLAŞMALARI AÇIK VE NET

1958'de yapılan II. Deniz Hukuku Konferansına göre Türkiye, Doğu Akdeniz'de Münhasır Ekonomik Bölgesinin çizgilerini belirlemiş. Bu konferans sonuçları uyarınca Girit'in doğusunda, neredeyse Girit adasının iki katı büyüklüğünde bir alana da arama izni vermiş ve bu sulardaki Münhasır Ekonomik Bölgesi üzerindeki haklarını da yıllar önce ilan etmiş.