Dünya piyasalarında dalga durulmadı. ABD ekonomisinde büyüme durdu. Peki kriz Türkiye'yi ne kadar etkiler?
Abone olMerkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, geçen yılın sonu ve bu yılın başında görülen durgunluğun bir likidite sorunu olduğunu, bundan sonra iflas sorununa doğru gidildiğini söyledi.
Yılmaz, bugüne kadar Türkiye'nin bu durgunluktan çok etkilenmediğini kaydetti.
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) ve Dünya Gazetesi tarafından Kayseri'de düzenlenen Para Politikaları konulu konferansa katılan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ekonomiye yönelik önemli açıklamalar yaptı.
LİKİTİDE SORUNU İFLASA DOĞRU GİDİYOR
Öncelikle uluslar arası ekonomik verilere değinen Durmuş Yılmaz, geçtiğimiz yılın sonu ve bu yılın ilk aylarında ABD ve Avrupa ekonomilerinin açık verdiğini anımsattı. Bugüne kadar yaşanan sorunun likidite sorunu olduğunu belirten Yılmaz, uluslar arası ekonomilerde artık iflas sorununa doğru gidildiğini ifade etti. Finansal piyasalarda kredilerin geri dönmemesi durumunda faiz oranlarının işlevini kaybedeceğini vurgulayan Merkez Bankası Başkanı, oluşabilecek küresel dalgalanmanın dünya ekonomilerinde büyümeyi yavaşlatacağına kesin gözüyle bakıldığını anlattı.
TÜRKİYE'DE ETKİ YAPMADI
Uluslar arası ekonomilerdeki olumsuz gelişmelerin henüz Türkiye'ye çok önemli bir etki yapmadığının altını çizen Yılmaz, "2007 yılının son çeyreğinde ve 2008 yılının ilk aylarında ABD ve Avrupa ülkelerinde açıklanan ekonomik veriler, finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin reel sektöre de yayılmaya başladığına dair sinyaller vermiştir. Yaşanan finansal dalgalanmanın, dünyada büyüme hızlarını düşüreceği tahmin edilmektedir. Durgunluğun Türkiye üzerinde önemli bir etkisini bugün itibariyle görmedik. Ancak etkilenmeyeceğiz diye bir şey yok. Risk yönetimini iyi yapmamız gerekmektedir.
ETKİSİ NASIL OLUR?
Finansal dalgalanmaların Türkiye üzerindeki etkilerinin ticaret kanalı (dış talep) ve sermaye akımları (portföy ve kredi) yoluyla ortaya çıkacağı tahmin edilmektedir. Küresel büyümede yavaşlama dıs talepteki büyüme hızını sınırlayacaktır. Türkiye ekonomisinin baslıca ihracat pazarlarının Avrupa ülkeleri olması, ABD kaynaklı bir ekonomik durgunluğun etkilerini azaltsa da, bu durgunluğun Avrupa ekonomileri üzerindeki ikincil etkileri yakından takip edilmektedir. Türkiye ekonomisine ilişkin risk göstergelerine bakıldığında, Türkiye'nin risk priminin, diğer gelişmekte olan ülkelere paralel olarak arttığı görülmektedir. Mevcut durum 2006 yılı ile kıyaslandığında Türkiye'nin risk priminin göreli olarak istikrarlı bir seyir izlediği dikkat çekmektedir " dedi.
TÜRKİYE ENFLASYONLA MÜCADELE KENDİ KLASMANIN EN İYİSİ
Enflasyon değerlendirmesinde Türkiye'nin emsal ülkelere göre iyi durumda olduğunu belirten Durmuş Yılmaz, 2007 yılı başından itibaren dünyanın birçok ülkesinde fiyat artış hızlarında yukarı yönlü bir hareket varken Türkiye'de tam tersinin gözlendiğini dile getirdi. Yılmaz şunları söyledi:
"Türkiye, 2006 yılı sonuna göre, enflasyonda düşüş sağlayan ülkelerin basında gelmektedir.2007 yılının ilk çeyreğinden itibaren dünyanın birçok ülkesinde fiyat artış hızlarında yukarı yönlü belirgin bir ivmelenme meydana gelmiştir. Geçen yıl Türkiye, 2006 yılı sonuna göre, enflasyonda düşüş sağlayan ülkelerin basında gelmektedir. Bu dönemde belli baslı 60 ülkede enflasyon hızı ortalama 2 puana yakın yükselmişken, Türkiye'de 1,3 puan düşmüştür." diye konuştu.