Küresel krizden Türkiye alnının akıyla çıktı. IMF eski Başekonomisti Prof. Dr. Kenneth Rogoff Türkiye'yi övdü.
Abone olUluslararası Para Fonu (IMF) eski Başekonomisti Prof. Dr. Kenneth Rogoff, Türkiye'nin, 2001 krizinden sonra uyguladığı yapısal reformlar nedeniyle, şimdi, Yunanistan, İspanya ve İrlanda gibi borç krizine düşmediğini söyledi.
Harvard Üniversitesi ekonomi Profesörü Kenneth Rogoff, AA muhabirinin, küresel krizde Türkiye'nin durumu ve IMF ile ilişkiler konusundaki sorularını yanıtladı.
Türkiye'nin, 2001 sonrasında gerçekleştirdiği yapısal reformlarla, mali sektörünü ve kamu maliyesini güçlendirdiğini anlatan Rogoff, bu yapısal reformlar sonucu, Türkiye'nin, Yunanistan, İspanya ve İrlanda başta olmak üzere bazı Avrupa Birliği ülkelerinden daha iyi durumda olduğunu vurguladı.
Rogoff, Türkiye'nin mevcut mali yapısı nedeniyle de, Avrupa'da iş yapılabilecek iyi durumdaki ülkelerden biri olduğunu kaydetti.
IMF İLE İLİŞKİLER
Prof. Dr. Rogoff, Türkiye'nin bir zamanlar, kamu harcamalarını IMF finansmanıyla karşıladığına dikkat çekerken, şimdi ise böyle bir finansmana ihtiyacının bulunmamasının iyi bir şey olduğunu söyledi.
Rogoff, küresel kriz ortamında, gelişmiş ülkeler dahil birçok ülkenin IMF ile anlaşma arayışına girdiğini belirtirken, IMF ile stand-by anlaşmasının, mutlaka bir finansman için yapılmayacağını, bu anlaşmaların çıpa etkisinin de bulunduğunu ve uluslararası yatırımcılar arasında güveni daha da artırdığını vurguladı.
DÜNYANIN ÖNDE GELEN BEŞ EKONOMİSTİ ARASINDA YER ALIYOR
Prof. Dr. Kenneth Rogoff, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon tarafından da göreve çağrılan dünyanın önde gelen beş ekonomisti arasında yer alıyor.
BM Genel Sekreteri Ban, Kenneth Rogoff'a, dünya ekonomisinin içinde bulunduğu durum, mali krizin gelişen ekonomilere, az gelişmiş ülkelere ve BM'nin başta açlık ve yoksullukla mücadeleyi kapsayan Binyıl Kalkınma Hedeflerine olan etkilerini danışıyor.
Halen Harvard Üniversitesi Ekonomi Profesörü olan Rogoff, IMF'den önce, ABD Merkez Bankası (FED) Yönetim Kurulu'nda da çalıştı.
ABD yönetimine, ekonomi konusunda danışmanlık yapan Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu'nun da üyesi olan Rogoff'un, uluslararası ekonomi, döviz kuru politikaları, uluslararası borçlanma konularında araştırmaları bulunuyor.
Rogoff, küresel kriz öncesinde, birçok ABD bankasının sıkıntıya düşeceği uyarısında da bulunmuştu.