Meteoroloji uzmanlarına göre, gelecek hafta Türkiye genelinde sıcaklar artacak, yaz tam anlamıyla hissedilecek.
Abone olTÜRKİYE Haziran ayında yaşadığı serin havaya veda ediyor. Avrupa'yı perişan eden Pakistan'da ölümlere sebep olan aşırı sıcaklar Türkiye'ye geliyor. Sıcaklıklar salı gününden itibaren batı bölgelerinden başlayarak yükselecek. Önümüzdeki hafta Türkiye aşırı sıcak hava dalgası ile kavrulacak.
Haziran ayında serin bir hava yaşayan Türkiye artık Temmuz sıcakları ile tanışacak. Bugüne kadar yaşanan serin havanın sebebini de uzmanlar açıkladı. Buna bilim adamları omega yapısı diyorlar. Avrupa çok ısındığı için bunun Türkiye'ye ters etkisi oldu ve serin bir hava yaşadık.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Mühendisi Adil Tek bilimsel izahını şöyle yaptı;
“Meteorolojide ‘omega yapısı’ adını verdiğimiz durum söz konusu. Bu temel olarak alçak basınç ile yüksek basıncın aynı anda farklı yerlerde etkili olması. Avrupa çok ısındı. Bizde de ters etkisi oldu. Gelecek hafta sistem biraz oynayacak. Serin olan batı bölgeleri salı ve çarşambadan itibaren ısınacak. Marmara’da 31-32 dereceleri bulacak sıcaklık değerleri Ege’de ise 38-39 derecelere ulaşacak.”
SALI'DAN SONRASINA DİKKAT
Önümüzdeki haftadan itibaren serin havaya veda ediyoruz. Salı gününden itibaren sıcaklıklar 40 derecenin eşiğine gelecek. Marmara bölgesinde ise sıcaklık 32 dereceyi bulacak nemle birlikte hissedilen sıcaklık ise daha yüksek olacak.
Avrupa ve Pakistan 10 gündür aşırı sıcaklarla kavuruluyordu. Aşırı sıcak hava dalgasının Afrika üzerinden geldiği ve yakıcı etki yaptığı açıklandı. Avrupa'nın batısında sıcaklıklar rekor seviyelere ulaştı. İspanya’nın başkenti Madrid’de hava sıcaklığı 40 dereceyi aştı, ülkenin en güneyindeki Cordoba’da termometreler 44 dereceyi gösterdi. Fransa’nın başkenti Paris’te sıcaklık dün 39 dereceyi buldu.
TARİHİN EN SICAK TEMMUZU
İngiltere’nin güneyinde de sıcaklıkta rekor kırıldı, Londra 36 dereceyi gördü. Ülke genelinde sıcaklık 30 derecenin üstüne çıkarken, İngiltere Meteoroloji Kurumu “Tarihin en sıcak 1 Temmuz’unun yaşandığını” duyurdu.
SOKAKLARA KLİMALI SOĞUK ODALAR
Sıcak hava dalgası olası sağlık sorunlarına karşı yetkilileri harekete geçirdi. Paris’te açık hava alanlarına klimalı “soğuk odaları” kuruldu. İstasyon ve metrolarda halka güneşte fazla kalınmaması ve bol bol su alınması yönünde anonslar yapıldı. İngiltere’de “üçüncü derecede sağlık alarmı” verildi. Yaşlıların ve astım hastalarının zorunlu olmadıkça dışırı çıkmamaları istendi. Kurak bir kış ve ilkbahar geçiren Portekiz’de sıcaklığın 40 dereceyi aşması üzerine halka su tasarrufu yapmaları çağrısında bulunuldu. Meteoroloji uzmanları, sıcak hava dalgasının gelecek hafta ortasına kadar süreceğini bildirdi.
PAKİSTAN'DA SICAKLAR ÖLDÜRDÜ
Asrın en sıcak temmuzunu yaşayan Pakistan'da ise aşırı sıcaklar can almaya devam ediyor. Sıcakların sebep olduğu rahatsızlıktan ölenlerin sayısı 1400'ü geçti.
Pakistan'ın güneyindeki Sind eyaletinde son 10 gündür etkili olan aşırı sıcak hava dalgasına bağlı nedenlerle yaşanan ölümlerin önüne geçilemiyor. Özellikle eyaletin başkenti Karaçi'de aşırı sıcak havanın devam etmesi, yaşanan uzun süreli elektrik ve su kesintileri ile birleştiğinden sıcağa bağlı ölümlerin yaşanmasına neden oluyor.
Karaçi'deki aşırı sıcak hava nedeniyle hayatını kaybedenlerin büyük bir kısımını sokakta yaşayanlar, zor şartlar altında çalışanlar ve yaşlılar oluşturuyor. Sind Eyaleti Sağlık Departmanı Genel Müdürü Hasan Murad'ın gazetecilere yaptığı açıklamaya göre 20 Haziran'dan bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 1400'e ulaşmış oldu.
Morglarda bekleyen ve bir kısmı gömülen 200 kadar cesedin sahipsiz olduğu öğrenildi. Muson yağmurları öncesi hava sıcaklığının en yüksek olduğu dönem olarak yaşandığı Pakistan'da, enerji sıkıntısı nedeniyle de Karaçi ve civarında 12 saate varan elektrik kesintileri yaşanıyor. Yaz aylarında aşırı nemli iklime sahip Karaçi'ye su verilememesine sebep olan elektrik kesintilerinin de ölümleri tetiklediği düşünülüyor.
Bölge halkının büyük kısmı, ramazan ayında aşırı sıcak havaya rağmen zor şartlar altında oruç tutmaya devam ediyor.