BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Türkiye krize hazırlıklı mı?

Amerika finans krizinin pençesinde.. Bush yönetimi krizi yönetmekte sınıfta kaldı. Peki Türkiye etkilenir mi?

Abone ol

Amerika'daki finans krizi tüm dünyayı etkiliyor.Türkiye'ye yansıması olur mu? Türkiye krizlere hazırlıklı mı?

İngiliz denetim şirketi RSM Bentley Jennison’un Türkiye Ortağı Phil Tarling'ten uyarılar geldi. Tarling'e göre Türk bankacılığı sağlam ama kamu kesimi ve yatırım bankacılığı riskli diyor.

Tarling, ABD’nin mortgage kökenli krizin risklerini iyi yönetemediğini söylerken, şöyle konuştu:

“İnterbank’a dayalı çalışan ve yatırım bankacılığı yapan Lehman Brother, Merrill Lync gibi bankalar bu yüzden çıkmaza girdiler. Ekonominin sürekli büyüyeceğine göre davranan bankalar, alacaklarını paketleyip sattılar. Uzun yıllara dayalı çalışan ve saadet zincirine dönüşen mortgage sisteminde sonunda zincir koptu ve parçalar dağıldı.”

KAMU RİSKİNE DİKKAT!

Tarling, krizden sonra finansal sektörün, yatırım bankacılığının sonunun gelip gelmediğini tartıştığını, kendisine göre mevcut sistemin çöktüğünü anlatırken, “İngiltere de krizin etkisinde, domino etkisi Avrupa’yı ve ardından Türkiye’yi nasıl etkiler?” sorusunu da şöyle yanıtladı:

“İngiltere’de mali sistemin çok etkilendiğini düşünmüyorum, aynı şiddette kriz olmaz. Çünkü, sistem büyük ölçüde mevduat bankacılığına dayanıyor. Avrupa’da bazı yatırım bankaları için sıkıntı mevcut. Türkiye’de ise bankacılık mevduat kökenli. Ancak, kamu riski yüksek. Hükümet buna dikkat etmeli.”

S&P, RİSK YÖNETİMİ ARIYOR

Devlet de dahil her kuruluşun, yıllık kriz yönetim haritası yapması gerektiğine de dikkat çeken Tarling, derecelendirme kuruluşu, “S&P (Standart & Poors)’un da yöntemini değiştirdiğini ve finansal olmayan şirketlerin derecelendirme çalışmalarında 2008’in 3’üncü çeyreğinden itibaren ‘kurumsal risk yönetimi’ arayacağını söylerken, Türk şirketlerine de şu önerilerde bulundu:

“Bu küresel ekonomideki unsurlar açısından çok önemli bir gelişme. Artık herkesin riskine uluslararası standartlarda çeki düzen vermesi gerekiyor.” Tarling’in ortağı Reşat Lüle de, şirketlerin hedeflerine ulaşmak için risklerini bilmeleri gerektiğini, SPK’nın da firmaların riskini görmek istediğini söyledi ve “Şirketlerdeki en temel sorun, şeffaf biçimde kendini doğru anlatabilmektir. Bazı büyük şirketler ve bankalar bunu yapmaya çalışsalar da hala büyük kısmında iç denetim yok. Yeni Türk Ticaret Kanunu çıktıktan sonra denetim mekanizmaları kurulacak veya bunun için bizim gibi şirketlerden yardım alınacaktır” dedi.

İNGİLİZ PİYASASI DA DİKEN ÜSTÜNDE

Ekonomisinin önemli bir bölümü finans sektörüne dayalı olan İngiltere’de, konut kredisi kurumları da zor durumdalar. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Bradford & Bingley’s başta olmak üzere, bazı yerel konut kredisi şirketlerinin mali güç notlarını düşürdü. Moody’s, İngiltere’de, konut kredisi veren bu kurumların, kayıplarının arttığını ve sermaye toplama zorluğu içinde olduklarını bildirdi. İngiltere’nin en büyük konut kredisi sağlayıcısı olan Halifax’ın da, mevcut küresel krizden olumsuz etkilenebileceği vurgulanmıştı. Bu arada, Halifax’ın sahibi olan olan HBOS grubu, rakip Lloyds ile birleşPhil me görüşmelerine başladı.

Perihan Çakıroğlu-Bugün